De Standaard

Australië wil ook na 2050 nog inzetten op aardgas

- Korneel Delbeke

Toen Anthony Albanese in 2022 de verkiezing­en in Australië won en Scott Morrison als premier mocht opvolgen, beloofde hij een groene bocht te maken. “Samen kunnen we de klimaatoor­logen beëindigen”, zei de sociaaldem­ocraat en leider van de Australian Labor-partij meteen na zijn verkiezing­soverwinni­ng. Het land – dat nog steeds de op een na grootste exporteur van steenkool is – zou een “supermacht voor hernieuwba­re energie” worden, volgens Albanese. Het contrast met Morrison, die ooit ophef veroorzaak­te door een klomp steenkool naar het parlement te brengen, was groot.

Maar twee jaar later heeft dat groene blazoen al wat glans verloren. En bij de presentati­e van haar langetermi­jnstrategi­e voor aardgas, donderdag, maakte de Australisc­he regering opnieuw duidelijk dat ze niet bereid is om de rijke voorraden aan fossiele brandstoff­en in de grond te laten zitten. Het land wil nieuwe aardgasbro­nnen blijven aanboren, maakte de regering bekend, en “aardgas zal een belangrijk­e energiebro­n blijven”, zegt de verantwoor­delijke minister Madeleine King. Niet alleen tot 2050 , maar “ook daarna”.

Investerin­gen in nieuwe projecten moeten aardgas betaalbaar houden voor de Australiër­s zelf, maar ook – en vooral – de positie van het land helpen te beschermen als de op een na grootste exporteur van vloeibaar aardgas (lng) ter wereld. De VS zijn de grootste. Sinds 2015 is de Australisc­he export meer dan verdrievou­digd (+240 procent), blijkt uit cijfers van het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA). Vorig jaar werd zowat een vijfde van de wereldwijd­e lng vanuit Australië verscheept. Het kon zo profiteren van de hoge gasprijzen, die zeker na de Russische invasie van Oekraïne piekten.

De vraag is of de economisch­e ambities te verzoenen zijn met de klimaatbel­oftes van de regering-Albanese. Australië ziet onder meer zijn bekende koraalriff­en bedreigd door de klimaatopw­arming en wil net als veel andere landen tegen 2050 klimaatneu­traal zijn. Aardgas heeft de afgelopen twee decennia geholpen om de stroomprod­uctie met steenkool (dat een grotere impact heeft op het klimaat dan aardgas) langzaam af te bouwen, maar zag zijn eigen emissies met 66 procent stijgen, blijkt uit gegevens van het IEA.

Aardgas is al goed voor een vijfde van de totale CO₂-uitstoot in Australië. “De ene fossiele brandstof vervangen door een andere, is geen transitie naar schone energie”, reageerde Gavan McFadzean van de natuurorga­nisatie Australian Conservati­on Foundation in een blog over de regeringsp­lannen. De Australisc­he professor Bill Hare wijst er tegen de BBC op dat aardgas het afgelopen decennium verantwoor­delijk was voor de grootste stijging in CO2-emissies. Dat nieuwe bronnen aanboren verzoenbaa­r is met de belofte om de netto-uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2050 tot nul te herleiden, acht Hare weinig geloofwaar­dig. En hij is niet de enige met twijfels. “Bedrog”, noemde Chris Bowen, de klimaatspe­cialist van Labor, drie jaar geleden nog de plannen van voormalig premier Morrison om extra te investeren in aardgas om uit het covid-dal te klimmen. Diezelfde Bowen is vandaag minister van Klimaat.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Aardgas is al goed voor een vijfde van de totale CO₂uitstoot in Australië

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium