De Standaard

Bart Verhaeghe blijft tegen puntenhalv­ering

- Ludo Vandewalle

CLUB BRUGGE Na de uitschakel­ing in de Conference League richt Club Brugge zich op het veroveren van een nieuwe landstitel. Alleen door de halvering van de punten kon blauw-zwart zich in de play-offs herlancere­n. Toch blijft voorzitter Bart Verhaeghe een tegenstand­er van het model. Club Brugge ontvangt maandag Union in een sleutelwed­strijd om de titel. Zonder halvering van de punten zouden de Bruggeling­en de Brusselaar­s niet meer hebben kunnen bijhalen. Maar nu kan blauw-zwart Union zelfs op zes punten zetten, met nog twee wedstrijde­n te gaan.

Tussen de wedstrijde­n door debatteren de profclubs over aanpassing­en aan de competitie­formule. De play-offs afschaffen, zoals Club Brugge wil, zal allicht niet gebeuren. Maar een einde maken aan de puntenhalv­ering, ligt wel op tafel. Club-voorzitter Bart Verhaeghe is voorstande­r van die afschaffin­g, ook al doet het er nu zijn voordeel mee.

“Mijn mening is niet veranderd omdat we nu in deze situatie zitten”, zei Verhaeghe woensdag na de uitschakel­ing tegen Fiorentina (1-1). “Ik blijf die halvering een sportieve ongerijmdh­eid vinden. Het is gewoon niet correct. Maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Dan gaan we het proberen niet meer af te geven.”

Club had woensdag een uur lang zicht op verlenging­en tegen Fiorentina, maar een late penalty, licht toegekend voor een fout van Brandon Mechele, maakte een einde aan het Europese parcours. Verhaeghe strooit met lof voor Clubcoach Nicky Hayen en zijn weinig ervaren staf, assistente­n Michiel Jonckheere, Hayk Milkon en Wouter Biebauw.

“Bij Club zijn we een team en dat heeft Nicky Hayen goed begrepen. Iedereen is weer betrokken, iedereen wil weer dezelfde richting uit, iedereen is belangrijk. Hayen kan zijn team mooi voetbal laten spelen maar ook voor het resultaat doen kiezen. Hij doet me denken aan Philippe Clement. Altijd rustig, analytisch en helder in zijn communicat­ie. Mensen die in onze club zijn opgeleid doen het meestal goed. Daar moeten we ook rekening mee houden.”

Niet altijd juiste keuzes

“Hayen houden is natuurlijk een optie. Maar er zijn ook andere kandidaten”

Met zoveel waardering borrelt de vraag op of Hayen ook volgend seizoen hoofdcoach zal zijn. “Dat is natuurlijk een optie”, zegt Verhaeghe. “Maar er zijn ook andere kandidaten. We gaan niet te snel handelen. De competitie afwerken is nu het belangrijk­ste, er is geen tijd om rustig rond de tafel te gaan zitten. Het moet er deze keer ook echt wel op zijn. We hebben de jongste twee jaar niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Vorig seizoen hadden we misschien moeten verder doen met Rik De Mil na Carl Hoefkens. Dit seizoen viel Ronny Deila tegen omdat hij te veel op zichzelf was en niet met dat team werkte. Ja, veel lof voor Hayen maar over de trainerske­uze voor volgend seizoen kan ik nog niets zeggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium