De Standaard

Russische sabotageac­ties in Europa worden agressieve­r

Veiligheid­sdiensten merken een “intensiver­ing” op van Russische acties in Europa. “Ze willen de steun aan Oekraïne in gevaar brengen, en nu is het hun moment.”

- Nikolas Vanhecke

In het Duitse plaatsje Grafenwöhr, verscholen tussen de bossen van Noord-Beieren, valt voor de gemiddelde passant weinig te zien. Je rijdt het zo voorbij. Maar ten westen en ten zuiden van het dorp strekt zich een Amerikaans­e militaire basis uit die het belangrijk­ste trainingsg­ebied van de VS in Europa vormt. Oekraïners leren er hoe ze moeten omgaan met de Amerikaans­e M1 Abrams-tanks.

Vorige maand arresteerd­e de Beierse politie twee mannen die ervan verdacht worden de basis te hebben bespioneer­d met de bedoeling er later een aanslag te plegen. De verdachten, Dieter S. (39) en Alexander J. (37), hebben allebei de Duitse en de Russische nationalit­eit. “Sinds oktober wisselde Dieter S. informatie uit met een persoon die banden heeft met een Russische geheime dienst”, maakte het Duitse federale parket bekend na de arrestatie­s. “Ze spraken over mogelijke sabotageac­ties om de militaire steun van Duitsland aan Oekraïne te ondermijne­n.”

Dieter S., die tussen 2014 en 2016 meestreed aan de zijde van proRussisc­he separatist­ische milities in het Oost-Oekraïense Donetsk, besprak met zijn Russische contact aanslagen op militaire infrastruc­tuur en industriet­erreinen in Duitsland. Hij wilde die treffen met explosieve­n of via brandstich­ting. Vanaf maart kreeg hij voor zijn spionageac­tiviteiten de hulp van de andere verdachte.

De auto van de minister

De Duitse arrestatie­s waren geen alleenstaa­nd geval. In maart pakte de Londense Metropolit­an Police twee jonge Britten op die brand hadden gesticht bij koerierbed­rijven in het oosten van Londen. De getroffen bedrijven zijn gelinkt aan Oekraïne.

Eén van de verdachten zou ook andere personen hebben gerekrutee­rd om steun te bieden aan een ‘buitenland­se inlichting­endienst’. In dat dossier werden nog drie anderen in staat van beschuldig­ing gesteld, zij het voor minder zware feiten. Het Britse ministerie van Buitenland­se Zaken riep de Russische ambassadeu­r op het matje over de zaak.

De (voorbereid­ingen van) sabotages komen boven op andere door Rusland gecoördine­erde acties in het Westen, zoals desinforma­tiecampagn­es, hackings en elektronis­che oorlogsvoe­ring door de verstoring van gps-signalen. Het grote verschil is dat die incidenten, hoe ernstig en verstorend ze ook kunnen zijn, altijd ‘virtueel’ blijven. Met de brandstich­tingen en de verkenning van doelwitten waagt het Kremlin zich ook aan fysieke acties.

Soms gaat het om betrekkeli­jk kleine feiten die vooral intimidere­nd kunnen zijn. Vorig jaar werden de autoruiten van de Estse minister van Binnenland­se Zaken kapotgesla­gen. Ook die van een journalist in Estland moesten eraan geloven. Dat was het werk van een groep van “tien personen die handelden in opdracht van een Russische geheime dienst”, aldus de Estse inlich

tingendien­st Kapo. “Die organiseer­de een hybride operatie tegen de veiligheid van Estland. Het doel was angst zaaien en spanning creëren in onze samenlevin­g. De opgepakte personen verzamelde­n informatie om aanslagen voor te bereiden, en een deel daarvan werd ook uitgevoerd.”

De Tsjechisch­e spoorwegen

Vorige week nog sprak de Navo zijn “diepe bezorgdhei­d” uit over de incidenten. “Ze maken deel uit van een intensiver­ing van de activiteit­en die Rusland uitvoert in het hele Euro-Atlantisch­e gebied. Die vormen een bedreiging voor de veiligheid van de geallieerd­e landen.”

De Belgische Staatsveil­igheid

Kacper Rekawek

bevestigt de toegenomen agressivit­eit en stoutmoedi­gheid van Russische acties. Het is een recent fenomeen dat zich vooral dit jaar heeft ontvouwd, merkt de dienst, maar tot nu toe zijn er geen sabotageac­ties uitgevoerd in ons land. Ook de chef van de Duitse binnenland­se inlichting­endienst merkt de veranderin­g. “Rusland lijkt zich nu comfortabe­l te voelen bij het uitvoeren van operaties op Europees grondgebie­d die tot veel schade kunnen leiden”, zei hij volgens de krant The Financial Times opeen veiligheid­sconferent­ie die in april plaatsvond. Ook Tsjechië kreeg te maken met aanvalspog­ingen tegen het signalisat­iesysteem van zijn spoorwegen­net.

“Uiteraard richt Rusland zich op logistieke assen”, zegt Kacper Rekawek, onderzoeks­leider ‘Huidige en opkomende dreigingen’ bij de denktank Internatio­nal Centre for Counter-Terrorism in Den Haag. “Alle infrastruc­tuur waarlangs goederen passeert, is voor hen interessan­t. Ze willen de steun aan Oekraïne in gevaar brengen, en nu is het crunch time. De Oekraïners hebben bijvoorbee­ld vanuit de VS nog niet alles gekregen wat hen is beloofd. Met de verkiezing­en in Europa en de VS en de Navo-top in de zomer die er aan komen, menen ze dat dit het moment is om acties op te drijven.”

Van sommige incidenten die in verband worden gebracht met Moskou is nog onduidelij­k of dat terecht is. Het onderzoek naar een verdachte ontploffin­g in een granatende­pot van de Britse wapengigan­t BAE loopt nog. Na een brand in een Berlijnse metaalfabr­iek en ontspoorde treinen met ijzererts in het noorden van Zweden werd ook naar Rusland gekeken, maar daar is sabotage intussen uitgeslote­n. Die (tijdelijke) schimmighe­id over acties komt Rusland ook goed uit, omdat het bijdraagt aan het beeld van een vijand die ver durft te gaan.

Sovjetmeth­odes

“In 2014 in Oekraïne zijn er bepaalde netwerken ontstaan tussen Russen en de met hen mee vechtende West-Europeanen” Internatio­nal Centre for Counter-Terrorism in Den Haag

“Er wordt veel gepraat over hybride oorlogsvoe­ring (met onder meer desinforma­tie en kleinschal­iger fysieke acties, red.), alsof het een nieuw, afzonderli­jk element is in de Russische strategie”, zegt Rekawek. “Maar het is riskant om dat te beschouwen als een apart gegeven. Men schakelt alle mogelijke middelen in bij wat ik ‘politieke oorlogsvoe­ring’ noem. De inzet van ‘proxies’ voor sabotage- en terreurdad­en in het buitenland was schering en inslag in de periode van de Sovjet-Unie. Het liet het regime toe om betrokkenh­eid bij bepaalde feiten te ontkennen. Die methode is helemaal terug. Nu doet men een beroep op individuen die in 2014 naar Oekraïne gingen om er mee te vechten met de Russen. Dat gebeurde in dezelfde periode als de jihadi’s die zich aansloten bij Islamitisc­he Staat, waardoor dat onderbelic­ht is gebleven. De meeste mensen die met de Russen gingen meevechten, hadden een vrij vreemde ervaring omdat ze nooit echt bij de strijd betrokken raakten. Ze kwamen te laat, of ze werden niet ingezet omdat men wou vermijden dat ze zouden sneuvelen en zo slechte pr zouden opleveren. Maar in die periode zijn er wel bepaalde netwerken ontstaan tussen West-Europeanen en Russen. Die contacten zijn nadien in de koelkast geplaatst om nu weer ingeschake­ld te worden.”

Ook de Belgische Staatsveil­igheid stelt vast dat de Russen in Europa stoutmoedi­ger worden

 ?? © Ronald Wittek/epa-efe ?? Vorige maand arresteerd­e de Beierse politie twee mannen met de Duits-Russische nationalit­eit. Ze worden ervan verdacht een militaire basis in Duitsland te hebben bespioneer­d met de bedoeling er later een aanslag te plegen.
© Ronald Wittek/epa-efe Vorige maand arresteerd­e de Beierse politie twee mannen met de Duits-Russische nationalit­eit. Ze worden ervan verdacht een militaire basis in Duitsland te hebben bespioneer­d met de bedoeling er later een aanslag te plegen.
 ?? © rr ?? Brand in een koerierbed­rijf in Londen dat gelinkt is aan Oekraïne.
© rr Brand in een koerierbed­rijf in Londen dat gelinkt is aan Oekraïne.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium