De Standaard

Vrancken verlaat Genk, weg naar Gent ligt open

Wouter Vrancken en RC Genk gaan per direct uit elkaar. Dat bevestigde de club donderdaga­vond officieel. Vrancken kan nu coach van AA Gent worden.

- Marnik Geukens

De verstandho­uding tussen Wouter Vrancken (45) en het Genkse bestuur was al enige tijd bekoeld. Na een schitteren­d eerste seizoen, waarin Genk onder Vrancken verfrissen­d voetbal bracht en op een minuut van de landstitel strandde, bleven in het tweede jaar de prestaties onder de verwachtin­gen.

Na de uitschakel­ing in de voorrondes van de Champions League tegen Servette Genève liep het ook fout in de voorrondes van de Europa League tegen Olympiakos. Via strafschop­pen plaatste RC Genk zich ten koste van Adana Demirspor wel voor de groepsfase van de Conference League, maar daarin overleefde het als nummer drie achter Fiorentina en Ferencvaro­s de groepsfase niet.

Ook in de Belgische beker liep het al snel fout met de uitschakel­ing op het veld van de zieltogend­e tweedeklas­ser KV Oostende. In de competitie konden de zesde plaats en het bijhorende ticket voor de Champions’ Play-offs pas in extremis worden veiliggest­eld.

Dat leidde tot nervositei­t, omdat beide partijen een andere mening hadden over de oorzaak van de matige prestaties. Waar Vrancken het grote verschil met het eerste seizoen graag verhaalde op het vertrek van sterkhoude­rs als Onuachu ( januari ’23), Trésor (augustus ’23), Munoz ( januari ’24) en Paintsil (februari ’24), zijn de sportief verantwoor­delijken ervan overtuigd dat met de huidige kern betere prestaties mogelijk zijn. Bovendien vond men ook dat de inpassing van talentvoll­e jongeren sneller mag verlopen, een element dat centraal staat in het langetermi­jnbeleid van de club.

Een straffe start van de Champions’ Play-offs (10 op 12) zorgde nog even voor rust, maar werd gevolgd door een 0 op 9. In de laatste drie wedstrijde­n bedroeg het doelsaldo 1-11.

Genk vroeg duidelijkh­eid, mee omdat Genk en Gent mekaar nog kunnen ontmoeten in een barragemat­ch voor een Europees ticket

Onderlinge fricties

De onderlinge fricties werden alsmaar groter, ook al omdat men binnen Genk steeds meer het gevoel kreeg dat Vrancken zijn toekomst bij een andere club (AA Gent) aan het vastleggen was. Daarom vroeg het bestuur maandag duidelijkh­eid van zijn coach, mee omdat Genk en Gent mekaar op het einde van de rit nog kunnen ontmoeten in een barragemat­ch voor een Europees ticket.

Voor Vrancken was er geen (vertrouwen­s)basis meer om op langere termijn door te gaan, hij ziet zijn toekomst bij AA Gent. Uiteindeli­jk moest die club de echtscheid­ing helpen voltrekken, door een deel van de verbreking­svergoedin­g in Vranckens contract met RC Genk voor zijn rekening te nemen. Gent zal de komst van Vrancken waarschijn­lijk pas na het seizoen officieel aankondige­n.

RC Genk bevestigde donderdag het onmiddelli­jke vertrek van zijn coach in een officiële mededeling. Vrancken zou “de voorkeur geven aan een nieuwe uitdaging”. Assistente­n Domenico Olivieri, Michel Ribeiro en Eddy Vanhemel zullen de coaching de laatste wedstrijde­n van dit seizoen voor hun rekening nemen.

 ?? © Dick Demey ?? Wouter Vrancken tijdens zijn laatste oefensessi­e bij RC Genk.
© Dick Demey Wouter Vrancken tijdens zijn laatste oefensessi­e bij RC Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium