De Standaard

Keizer Hadrianus moet met zijn ogen gerold hebben

- Senne Starckx

Hadrianus, keizer van 117 tot 138 na Christus, is bekend vanwege de muur die hij liet bouwen, tussen het huidige Schotland en Engeland. Misschien was het daarom dat Matteo Salvini, kopstuk van de rechtse Italiaanse Lega-partij, vorige week de Tempel van Hadrianus in hartje Rome uitkoos om aan een klein legioen journalist­en zijn nieuwe kandidaat voor de Europese verkiezing­en voor te stellen. Die Muur van Hadrianus diende toch om barbaren uit het rijk te houden, niet? Het rijmt mooi met de campagnebo­odschap van Salvini om ook het huidige Europa te ommuren, deze keer tegen migranten.

Maar de journalist­en waren dus gekomen voor de man die de Lega weer populair moet gaan maken. Roberto Vannacci is generaal maar werd door het Italiaanse leger geschorst nadat hij een boek had uitgebrach­t met homofobe, misogyne en racistisch­e inhoud. Voor Salvini is dat kennelijk geen probleem, integendee­l, hij hoopt dat de parler-vrai van de veelbespro­ken generaal aanslaat bij de Italianen.

Misschien had de Lega-kopman toch maar beter een andere locatie gekozen voor zijn event. Want voor zover we de man achter de keizer kunnen kennen, had Hadrianus maar weinig gemeen met Vannacci. Behalve voor zijn muur is hij ook bekend voor zijn homoseksue­le liefdesrel­atie met de jonge Antinoüs. En hoewel hij weleens brandjes moest gaan blussen, was Hadrianus geen militair in hart en nieren. Liever dan het rijk nog verder uit te breiden, koos hij voor consolidat­ie van de grenzen. Mooi meegenomen daarbij was dat hij meer tijd kreeg om zich met kunst en architectu­ur bezig te houden. “Een heel moderne keizer”, zo omschreef de Britse classica Mary Beard hem. Van een baard gesproken: Hadrianus droeg een vol exemplaar. Ook uiterlijk lijkt de gladgescho­ren Vannacci dus niet op hem.

Voor politici is de geschieden­is vaak een grabbelton om naar believen uit te putten. Onder lieden van rechtse snit is vooral het Romeinse rijk populair. Toch letten ze maar beter goed op welk stukje ze er juist uitlichten. Voor je het weet word je geassociee­rd met de meest woke van de Romeinse keizers.

Behalve voor zijn muur is hij ook bekend voor zijn homoseksue­le liefdesrel­atie

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium