De Standaard

Duizenden Zweden betogen tegen Israëls deelname aan Songfestiv­al

-

BOYCOT In Malmö, Zweden, protesteer­den donderdag duizenden mensen tegen de deelname van Israël aan het Eurovisies­ongfestiva­l.

“Boycot Israël”, “Intifada revolution” en “Genocide song contest”: duizenden mensen kwamen donderdagm­iddag samen voor een pro-Palestijns­e betoging in het Zweedse Malmö. Ze protesteer­den tegen de deelname van Israël aan het Eurovisies­ongfestiva­l. De grote verscheide­nheid aan betogers viel op, van Latino’s for Palestine tot gezondheid­swerkers en psychologe­n die zich solidair toonden met de Palestijns­e zaak. Ook klimaatact­iviste Greta Thunberg was aanwezig, net als heel wat gezinnen met kinderen.

“Ik ben fan van het Eurovisies­ongfestiva­l, en het breekt mijn hart, maar ik boycot het”, zei Hilda, een 30-jarige Zweedse die haar naam niet wenste mee te delen. “Ik kan me niet amuseren wetende dat Israël deelneemt, wanneer al die kinderen doodgaan.”

De jonge manifestan­te Marwo Mustafa vroeg zich af “waarom de

European Broadcasti­ng Union (EBU) Israël niet kon uitsluiten, zoals met Rusland gebeurde na de invasie van Oekraïne”. “Het is niet rechtvaard­ig.” De hele betoging verliep opvallend rustig, ook toen Israëlisch­e fans opdaagden.

Protest vakbonden VRT

Gelijktijd­ig met de protesten in Malmö betoogde een 70-tal actievoerd­ers aan de hoofdingan­g van de VRT en de RTBF. Ze hekelden dat de Belgische publieke omroepen de uitzending laten doorgaan. Voor en na de uitzending van de tweede halve finale was er op VRT1 enkele seconden lang een pancarte te zien met een #Ceasefire-boodschap vanuit de vakbonden van de openbare omroep. (gjs, dds)

Of Israël de finale haalde met zangeres Eden Golan, leest u op standaard.be of via deze QR-code.

 ?? © afp ?? De betoging verliep rustig, ook toen Israëlisch­e fans opdaagden.
© afp De betoging verliep rustig, ook toen Israëlisch­e fans opdaagden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium