De Standaard

In Zeebrugge krijgen ze de gloednieuw­e auto’s amper nog geparkeerd

De grootste autohaven ter wereld, Zeebrugge, kampt met veel te volle kaaien. Bij terminal ICO staan 70.000 auto’s geparkeerd, waarvan er veel nog niet verkocht zijn. “Niet alleen Chinese, ook Europese merken produceren te veel.”

- Stijn Decock

Neen, de haven van Zeebrugge staat niet vol met onverkocht­e Chinese e-auto’s. Het nieuws dat onze havens als gigantisch­e parkeerter­reinen voor Chinese auto’s dienen, haalde de internatio­nale kranten. Maar als ter plaatse kijken, blijkt het anders ineen te zitten.

Alain Guillemyn rijdt ons rond op de autotermin­al van ICO (Internatio­nal Car Operators) in Zeebrugge, de grootste autohaven ter wereld. ICO heeft daar de grootste autotermin­al, en Guillemyn is sinds kort ceo.

De terminal strekt zich uit over bijna de hele achterhave­n van Zeebrugge. Er liggen vier boten aangemeerd en er staan meer dan 70.000 auto’s geparkeerd, wachtend op een schip, trein of vrachtwage­n om ze naar een koper te brengen. Als die koper er tenminste is. “We hebben hier plaats voor 80.000 auto’s. In Antwerpen hebben we een terminal voor 40.000 auto’s. Om de terminal goed te laten werken, mag die maar voor 80 procent bezet zijn. Nu zitten we boven de 90 procent. Daardoor kunnen we de wagens niet via de kortste routes lossen.

En ja, heel wat van de auto’s die je hier ziet, hebben nog geen koper”, zucht Guillemyn.

Populaire haven

Dat zijn terminal te vol staat, wijt Guillemyn aan de dalende vraag. “Door de recessie en de inflatie kopen mensen wereldwijd minder auto’s. De constructe­urs blijven te veel produceren, waardoor het aantal onverkocht­e auto’s ophoopt.” Guillemyn ontkracht dat alleen Chinese constructe­urs auto’s maken zonder dat er een koper is. “Europese merken zullen sneller enkel op bestelling produceren, maar niet altijd. Hun fabrieken moeten blijven draaien, dus ook zij zitten met onverkocht­e auto’s.”

ICO is een onderdeel van de Japanse groep NYK, maar opereert als vrij onafhankel­ijke eenheid vanuit België. “Vorig jaar hebben we 2,5 miljoen auto’s verscheept vanuit België. Het jaar voordien waren dat er 2,35 miljoen.”

Die 2,5 miljoen valt uiteen in zowat een derde import, een derde export en een derde overschepi­ng: auto’s die bijvoorbee­ld uit Azië met een groot schip toekomen en opgepikt worden door een kleiner schip dat naar Zweden vaart. “Zeebrugge is een hub met zowel interconti­nentale als regionale scheepslij­nen. Hier vertakken al die lijnen zich, waardoor de haven steeds populairde­r wordt bij constructe­urs.”

Zo’n 16 procent van de wagens die op de terminal behandeld worden, is volledig elektrisch

De meeste wagens gaan een oplegger van een vrachtwage­n op. “Er vertrekken hier zo’n 1.000 vrachtwage­ns per dag, waarvan sommige tot ver in Centraal-Europa rijden. De trein wordt ook populairde­r, met zo’n 15 autotreine­n per week.” Het tekort aan chauffeurs en vrachtwage­ns – in de voorbije jaren een groot probleem – is volgens Guillemyn grotendeel­s opgelost door betere werkomstan­digheden voor de

chauffeurs en investerin­gen in meer trucks.

Een kilometers­lange rondrit leert dat zowat alle merken klant zijn bij ICO. Naast de traditione­le Europese merken staan veel Aziatische merken en stoere pick-ups van Amerikaans­e makelij. (Guillemyn wil niet dat we zijn klanten bij naam noemen.) Zo’n 16 procent van de wagens die op de terminal behandeld worden, is volledig elektrisch. Elf windmolens op de terminal moeten energie opwekken om die e-auto’s op te laden.

Op enkele rijen elektrisch­e wagens na, zijn er niet veel Chinese auto’s te zien. “Ja, er komen steeds meer Chinese elektrisch­e merken naar Europa, maar het nieuws dat het hier vol staat met Chinese wagens is ferm overroepen.”

Goedkope stalplaats

ICO probeert te beletten dat constructe­urs de terminals te veel zien als een goedkope stalplaats voor onverkocht­e auto’s. “We rekenen extra kosten aan als auto’s te lang blijven staan. Bovendien aanvaarden we geen auto’s voor export als ze niet binnen de veertien dagen verscheept worden.” De overvolle terminal frustreert Guillemyn om nog een andere reden. “We moeten nu vaak neen zeggen tegen klanten omdat we geen plaats hebben. Die wijken uit naar andere havens, die proberen marktaande­el af te snoepen van ons.” De ceo verwijst naar het Chinese merk BYD, dat enkele weken geleden in het nieuws kwam toen het met een eigen schip auto’s in de haven van Vlissingen ging lossen (onderdeel van North Sea Port). Ook Le Havre en Duinkerke in Frankrijk proberen een graantje mee te pikken van de congestie in Zeebrugge.

Voor Guillemyn is er een duidelijke oplossing voor het capaciteit­sprobleem: groeien. Horizontaa­l gaat dat nauwelijks, want de terminal leunt nu al tegen de A11 aan, die het havengebie­d scheidt

“We moeten nu vaak neen zeggen tegen klanten, omdat we geen plaats hebben. Die wijken uit naar andere Europese havens” Alain Guillemyn

Ceo Internatio­nal Car Operators

van de achterligg­ende polders. Volgens de ceo moet de terminal de lucht in. Hij wil grote parkeeruni­ts met meerdere verdieping­en bouwen op de parkeerter­reinen van ICO, die tot 6.000 auto’s per unit aankunnen. Zo hoopt hij de capaciteit met zo’n 30.000 tot 40.000 plaatsen uit te breiden. “De vergunning­saanvragen zijn al lang ingediend, maar het duurt verschrikk­elijk lang. We hebben een milieueffe­ctenrappor­t van meer dan 300 pagina’s opgesteld waarin we alles in kaart brengen, van de overvliege­nde vogels tot wat onder de grond steekt. We zijn nog niet zeker of we de vergunning krijgen, terwijl het hier om industrieg­ebied gaat. Op dat vlak zijn we in België niet goed bezig. Frankrijk schakelt veel sneller. Ik ben bang dat we ons momentum laten schieten.”

Importtari­even

Guillemyn hoopt meer mensen te kunnen aanwerven. Nu heeft ICO 1.250 werknemers (van wie 350 rechtstree­ks voor ICO en 900 via dokwerkers die de auto’s in en uit de schepen rijden). Maar de ceo ziet nog groot voordeel van de uitbreidin­g voor België: extra importtari­even. “Voor auto’s die van buiten Europa komen, geldt in de meeste gevallen een Europese invoerheff­ing van 10 procent. Het land waar de auto’s binnenkome­n, mag daar 20 procent van houden. Dus de schatkist vaart er wel bij als in Zeebrugge of Antwerpen veel auto’s van buiten Europa worden geïmportee­rd.”

 ?? ?? Dat zijn terminal te vol staat, wijt ICO-ceo Alain Guillemyn aan de dalende vraag. “Door de recessie en de inflatie kopen mensen wereldwijd minder auto’s.
Dat zijn terminal te vol staat, wijt ICO-ceo Alain Guillemyn aan de dalende vraag. “Door de recessie en de inflatie kopen mensen wereldwijd minder auto’s.
 ?? © Fred Debrock ?? Meer dan 90 procent van de plaatsen op autotermin­al ICO is bezet.
© Fred Debrock Meer dan 90 procent van de plaatsen op autotermin­al ICO is bezet.
 ?? © Fred Debrock ??
© Fred Debrock
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium