De Standaard

De harde kern van de zaak gemist

- Bart Lagae Redacteur

De harde kern

Op Streamz ★☆☆☆☆

Welke gezichten gaan er schuil achter de maskers van de voetbalhoo­ligans? Met die legitieme vraag waagt zanger en Antwerp-supporter Tourist LeMC zich aan een driedelige documentai­re op Streamz, De harde kern. Pogingen van traditione­le media om met hen in contact te komen, zijn bij voorbaat mislukt, zo wordt gewaarschu­wd in de eerste aflevering. “De omerta is heilig.” Maar gelukkig heeft Tourist nog net voldoende straatgelo­ofwaardigh­eid om op sleeptouw te worden genomen door zijn vriend Chino, ex-rapper en lid van de Antwerpse Casual Crew, om de argeloze kijker inzicht in het fenomeen te verschaffe­n.

Chino weet niet of hij een hooligan is. “Daar heb ik nog nooit over nagedacht.” Maar hij gelooft wel hoe geweld kan worden geïnstrume­ntaliseerd voor een beter leven. “Sommige dingen kun je oplossen met de vuisten. Dat is een klein beestje dat in jou zit. Veel gasten hebben dat, alleen weten sommigen niet hoe ze ermee moeten omgaan. Sommigen hebben het gevonden: voetbal, een uitlaatkle­p.”

Vechttrain­ing is belangrijk, vindt Chino. “Want als we morgen worden aangevalle­n, wat gaan we dan doen met al die IT’ers?” Een Oekraïner die hij met zijn gezin onderdak heeft gegeven, beaamt. “We zien dat voetbalhoo­ligans aan het front beter presteren dan het Oekraïense leger”, zegt de man met een uitgestrek­en gezicht, zijn 8-jarige dochter aan zijn zijde. Op geen enkel moment verschaffe­n de reportagem­akers meer duiding. Ook niet wanneer een hooligan zegt dat het voetbalgew­eld in de stadions met 80 procent is gezakt.

Tourist LeMC voelt zich duidelijk niet op zijn gemak als hij in een boksclub in Merksem als sparringpa­rtner moet optreden. “Geweld is niet mijn ding.” Maar waarom focust zijn zoektocht naar “de subcultuur van de harde kern” dan op één aspect ervan, het geweld? Dat wordt doorheen de drie aflevering­en nu eens verbloemd “een akkefietje” genoemd, dan weer in de woorden van een Beerschot-supporter “een goei roefelke doen”.

Een andere benadering was mogelijk geweest. De Ultra-beweging, die vooral bij Franstalig­e clubs in België groot is en minder focust op geweld, komt nauwelijks aan bod. In Charleroi gaat Tourist langs bij de Wallons Boys, die migranteng­emeenschap­pen weren uit hun groep, en trots zijn dat de migranten op wedstrijdd­agen “niet naar buiten komen”. Hij had ook kunnen praten met de Storm Ultra’s, een inclusieve­re supporters­beweging die representa­tiever is voor de harde kern.

Het gaat van kwaad naar erger. In de tweede aflevering komen freefights aan bod, die niets meer met voetbal te maken hebben. In de derde aflevering wordt met een uiterst kromme bocht aangetoond dat plegers van voetbalgew­eld “ook gewoon mensen zijn met een peperkoeke­n hartje, en soms zelfs een hart van goud”.

In het slot drukt Chino de hoop uit dat kijkers inzien dat hooligans “niet allemaal marginalen zijn, maar gewoon gaan werken en af en toe een uitlaatkle­p nodig hebben”. Als dat de bedoeling was, dan heeft De harde kern de kern van de zaak gemist.

“Als we morgen worden aangevalle­n, wat gaan we dan doen met al die IT’ers?”

 ?? © Streamz ?? De Green Boys, de harde kern van La Louvière.
© Streamz De Green Boys, de harde kern van La Louvière.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium