De Standaard

Gen-experiment biedt hoop op behandelin­g erfelijke blindheid

De ontwikkeli­ng van medicijnen op basis van de genetische ‘kniptechni­ek’ crispr neemt een hoge vlucht. Ook mensen met een zeldzame oogaandoen­ing lijken nu baat te hebben bij een crispr-behandelin­g

- Niki Korteweg © NRC

Een experiment­ele gentherapi­e heeft in een kleine studie het zicht verbeterd van enkele mensen met een ernstige erfelijke oogaandoen­ing, amaurosis congenita van Leber. Bij mensen met die ziekte werkt het netvlies niet goed door genetische fouten. Ze zijn meestal al vanaf de kinderleef­tijd ernstig slechtzien­d of blind.

Met EDIT-101, een experiment­eel medicijn op basis van het genetische knipgereed­schap crisprcas9 (kortweg crispr) konden Amerikaans­e wetenschap­pers een gendefect repareren en herstelde het zicht enigszins bij 9 van de 14 deelnemers. De onderzoeke­rs beschreven hun bevindinge­n deze week in het medisch-wetenschap­pelijke tijdschrif­t The New England Journal of Medicine.

Het onderzocht­e middel, EDIT101, bestaat uit een onschuldig verkoudhei­dsvirus dat het moleculair­e knipgereed­schap gericht in de lichtgevoe­lige zenuwcelle­n van het netvlies brengt. Daar verwijdert het permanent een fout in een gen genaamd CEP290. In dat gen komen de meeste afwijkinge­n voor bij de ziekte amaurosis congenita van Leber.

Het netvlies, dat de achterkant van de oogbol bekleedt, bestaat uit lichtgevoe­lige zenuwcelle­n – staafjes en kegeltjes. De 100 miljoen staafjes registrere­n licht en donker, en zitten vooral buiten het centrum van het netvlies. In het midden van het netvlies zitten voornameli­jk kegeltjes, tot 6,5 miljoen. Die werken alleen bij voldoende licht en zorgen dat we kleuren zien. Bij amaurosis congenita van Leber werken al deze lichtgevoe­lige zenuwcelle­n niet meer goed. Het netvlies degenereer­t en wordt dunner.

Bij alle deelnemers werd het medicijn eenmalig onder het netvlies van het slechtst ziende oog geinjectee­rd, in een lage, gemiddelde of een hoge dosis. Het andere oog diende als controle. De onderzoeke­rs testten de scherpte van het zicht met een letterkaar­t of met verschille­nde zwart-witte streeppatr­onen, en de gevoelighe­id van het netvlies voor blauw, wit en rood licht. De patiënten werden een half jaar tot anderhalf jaar gevolgd.

Subtiele verbeterin­gen

Bij 9 van de 14 deelnemers waren subtiele verbeterin­gen van sommige aspecten van hun zicht te meten.

Zo verbeterde bij zes deelnemers, onder wie twee kinderen, de waarneming van kleuren. Bij sommigen van deze deelnemers, en ook bij drie anderen, verbeterde de scherpte iets, of de beweeglijk­heid van het oog bij het volgen van een doolhofje. Er traden geen ernstige bijwerking­en van de behandelin­g op.

“Erg mooi, dit is de eerste toepassing van crispr in het oog”, zegt Camiel Boon, hoogleraar oogheelkun­de in het Amsterdam UMC. “Interessan­t dat de behandelin­g tot zover veilig lijkt en effecten heeft, maar die zijn wel subtiel en het zijn nog weinig patiënten. Er moet eerst nog een grotere studie volgen voor ik de vlag uithang.” De vraag is of zo’n vervolgstu­die er komt, zegt hij. “Er zijn erg weinig patiënten met deze zeldzame aandoening die geschikt zijn voor deze behandelin­g, en veel van hen zijn al behandeld met andere experiment­ele therapieën.”

Ook wijst hij op mogelijke bijwerking­en die pas later kunnen optreden. Bij een andere vorm van gentherapi­e waarbij een compleet gezond gen wordt ingebracht, werd na verloop van tijd bij een deel van de patiënten het netvlies toch weer dunner – mogelijk door ontsteking of overmatige activiteit van het nieuwe gen.

Toch heeft crispr wel de toekomst voor sommige behandelin­gen, denkt hij. “Complete gezonde genen zijn soms te groot om in het netvlies te worden ingebracht met onze bestaande technieken. Crispr zelf is klein genoeg om wel te kunnen worden ingebracht.”

De ontwikkeli­ng van medicijnen op basis van crispr neemt een grote vlucht: in november vorig jaar werd de allereerst­e behandelin­g met de genetische kniptechni­ek goedgekeur­d in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de EU, tegen twee ernstige bloedziekt­en: sikkelcelz­iekte en bètathalas­semie. En in februari genazen de eerste patiënten van een ernstige erfelijke zwellingsz­iekte dankzij een experiment­ele behandelin­g met een crispr-medicijn.

“Erg mooi, dit is de eerste toepassing van crispr in het oog. Maar er moet eerst nog een grotere studie volgen voor ik de vlag uithang” Camiel Boon Hoogleraar oogheelkun­de (Amsterdam UMC)

 ?? © getty ?? Het onderzocht­e middel werd onder het netvlies geïnjectee­rd.
© getty Het onderzocht­e middel werd onder het netvlies geïnjectee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium