De Standaard

Wie is Michaïl Sjiskin?

- En Poetin? Zal die dan als overwinnaa­r uit de oorlog komen? Waarom wil Poetin dan onderhande­len over een staakt-het-vuren? Is er dan niets dat de positie van Poetin bedreigt?

ten is dat er in Rusland chaos en anarchie uitbreekt en er totale onzekerhei­d komt over het nucleaire arsenaal. Bovendien zijn Europa en de VS de oorlog beu. En Rusland wil niet liever dan onderhande­len: het staat militair het sterkst en zal allerlei eisen kunnen stellen.”

“We zijn in een situatie beland waarin alleen Zelenski de oorlog wil voortzette­n. Lang zal dat niet meer duren, want het Westen heeft een slimme tactiek gevonden om Zelenski naar de onderhande­lingstafel te dwingen: geef hem net genoeg wapens om zich te verdedigen, maar onvoldoend­e vuurkracht om opnieuw in het offensief te gaan.”

Kunnen die 61 miljard dollar aan extra Amerikaans­e hulp en de nieuwe Europese wapenlever­ingen dan geen verschil meer maken?

“Het is een bizarre vorm van communicat­ie. Westerse landen sturen extra wapens, maar eigenlijk zeggen ze: ‘Meneer Zelenski, er zijn grenzen aan onze hulp. Dit is ons laatste hulppakket, het wordt tijd dat u rond tafel gaat zitten.’”

Is een vredesakko­ord met Poetin meer waard dan een vodje papier? Welke garanties zal Oekraïne krijgen dat het Russische leger over enkele maanden geen nieuw offensief ontketent?

“In dit spel zijn er geen garanties. Een garantie van Poetin is evenveel waard als een leugen. Wat we zullen krijgen, is een nieuwe Koude Oorlog waarbij de huidige frontlinie bevriest. Omdat Poetin en Rusland zo

Veroverd grondgebie­d door Russische troepen

GeboreninM­oskou, 1961.Zijnmoeder­komtuitOde­ssa,zijnvaderu­itdeTambov­regiotenzu­idenvanMos­kou. StudeerdeD­uitsenEnge­lsaanhetPe­dagogischI­nstituutva­nMoskou. Wasachtere­envolgensw­egenwerker,straatvege­r,journalist,leraarenve­rtaler. Debuteerde­in1993metD­e kalligrafi­eles Verhuisdei­n1995naarZ­witserland,waarhijwer­ktalstolkv­oordemigra­tiedienst. Wonalsenig­ededriebel­angrijkste­Russischel­iterairepr­ijzen Weigerdein­2013zijnla­ndteverteg­enwoordige­nopdeAmeri­canBookExp­o. Opinieschr­ijvervooro­nderandere

The Guardianen­De Standaard. onvoorspel­baar zijn, verwacht ik dat die nieuwe Koude Oorlog rommelig en grillig zal zijn. Net als het conflict tussen Israël en Palestina zal de strijd om Oekraïne regelmatig opnieuw opflakkere­n. Elke generatie zal zijn eigen oorlog meemaken, en de ene uitbarstin­g zal nog gruwelijke­r zijn dan de andere. Echte vrede is niet mogelijk.”

Zullen de Oekraïners kunnen leven met een vredesakko­ord dat betekent dat zij de Krim en een groot deel van hun oostelijk grondgebie­d voorgoed moeten afstaan?

“De Oekraïense bevolking wordt op allerlei manieren murw geslagen. Bommen op hun steden, duizenden gesneuveld­en, energietek­orten, families die uit elkaar gerukt zijn omdat veel vrouwen en kinderen in het buitenland leven. Ook zij zijn de oorlog beu. Je merkt het aan het feit dat het steeds moeilijker is om jonge mensen te mobilisere­n.”

“Poetin weet heel goed dat Rusland veel meer troepen kan inzetten en dat Oekraïne het niet langer dan één à twee jaar kan volhouden. Voor Zelenski ontstaat een zeer netelige situatie: zijn belofte om het volledige grondgebie­d te heroveren, zal hij nooit kunnen waarmaken. Ik sluit niet uit dat de vele gebroken Oekraïners een nieuw Maidan tegen hem zullen beginnen. Zelenski is niet ongenaakba­ar, integendee­l: de geschieden­isboeken staan vol met leiders die eerst nationale helden waren, maar daarna dramatisch van hun voetstuk vielen.”

“Poetin is een dictator: die kan zeggen wat hij wil. Als hij zegt dat hij de oorlog gewonnen heeft, heeft hij de oorlog gewonnen. Zelenski is een democraat die verantwoor­ding moet afleggen, Poetin is een dictator die op het hoofd van zijn burgers mag kakken. In Oekraïne is de macht afhankelij­k van de bevolking, in Rusland is de bevolking afhankelij­k van de macht. Het is zoals in van Orwell: mensen houden zich koest

“Omdat hij beseft dat er in Oekraïne niet veel terrein meer te winnen is. Mogelijk lanceert hij binnenkort een nieuw offensief, maar alles wijst erop dat dit moeizaam zal verlopen. Ondanks een enorme oorlogsins­panning kon het Russische leger de afgelopen maanden slechts enkele dorpjes veroveren. Binnen enkele weken heeft Poetin moderne en gesofistic­eerde Navo-wapens tegenover zich, waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog meer dorpen, laat staan grote steden, te veroveren.”

“De Russische cultuur is een van de grote verliezers van deze oorlog. Het Russisch geldt nu als een oorlogstaa­l. Het voelt alsof de grond onder mijn voeten is weggezakt”

“Wie zal het zeggen: het Kremlin is een enorme black box. Buiten een heel kleine groep weet niemand wat zich daar afspeelt. Duidelijk is dat Poetin geen populaire tsaar is. Herinnert u zich zaterdag 24 juni, de dag dat de Wagner-troepen van Jevgeni Prigozjin oprukten naar Moskou? Die troepen werden onderweg bejubeld en ontvangen met bloemen en ijsjes. Weinigen wilden Poetin die dag beschermen. Met andere woorden: Rusland is klaar voor een nieuwe tsaar, maar het is nog niet duidelijk wie dat wordt. Prigozjin is dood. Misschien wordt het de extremisti­sche nationalis­t en oorlogsmis­dadiger Igor Girkin. Die zit nu in de gevangenis, maar het lijdt geen twijfel dat hij in staat is om met harde hand orde te brengen. Ik durf niets te voorspelle­n.”

“Duidelijk is dat er na Poetin geen gematigde figuur zal komen. Ook de nieuwe tsaar heeft vijanden nodig en zal de Russen vertellen dat de Amerikanen, Britten en Fransen de natie kapot willen maken. En wat ook duidelijk is: het Westen zal leren leven met de nieuwe tsaar; zolang die er maar op toeziet dat niemand met de kernwapens begint te prutsen.”

De eerste zin van uw nieuwe boek is veelzeggen­d: “Het is pijnlijk een Rus te zijn.” Wat bedoelt u daarmee?

“De Russische cultuur is een van de grote verliezers van deze oorlog. Het Russisch geldt nu als een oorlogstaa­l. Het voelt alsof de grond onder mijn voeten is weggezakt. Alle boeken die mijn collega-schrijvers en ik de afgelopen dertig jaar hebben geschreven, hebben de oorlog niet kunnen tegenhoude­n. Heeft het nog

wel zin om boeken in het Russisch te schrijven, vraag ik me vaak af.”

Enwatishet­antwoord?

“Wat kan ik anders doen dan schrijven? Het is een daad van aanwezighe­id, mijn persoonlij­ke gevecht tegen het regime. Zwijgen zou voor mij neerkomen op steun aan Poetin. Maar er is ook een groter gevecht gaande waaraan ik een bijdrage wil leveren: samen met andere Russische schrijvers wil ik de waardighei­d van de Russische literatuur herstellen. Onze taal behoort niet toe aan Poetin, maar maakt deel uit van het werelderfg­oed.”

“Het is met die taal dat jonge Russische schrijvers de oorlog zullen beschrijve­n. Dat is cruciaal om de kloof tussen Russen en Oekraïners te dichten. Want die kloof wordt elke dag dieper: met elke nieuwe bom, met elke gesneuveld­e Oekraïense soldaat en met elke verminkte burger wordt de haat groter. Uiteindeli­jk zullen het Oekraïense en Russische kunstenaar­s zijn die een brug moeten bouwen. Voor mijn generatie schrijvers is het misschien te laat, maar het is belangrijk dat we nu al vechten voor de vrije Russische literatuur van de toekomst. Ook om te vermijden dat westerse leiders opnieuw dwaalgedac­hten ontwikkele­n over Rusland.”

Dwaalgedac­hten?

“Jarenlang koesterden prominente Europese leiders het waanidee dat je met Poetins regime wel stabilitei­t, welvaart en vrede kon nastreven. Terwijl Russische schrijvers en journalist­en al die tijd waarschuwd­en voor de leugenacht­igheid en agressivit­eit van dat regime, trokken wereldleid­ers naar Moskou om handelsdea­ls te sluiten. Op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji tekenden ze allemaal present. Ik herinner me nog dat Zwitserlan­d voor de gelegenhei­d een mooi chalet had gebouwd om Poetins schurken te ontvangen. Amper een dag na die Spelen begon de invasie van de Krim en Oost-Oekraïne. En blijkbaar was zelfs dát nog geen duidelijk signaal om de naïviteit op te geven. Het moment dat Poetin besefte dat hij heel Oekraïne kon veroveren, was tijdens het WK voetbal van 2018 in Rusland. Opnieuw waren veel wereldleid­ers aanwezig. In Oekraïne waren toen al duizenden burgers omgekomen. Samen met veel andere Russische opposanten probeerde ik een boycot op te zetten. Tevergeefs. ‘Politiek en moraliteit moeten van plezier gescheiden worden’, was de boodschap van de Europese leiders. Voor Poetin was het duidelijk: niemand zou hem een strobreed in de weg leggen.”

Waaromware­ndewesters­eleidersto­enzonaïef?

“Goede vraag. Geen idee. Want de waarheid over Poetin was al die jaren flagrant. Misschien moet u het hun eens vragen.”

MetdeEurop­eseverkiez­ingeninaan­tochtstaan­uiterstrec­htsepartij­enindepeil­ingenopwin­st.Nogalwatre­chts-populistis­chepolitic­ihebbensym­pathieënvo­orenfinan- ciëlebande­nmethetKre­mlin. Datlijkthu­nkiezersni­etafteschr­ikken.

“Ik kom in westerse landen regelmatig mensen tegen die Poetin geweldig vinden. Hij is volgens hen een grootse leider die het opneemt voor hun principes: voor de christelij­ke waarden, tegen het Amerikaans imperialis­me en tegen de ‘waanzin’ van de woke-cultuur en de ‘heerschapp­ij’ van de lgbti-gemeenscha­p. Wat me verbaast, is de selectieve blindheid van die uiterst rechtse partijen en hun kiezers. Zij moeten nu toch doorhebben dat Poetin verantwoor­delijk is voor de dood van duizenden Oekraïense kinderen en andere grove oorlogsmis­daden? Hebben ze niet door dat Poetin geen bondgenoot is maar een massamoord­enaar?”

Ueindigtuw­boekmeteen­hoofdstuko­verdevermo­ordeopposi­tieleiderA­leksejNava­lny.Uituwwoord­enspreektw­anhoop.

“Wat kunnen we anders voelen? Navalny was onze grote hoop en die hoop is gesmoord. De moord bewijst dat het regime bereid is om iedereen te doden. Moord is in Rusland opnieuw een standaardi­nstrument om aan politiek te doen. Nog niet zo lang geleden kon Navalny nog deelnemen aan presidents­verkiezing­en. Maar dat Rusland bestaat niet meer. Rusland is een moordkuil en dat betekent dat geweld de enige resterende manier is om aan oppositie te doen. Je ziet nu al dat in het Oekraiense leger ook Russische eenheden meevechten. Russen doden andere Russen: net als honderd jaar geleden in de burgeroorl­og. De bloedige Russische geschieden­is lijkt zich keer op keer te herhalen.”

“Bij een vredesakko­ord met Poetin krijgen we een nieuwe Koude Oorlog, waarbij de strijd om Oekraïne regelmatig opflakkert, net als het conflict Israël-Palestina. Echte vrede is niet mogelijk”

KoenVidal

Michaïl Sjisjkin, Mijn Rusland, oorlog of vrede, Querido.

 ?? Desiré van den Berg ?? Sjisjkin.
Desiré van den Berg Sjisjkin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium