De Standaard

Het covid-vaccin dat initieel misschien wel de meeste levens redde, legt nu zelf het loodje

AstraZenec­a trekt definitief de stekker uit zijn covid-vaccin. Dat moest hét belangrijk­ste vaccin worden, en in zekere zin was het dat ook. Maar het stapelde de ontgoochel­ingen op.

- Dries De Smet

Het gebeurt niet vaak dat een farmagigan­t toegejuich­t wordt, en al zeker niet op een festivalwe­ide. Die eer viel AstraZenec­a te beurt in maart 2021. Op de terreinen van het Nederlands­e Lowlands scandeerde­n festivalga­ngers luidkeels “Astra! Zeneca! Astra! Zeneca!”. De covid-prikken van de Brits-Zweedse vaccinmake­r zouden immers de weg naar de vrijheid inluiden.

Die vreugdekre­ten zijn al lang weggedeems­terd. Woensdag trok AstraZenec­a definitief de stekker uit zijn covid-vaccin. Een dag eerder had de Europese Geneesmidd­elenautori­teit EMA de goedkeurin­g ingetrokke­n.

Tweederang­s

Het vaccin van AstraZenec­a lag nochtans lange tijd in de bovenste schuif. Het vaccin, ontwikkeld door de universite­it van Oxford, maakte gebruik van een gekende technologi­e, vertrekken­d van een verkoudhei­dsvirus. Die boezemde minder angst in dan de gloednieuw­e mRNA-technologi­e die concurrent­en Pfizer en Moderna gebruikten.

Het hoefde ook niet extreem koud bewaard te worden, wat wel moestbijde­mRNA-vaccins.Enook: Oxford en AstraZenec­a boden hun vaccin tegen de kostprijs aan, waardoor het zeven à acht keer goedkoper was dan de mRNA-vaccins. De Europese Commissie bestelde 300 miljoen dosissen en wilde van AstraZenec­a hét werkpaard maken om de pandemie in te dammen.

Maar AstraZenec­a loste de torenhoge verwachtin­gen nooit in. Het bedrijf kampte in het begin met grote leveringsp­roblemen. Bovendien had het zijn huiswerk niet goed gemaakt. Doordat het te weinig senioren opgenomen had in de klinische studies, kon de EMA niet zeggen of het vaccin wel werkzaam was voor ouderen. Daarom gaven veel landen het initieel niet aan 55plussers. In de Verenigde Staten kreeg het zelfs nooit een goedkeurin­g. Bovendien schatte de EMA de werkzaamhe­id maar op 60 procent in. Dat wekte de indruk dat Vaxzevria (de merknaam) een tweederang­svaccin was.

Maar de grootste tegenslag moest nog komen. In maart 2021 stelden heel wat landen een zeldzame, maar ernstige bijwerking vast. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk stierven 81 mensen aan een trombose die gelinkt werd aan Vaxzevria. In België werden drie overlijden­s aan het vaccin toegeschre­ven, waarvan één met de trombose.

Omdat die bijwerking vooral bij jonge vrouwen voorkwam, legden veel landen een minimumlee­ftijd op voor een prik. Andere landen, zoals Denemarken en Noorwegen, beslisten al snel om het vaccin niet meer te gebruiken. Heel wat landen stuurden hun dosissen door naar armere landen.

De vraag is of er überhaupt nog wel een toekomst is voor de technologi­e die AstraZenec­a bij zijn vaccin gebruikte

Kleinere markt

Toch is de verdienste van het vaccin veel groter dan de tegenslage­n laten uitschijne­n. In het VK, dat lang bleef prikken met het ‘eigen’ vaccin, bleek de werkzaamhe­idsgraad niet veel te moeten onderdoen voor dat van Pfizer.

Omdat de productie uiteindeli­jk wel op stoom kwam, en het vaak in armere landen gebruikt werd, concludeer­de The Economist dat AstraZenec­a in 2021 “haast zeker meer levens gered heeft dan gelijk welk ander vaccin”. Een latere analyse van databedrij­f Airfinity nuanceerde dat wat. AstraZenec­a stond met ruim zes miljoen geredde levens in het eerste vaccinatie­jaar weliswaar op de eerste plek, nog wel een toekomst is voor de maar moest ook Pfizer in zijn kieltechno­logie, stipt Neyts aan. Doorzog dulden. dat zoveel mensen ingeënt werden

AstraZenec­a kijkt in een persbe– 3 miljard dosissen wereldwijd, richt met trots terug op de rol die waarvan 1,4 miljoen in België – is het vaccin gespeeld heeft in de bede vraag of er geen immuniteit opeindigin­g van de pandemie. Als retreedt tegen het verkoudhei­dsden voor de stopzettin­g haalt het virus waarvan AstraZenec­a verBrits-Zweedse concern aan dat er trok, waardoor het vaccin niet laneen overaanbod is van aangepaste ger werkt. vaccins. Bovendien traden de zeldzame

Viroloog Johan Neyts (KU Leutrombos­es ook op bij het vaccin ven) volgt die uitleg. “De markt is van Johnson & Johnson, dat eeneen pak kleiner geworden. Hoe zelfde technologi­e gebruikt. Ook vaak wordt er nog geboost? Waardat vaccin is op sterven na dood: schijnlijk alleen nog bij de risicoonde­r meer in de VS heeft het niet patiënten. Al speelden de perceplang­er een toelating, bij ons wordt tie- en reële problemen natuurlijk het sinds vorige maand niet langer gecommerci­aliseerd.ookeenrolb­ijdebeslis­sing.”

De vraag is ook of er überhaupt

 ?? © afp ?? AstraZenec­a maakte gebruik van een gekende technologi­e, in tegenstell­ing tot Pfizer en Moderna.
© afp AstraZenec­a maakte gebruik van een gekende technologi­e, in tegenstell­ing tot Pfizer en Moderna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium