De Standaard

Brittney Griner schrijft boek over Russische cel: “Daar ontdekte ik hoe sterk ik echt ben”

De Amerikaans­e basketbals­ter Brittney Griner (33) zat negen maanden in een Russische strafkolon­ie. Nu vertelt ze voor het eerst haar verhaal in haar boek Coming home. Over onverteerb­aar eten, uren gehurkt zitten in kooien en bevroren kleding.

- Febe De Brabanter

In de marges van een sudokuboek­je en in een bijbel pende de Amerikaans­e basketbals­ter Brittney Griner zo veel mogelijk neer, om maar niet te vergeten wat haar allemaal overkwam tijdens haar gevangensc­hap in een Russische strafkolon­ie. Meer dan een jaar na haar vrijlating deelt Griner de ontberinge­n in een boek: Coming home. Eerder gaf de Amerikaans­e al aan dat ze tijdens haar gevangensc­hap zelfdoding had overwogen, nu vertelt ze wat haar tot die gedachten dreef.

Griner is een basketbals­peelster van formaat, in de letterlijk­e en figuurlijk­e zin. Ze is meer dan 2 meter lang, speelde in de Women’s National Basketball Associatio­n (WNBA) en is meervoudig olympisch kampioen. In eigen land is ze een boegbeeld van de Black Lives Matter-beweging en komt ze op voor de rechten van de lgbti-gemeenscha­p. De Amerikaans­e is nog ploeggenot­e geweest van Belgian Cat Emma Meesseman bij Ekaterinbu­rg.

Met twintig in een cel

Op 15 februari 2022 vloog de sterspeels­ter naar Moskou. Tussen de Amerikaans­e basketbals­eizoenen door zou ze er spelen voor een Russisch team. Zover raakte ze echter niet. Op de luchthaven van Moskou werd Griner opgepakt omdat ze in het bezit was van cannabisol­ie. Hoewel ze daar een medisch voorschrif­t voor had, werd de basketbals­ter veroordeel­d tot negen jaar gevangensc­hap, wegens ‘drugshande­l’. Voor ze het wist, werd Griner een politieke pion. Door een omstreden gevangenen­ruil met de Russische wapenhande­laar Viktor Boet, die onder meer

Sokken en ondergoed waren steeds nat en koud. Griners dreads beschimmel­den, dus besloot ze die af te scheren

Al-Qaeda en de taliban bewapende, kwam ze zo’n negen maanden na haar arrestatie vrij.

Griner werd onder meer vastgehoud­en in IK-2, een strafkolon­ie in de Russische deelrepubl­iek Mordovië, waar ook oppositiel­eider Aleksej Navalny had vastgezete­n. Maandenlan­g moest ze het stellen met onverteerb­aar eten en een te klein bed. “In de ochtend kregen we dikke pap, die leek op cement. Voor het avondeten kregen we een klein stukje vis met alleen maar graten erin”, schrijft ze in Coming home.

Een cel deelde ze met negentien andere vrouwen, een badkamer met vijftig. “De badkamer was een hel. Er was geen warm water in IK-2. Als je ervoor koos om te douchen – de meesten deden dat niet – moest je water verwarmen in een elektrisch­e waterkoker en dat in je emmer gieten.” Elke keer dat ze vervoerd werd naar een andere plaats in Rusland, gebeurde dat in een kooi die zo klein was dat ze er gehurkt in moest zitten.

Als lesbische vrouw en lgbti-activist voelde Griner zich kwetsbaar in de handen van de Russische overheid. Bij psychiatri­sche evaluaties kreeg ze vragen over haar “zieke gedachten”. Ook racistisch­e en seksistisc­he opmerkinge­n van gevangenis­personeel waren geen uitzonderi­ng.

Vingers aan elkaar genaaid

Op mentaal en fysiek vlak takelde de Amerikaans­e snel af. Ze werd gedwongen om buiten gymnastiek te doen tijdens sneeuwstor­men. “Als ik inademde, voelde het alsof mijn adem bevroren was in mijn longen. Mijn handen waren altijd ijskoud.” Kleding moest met de hand gewassen worden en gedroogd op waslijnen in de koude buitenluch­t, waar ze bevroor. Sokken en ondergoed waren steeds nat en koud. Griners dreads beschimmel­den, dus besloot ze die af te scheren.

Ook moest er gewerkt worden in de strafkolon­ie. Griner naaide tien tot vijftien uur per dag Russische militaire uniformen in erbarmelij­ke omstandigh­eden: “Er was geen ventilatie en weinig warmte. Geen plaspauzes. We wisten dat we onze blaas moesten legen tijdens de lunchpauze van twintig minuten.”

De gevangenen moesten quota halen, anders werden ze berispt. “Een meisje bij mij in de buurt naaide zo snel dat ze haar vingers aan elkaar naaide, waardoor ze op het kledingstu­k bloedde en de productie vertraagde. Haar leider rukte het materiaal uit haar hand, gooide het op de grond en schreeuwde dat ze het moest oprapen en verder moest gaan”, aldus Griner. “We verdienden een paar roebel per uur, ongeveer 25 dollarcent. Het was slavenarbe­id.”

“Er was geen water in mijn strafkolon­ie. De meesten kozen ervoor om zich niet te douchen” Brittney Griner Basketbals­ter

Bedankbrie­f aan Poetin

Ondanks alles bleef Griner overeind. “Ik had altijd van mezelf gedacht dat ik bijna alles kon doorstaan. In een slavenkamp in Rusland ontdekte ik hoe sterk ik echt ben.” Een deel van die kracht putte Griner uit haar geloof. Hoewel ze voorheen niet echt religieus was, vroeg ze op aanraden van haar vrouw, Cherelle, een bijbel, die ze elke ochtend las.

Na 287 dagen gevangensc­hap kwam het langverhoo­pte nieuws voor de Amerikaans­e en haar familie: ze mocht naar huis. Wel werd ze verplicht om voor haar vrijlating een brief te schrijven naar de Russische president Vladimir Poetin, waarin ze hem moest bedanken en om vergeving moest vragen.

Volgende week begint Griner aan een nieuw seizoen met haar team Phoenix Mercury. Ze heeft overwogen om te stoppen, maar is fysiek “weer de oude”, zei ze tegen The New York Times. Ook mentaal zou ze zich stilaan beter voelen. Naar het buitenland reizen zou de basketbals­ter het liefst nog zo weinig mogelijk doen, maar voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer maakt ze graag een uitzonderi­ng.

 ?? © epa ?? Brittney Griner in de rechtbank in Moskou.
© epa Brittney Griner in de rechtbank in Moskou.
 ?? © Sebastien Smets ?? Griner met Emma Meesseman.
© Sebastien Smets Griner met Emma Meesseman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium