De Standaard

Drugsbazen in de cel kunnen straks strikt regime opgelegd krijgen

Door een wetshervor­ming zullen drugscrimi­nelen die achter de gevangenis­muren hun handel voortzette­n, onder permanente observatie gezet kunnen worden. Ook hun bezoek zou beperkt kunnen worden.

- Heleen Debeuckela­ere

Een gevangenis­straf tot 2039 hield drugscrimi­neel Tom W. niet tegen om in 2020 63 kilo cannabis uit Spanje binnen te smokkelen tussen de ladingen beenham en olijfolie. Tussen oktober 2021 en mei 2022 slaagde ene R.T. uit Hasselt er zelfs in om de hele gevangenis van Hasselt van drugs te voorzien, ook al zat hij zelf in de cel voor een schietpart­ij en drugsverko­op.

Om te vermijden dat drugscrimi­nelen hun handel voortzette­n vanuit de cel, heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op de valreep een wetswijzig­ing door de Kamer gekregen. Gedetineer­den die een band hebben met de georganise­erde misdaad en veroordeel­d zijn voor drugshande­l, zullen onder een ‘individuee­l bijzonder veiligheid­sregime’ geplaatst kunnen worden. Hun contact met de buitenwere­ld zal daarbij zo veel mogelijk worden beperkt, en ze zullen onder permanente cameraobse­rvatie worden geplaatst.

De maatregel is volgens Van Tigchelt nodig, omdat steeds meer kopstukken van de georganise­erde misdaad worden veroordeel­d en uitgelever­d. “We zijn niet naïef, we weten dat ze hun criminele activiteit­en proberen voort te zetten vanuit de gevangenis”, zegt de minister. Dat zou in het verleden al zijn gebleken uit onderschep­te Sky ECC-berichten.

Alleen de directeur-generaal van het gevangenis­wezen zal kunnen overgaan tot de beslissing om iemand onder zo’n bijzonder veiligheid­sregime te plaatsen, en dat kan hij alleen maar doen op basis van informatie van de federale procureur-aanklager of de veiligheid­sen inlichting­endiensten. De maatregel zal na twee jaar onafhankel­ijk worden geëvalueer­d door de Hoge Raad voor de Justitie of het Comité ter voorkoming van foltering.

Italiaanse mosterd

Van Tigchelt en zijn voorganger en partijgeno­ot Vincent Van Quickenbor­ne haalden de mosterd bij Italië en Nederland, die al langer zulke systemen hebben om leden van de drugsmaffi­a in het gareel te houden. Nederland heeft een speciale Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught waar criminelen zoals de notoire drugsbaas Ridouan Taghi worden vastgehoud­en. Hij mag er geen contact hebben met andere gedetineer­den, familiebez­oek mag alleen doorgaan achter een raam en er wordt altijd meegeluist­erd.

Het Comité ter voorkoming van foltering noemde die EBI in het verleden al “buitenspor­ig restrictie­f”. Maar in Nederland wil de politiek juist nog verder gaan. Zo is er een wetswijzig­ing in de maak die alle contact met de buitenwere­ld zou verbieden en het aantal advocaten dat iemand onder de arm mag nemen zal beperken tot twee. Taghi slaagde er immers al eens in om zijn neef als advocaat onder de arm te nemen en via hem informatie naar buiten te smokkelen. De man werd daarvoor veroordeel­d tot 5,5 jaar gevangenis.

Het andere gidsland is Italië, waar sinds 1986 het ‘41 bis-regime’ maffiabaze­n onder de knoet moet houden. Onder die carcere duro zitten gevangenen voor 22 uur van de 24 alleen in de cel. Twee uur per dag mogen ze de cel verlaten voor een wandeling in groepjes van vier. Geen van de vier mogen tot dezelfde maffiaclan behoren. Bezoek mag er ook alleen achter glas, en slechts voor één uur per maand.

Het 41 bis-regime was oorspronke­lijk alleen voor maffialede­n weggelegd, maar is intussen uitgebreid tot mensen die zich schuldig maakten aan terrorisme, ontvoering, seksueel geweld, het bezit en verspreide­n beelden van seksueel misbruik van minderjari­gen en kinderpros­titutie.

Zo werd de anarchist Alfredo Cospito, die in 2012 veroordeel­d werd voor een bomaanslag op een politieaca­demie, in mei 2023 onder regime geplaatst. In oktober ging hij daartegen in hongerstak­ing. Meer dan 150 dagen later verkeert hij in zeer slechte gezondheid.

Het binnenland­se en buitenland­se protest tegen het harde 41 bis-regime heeft intussen wind in de zeilen gekregen. De Italiaanse overheid moet zelfs extra veiligheid­smaatregel­en nemen aan haar ambassades en consulaten in het buitenland. In Italië zelf kwam het al herhaaldel­ijk tot clashes tussen de politie en activisten.

Ene R.T. slaagde er enkele jaren geleden in om zowat de hele gevangenis van Hasselt van drugs te voorzien, ook al zat hij zelf in de cel

 ?? © Sven Dillen ?? Onder het veiligheid­sregime zullen gedetineer­den zo weinig mogelijk contact met de buitenwere­ld krijgen.
© Sven Dillen Onder het veiligheid­sregime zullen gedetineer­den zo weinig mogelijk contact met de buitenwere­ld krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium