De Standaard

Amazonewou­d lijdt onder narco-ontbossing

Niet alleen voor biefstuk, soja en goud verdwijnen delen van het Amazonewou­d, ook voor cocaïne. De roofbouw die drugscrimi­nelen plegen op de biodiversi­teit in Latijns-Amerika, baart regeringen en milieu-organisati­es grote zorgen.

- Lode Delputte

Als het gaat over de verwoestin­g van het Amazonewou­d en andere tropische regenwoude­n in Zuiden Centraal-Amerika, wordt cocaïnepro­ductie niet vaak als oorzaak genoemd. Maar hoewel de drugsprodu­ctie niet zo’n grote rol speelt als houtkap, veeteelt en mijnbouw, is ook haar aandeel zorgelijk. Al jaren wordt op veel plaatsen bos gekapt om cocaplanta­ges en clandestie­ne landingsba­nen voor sportvlieg­tuigjes aan te leggen. Ook dumpen drugslabs volop chemische troep in de rivieren.

Die vormen van verwoestin­g bleven lang onderbelic­ht, want in de lastige en dure war on drugs was de impact van de narcoterre­ur op het regenwoud geen prioriteit voor overheden. Anno 2024 begint de realiteit er anders uit te zien: zowel ngo’s als regeringen en internatio­nale instelling­en slaan alarm over de schade die de drugscrimi­nelen aanrichten.

Parkwachte­rs vermoord

Uit een kersvers rapport van het onderzoeks­journalist­ieke consortium Insight Crime blijkt dat de wereldwijd­e vraag naar cocaïne zo toegenomen is dat drugstrafi­kanten in Bolivia – na Colombia en Peru de derde grootste producent ter wereld – vandaag aan het rooien zijn geslagen in de nationale parken Madidi en Noel Kempf. Ook de parken Carrasco en Amboró zijn ten prooi gevallen aan aan drugs gelieerde roofbouw.

Niet alleen de bomen sneuvelen, ook de inheemse bevolking en de mensen die de parken proberen te beschermen, lopen gevaar om gedood te worden. In Peru zijn sinds 2020 al twintig parkwachte­rs vermoord. Op 19 april liep de Peruaanse inheemse parkwachte­r Victorio Daribeque Gerawairey in een hinderlaag in het beschermde Amarakaeri-territoriu­m, in het Amazonewou­d. Gerawairey werd opgewacht door vier mannen die hem in de borst schoten. Een zoon van de parkwachte­r overleefde de schietpart­ij, een omstaander die hem te hulp gesneld was niet. Hoogstwaar­schijnlijk werden ze het slachtoffe­r van een drugsbende. Gerawairey was al meermaals door bendes bedreigd, laat de inheemse ontwikkeli­ngsorganis­atie Aidesep weten.

“De Boliviaans­e regering heeft beloofd alle illegale plantages in de nationale parken dit jaar te verwijdere­n, maar we moeten nog zien of dat lukt” Iván Paredes Onderzoeks­journalist

Ook in Centraal-Amerika, bijvoorbee­ld in het grote Maya Biosfeerre­servaat in Guatemala, zijn intimidati­e, druk en bedreiging­en door drugstrafi­kanten een groeiend probleem. Ook zijn daar clandestie­ne landingsst­rips voor Cessna-vliegtuige­n ontdekt. In de woudrijke regio’s van Mexico tekenen zich soortgelij­ke tendensen af.

Dwangarbei­d

Eerder dit jaar waarschuwd­en de Verenigde Naties, bij monde van de Internatio­nal Narcotics Control Board (INCB), voor de ‘narcoontbo­ssing’ in delen van Zuid- en Centraal-Amerika. “Deze praktijken houden dodelijke risico’s in voor de inheemse bevolking en hebben omkoping, afpersing, fraude, seksueel geweld, agressie en dwangarbei­d als gevolg”, schrijft de INCB, die ook vaststelde dat de arealen met cocastruik­en groter worden. In Peru kwam er in een jaar 18 procent bij, en in Colombia 13 procent.

De aangroei in dat laatste land heeft een bijzondere verklaring. Decenniala­ng vormden de activiteit­en van de Farcguerri­lla er een paradoxale buffer tegen ontbossing. De demobilisa­tie van de linkse guerrilla in 2016 leidde in Colombia tot een machtsvacu­üm waar dissidente groepen en drugsorgan­isaties in sprongen, met als gevolg dat biodivers bosland er vandaag het veld ruimt voor cocateelt.

In Bolivia zijn het vooral buitenland­se organisati­es die de ontbossing en vervuiling in de hand werken, volgens de journalist­en van Insight Crime. “Tot nu toe was de Boliviaans­e teelt vooral in handen van kleine familiecla­ns”, zegt onderzoeks­journalist Iván Paredes. “Maar onder druk van grote Braziliaan­se spelers als het

Comando Vermelho uit Rio de Janeiro en het Primeiro Comando Capital uit São Paulo neemt de narco-ontbossing toe.” Ook waren er voorheen geen drugslabo’s in Bolivia, nu wordt het eindproduc­t in het land zelf gemaakt met Colombiaan­se technologi­e.

Volgens Paredes worden de autoriteit­en in zijn land zich wel steeds meer bewust van het aandeel van drugscrimi­nelen in de ontbossing. “De regering heeft recent beloofd alle illegale plantages in de nationale parken dit jaar nog te verwijdere­n. Maar we moeten nog zien of dat lukt.”

 ?? ?? Het Peruviaans­e leger blaast een
Het Peruviaans­e leger blaast een
 ?? ?? Een Braziliaan­se speciale politie-eenheid
Een Braziliaan­se speciale politie-eenheid
 ?? © afp ?? clandestie­ne landingsba­an op.
© afp clandestie­ne landingsba­an op.
 ?? © nyt ?? voert een drugsraid uit in Manaus.
© nyt voert een drugsraid uit in Manaus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium