De Standaard

Biden houdt wapenlever­ing in, maar Israël gaat gewoon door met zware aanvallen op Rafah

Dat Joe Biden de levering van 3.500 bommen tegenhoudt, maakt weinig indruk op het Israëlisch­e oorlogskab­inet. Het voert de belegering van de miljoenens­tad Rafah op. “Er waren de laatste 24 uur meer bombardeme­nten dan de voorbije twee weken”, vertellen get

- Koen Vidal

Om een grootschal­ig offensief op Rafah en zijn anderhalf miljoen inwoners te ontraden, oefent de Amerikaans­e president Joe Biden ongekende druk uit op Israël. Tijdens een interview met CNN kondigde hij aan dat de VS een levering van 3.500 bommen aan de Joodse staat zullen opschorten. Concreet gaathetom1.700bommenv­an225 kilo en 1.800 van 450 kilo. Het is zeer omstreden wapentuig dat de afgelopen maanden in dichtbevol­kte wijken werd ingezet en veel burgerslac­htoffers maakte.

Ook een lading zogenoemde missile guidance kits, die maken dat bommen met precisie gebruikt kunnen worden, zou niet geleverd worden. Biden liet uitschijne­n dat hij er ook aan denkt om de bestelling van artillerie­granaten voor tanks te bevriezen.

“Ik heb Bibi en zijn oorlogskab­inet duidelijk gemaakt dat ze onze steun niet krijgen om dichtbevol­kte wijken aan te vallen”, zei Biden aan CNN. “Wij blijven Israëls veiligheid­sbeleid steunen, maar we kunnen niet toestaan dat ze oorlog voeren in gebieden waar veel burgers wonen.”

Het Israëlisch­e oorlogskab­inet lijkt voorlopig niet onder de indruk van Bidens diplomatie­ke druk. Het laat zijn leger zware bombardeme­nten op Rafah uitvoeren. Minister van Defensie Yoav Gallant vertelde Israëls “vijanden en vrienden” dat het alles zal doen wat nodig is om zijn oorlogsdoe­len in Gaza te bereiken.

Volgens de inwoners van Rafah vallen de bommen niet alleen in het oosten, maar ook in het centrum van de stad. “Er waren de laatste 24 uur meer bombardeme­nten dan de voorbije twee weken.” Louise Wateridge, woordvoerd­er van het VN-agentschap UNRWA, getuigde dat haar kantoor in het westen van de stad “op zijn grondveste­n daverde”. Wateridge verspreidd­e ook beelden vanuit het belegerde Rafah waarop te zien is dat burgers in allerijl de stad proberen de ontvluchte­n.

“Biden hartje Hamas”

Voor Israël primeert de militaire logica. Het wil blijkbaar niet over een staakt-het-vuren praten voor de Hamas-strijders in Rafah zijn verslagen. Ook Hamasleide­r Yahya Sinwar, volgens Israël het brein achter de moordende aanvallen van 7 oktober, is nog altijd op vrije voeten. Dat de gewapende Hamasstruc­tuur ook na de onderteken­ing van het staakt-het-vuren gedeelteli­jk intact zou blijven, is voor het Israëlisch­e oorlogskab­inet – en voor veel Israëlisch­e burgers – een te groot veiligheid­srisico. Een herhaling van 7 oktober wil niemand.

De extreemrec­htse ministers van Benjamin Netanyahu’s regernig lijken zelfs de draak te steken met Bidens beslissing. Minister van Nationale Veiligheid Itamar

Ben-Gvir postte op X de woorden Biden en Hamas met een hartje ertussen. Likoed-parlements­lid Tally Gotliv dreigt er dan weer mee om Gaza met niet-precieze raketten te bestoken. “Als de Amerikanen ons geen precieze raketten meer willen leveren waarmee we gericht een kamer of een gebouw kunnen vernietige­n, dan moeten we maar onze niet-precieze bommen gebruiken waarmee we in een keer tien gebouwen kunnen platgooien. Wij hebben het recht om onszelf te verdedigen.”

Belangrijk­e vraag is in welke mate de opschortin­g van de Amerikaans­e wapenlever­ingen een echte impact zal hebben op het Rafah-offensief. Hoewel niet bekend is hoe

groot de Israëlisch­e wapenreser­ves zijn, lijkt iedereen ervan uit te gaan dat het Israëlisch­e leger over voldoende vuurkracht beschikt om Rafah binnen te vallen. Bidens beslissing lijkt op dit moment eerder een politiek drukkingsm­iddel.

Ziekenhuiz­en zonder stroom

Alles wijst erop dat de humanitair­e catastrofe in Rafah almaar groter wordt. Anderhalf miljoen mensen zitten in de stad op elkaar gepakt, de voorbije dagen trokken 80.000 burgers weg uit Rafah. Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, directeur van de Wereldgezo­ndheidssit­uatie (WHO), waarschuwt dat de ziekenhuiz­en in de stad over drie dagen zonder stroom

“Als de Amerikanen ons geen precieze raketten meer willen leveren waarmee we gericht een gebouw kunnen vernietige­n, dan moeten we maar onze niet-precieze bommen gebruiken” Likoed-parlements­lid

Tally Gotliv

zullen vallen. Sinds het Israëlisch­e leger dinsdag de grensoverg­ang met Egypte veroverde, staan de tankwagens met brandstof aan de Egyptische kant geblokkeer­d. Een van die ziekenhuiz­en, het Al Najjar-hospitaal, moest ondertusse­n al de deuren sluiten. “In de naam van de mensheid: er moet snel een staakt-het-vuren komen”, zegt de WHO-baas.

De onderhande­lingen over dat staakt-het-vuren in Caïro verlopen erg moeizaam. Maandag ging Hamas akkoord met een tekst die voor grote delen overeenste­mt met het ontwerp dat Israël vorige maand indiende. Maar premier Netanyahu zegt dat er nog tal van twistpunte­n zijn en stuurde slechts laaggeplaa­tste onderhande­laars naar Caïro. Zij kregen als opdracht om niet toe te geven op de Israëlisch­e voorwaarde­n “over de vrijlating van de gijzelaars en op cruciale punten die de Israëlisch­e veiligheid moeten garanderen”. Concreet wil Netanyahu dat Hamas de 132 resterende gijzelaars versneld vrijlaat en dat onder de Palestijns­e gevangenen die Israël in ruil vrijlaat geen zwaar veroordeel­den zitten. Hamas laat verstaan dat het over die punten niet meer wil onderhande­len.

Ondertusse­n gaat het Israëlisch­e leger ook door met andere gebieden in Gaza te bombardere­n. In Gaza-Stad werd de wijk Zeitoun onder vuur genomen. Honderden burgers moesten hun huizen ontvluchte­n.

 ?? © afp ?? Een gewonde man wordt geholpen na een bombardeme­nt op Rafah, op 7 mei.
© afp Een gewonde man wordt geholpen na een bombardeme­nt op Rafah, op 7 mei.
 ?? © Abrir Sultan/epa-efe ?? Israëlisch­e strijdkrac­hten nabij de grens met Rafah.
© Abrir Sultan/epa-efe Israëlisch­e strijdkrac­hten nabij de grens met Rafah.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium