De Standaard

“De gebroken Oekraïners kunnen tegen Zelenski in opstand komen”

Twee jaar geleden was Michaïl Sjisjkin, Ruslands prominents­te schrijver, nog optimistis­ch over de overwinnin­gskansen van Oekraïne. Nu is hij wanhopig. “Het ergste is dat de westerse leiders niet willen dat Rusland de oorlog verliest.”

- Waarom zouden de Europese leiders Poetins nederlaag willen vermijden?

Michaïl Sjisjkin woont sinds 2015 in het Zwitserse Basel, een ballingsch­ap dat hij te danken heeft aan het feit dat hij al jaren zijn weerzin uit tegen “Vladimir Poetin en zijn piramide van dieven die mensen opsluiten vanwege hun politieke overtuigin­gen”. Twee jaar geleden meende hij dat de ondergang van Poetins regime nabij was en dat het democratis­che Oekraïne de Russische troepen zou verjagen – met dank aan Europa en de Verenigde Staten. Nu is de schrijver wanhopig. Poetin zou de Oekraïense gebieden die hij momenteel in handen heeft voor lange tijd kunnen bezetten. Opnieuw met dank aan Europa en de VS, redeneert Sjisjkin niet zonder cynisme.

“Op het moment van de grootschal­ige Russische invasie was er in het Westen een enorme solidarite­itsgolf. Ik was ervan overtuigd dat Oekraïne met westerse hulp de oorlog zou winnen en dat Poetin een nederlaag zou lijden. Nooit had ik durven te vermoeden dat die solidarite­itsgevoele­ns zo snel zouden wegsmelten. Zelfs de Polen hebben de Oekrainers laten vallen: kijk maar naar de Poolse boeren die de grenzen sluiten om de concurrent­ie van Oekraïense gewassen tegen te houden. En het ergste van al: de leiders van de democratis­che landen willen niet dat Rusland de oorlog verliest. Anders hadden ze Oekraïne allang de wapens gegeven om Rusland helemaal terug te dringen.”

“De grote nachtmerri­e van het Wesen als het hun gevraagd wordt, juichen ze hun dictator toe. Een megaStockh­olm-syndroom: de dictator gijzelt de hele bevolking en om te vermijden dat ze vermoord worden, zijn de Russen van hun dictator beginnen houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium