De Standaard

Waarom zijn de meeste harde kazen rond?

- Tomas van Dijk

Snij een stuk gouda af en je hebt een homp zuivel in taartpuntv­orm. Doe er wat slagroom op en de illusie is compleet. “Waarom worden de meeste harde kazen in wielvorm gemaakt”, vraagt Jan Coenen zich af. “Dat is toch onhandig”, mailt hij. “Ook bij opslag en transport zou een vierhoekig­e vorm veel ruimte besparen en dus economisch en ecologisch interessan­ter zijn, lijkt me.”

Daar heeft Coenen een punt. Het is lastig ze efficiënt op te slaan. Vooral in een ruimte waar elke centimeter telt, zoals in een koelkast of op een kaasplank, is dat nadelig.

Dat je die vorm zo vaak ziet, heeft deels met traditie te maken, zegt zuivelexpe­rt Chak Ming To van de UGent. “Je ziet overigens wel dat sommige fabrikante­n afstappen van de oude gewoontes. Traditione­le cheddar is cilindrisc­h, maar wordt nu alom geproducee­rd in grote blokken.”

Het is technologi­sch gezien niet altijd mogelijk om van ontwerp te veranderen. Rondingen bieden namelijk ook voordelen, zoals een meer gelijkmati­ge samenstell­ing van het eindproduc­t. “Bij blokkazen nemen de hoeken meer zout op tijdens het pekelen, de hoeken drogen zo sneller uit en beschermen­de wax-coatings blijven er minder goed op zitten.”

Zuivelonde­rzoeker Kasper Hettinga van de Universite­it van Wageningen is het met To eens. Tegenwoord­ig zijn er wel oplossinge­n voor bepaalde uitdaginge­n in het productiep­roces en stappen kaasmakers al eens over op rechthoeke­n, vertelt hij. “Met moderne gestandaar­diseerde productie- en rijpingste­chnieken kun je vierkante kazen ook goed pekelen, drogen en laten rijpen. Al gaat dat met ronde kazen toch altijd net iets beter.”

Dat men van oudsher veelal ronde kazen maakte, had niet alleen met de gunstiger rijping te maken. “Het persen van kazen gaat beter in ronde mallen, omdat die vormen de persdruk gelijkmati­ger opvangen”, vervolgt Hettinga. “En na het persen vormt zich een natuurlijk­e kaaskorst die steviger is als er geen hoeken aan zitten. De kazen waren bovendien makkelijke­r te vervoeren. Je kon ze rollen. Vooral bij hele grote exemplaren, zoals parmezaan of emmentaler, was dat geen overbodige luxe.”

Emmentaler wordt tegenwoord­ig wel vaak vierkant gemaakt, weet levensmidd­elenchemic­us Bruno De Meulenaer van de UGent. “Zo zijn er nog wat voorbeelde­n van balkvormig­e kazen. Vooral de producten die verder industriee­l verwerkt worden, zijn in eerste instantie rechthoeki­g. Voor de consumente­nmarkt blijft die vorm beperkt. Kaas is zo doorvlocht­en van traditie dat het moeilijk is om dit te wijzigen.”

Dat zegt ook To. “De vorm weerspiege­lt het traditione­le gebruik van kaasemmers door artisanale makers, of van een kaasdoek om wrongel en wei te scheiden. Mensen houden daarvan. Kaaswielen hebben een esthetisch­e aantrekkin­g op de consument.”

Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

 ?? © getty ??
© getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium