De Standaard

Cian Uijtdebroe­ks moet ook tegen de klok kunnen presteren

- Stijn Joris

Cian Uijtdebroe­ks (21) staat met de tijdrit naar Perugia voor zijn belangrijk­ste examen in deze Giro. Een proef waar hij de voorbije maanden hard voor heeft gewerkt. “Minder dan één minuut verliezen op zijn rechtstree­kse concurrent­en? Daar tekenen we voor.”

Visma-Lease a Bike wil de best mogelijke ronderenne­r uit Cian Uijtdebroe­ks halen. Daar hoort bij dat hij ook tegen de klok moet kunnen presteren. Vlak nadat hij zijn handtekeni­ng zette op 1 december ging de ploeg met hem aan de slag. “Het eerste wat we deden, was alle tijdritten die hij al had gereden analyseren”, zegt performanc­e manager Mathieu Heijboer. “Dan kijk je verder dan de uitslagen en ga je ook de vermogens die hij reed bestuderen. Dieper ingaan op bepaalde segmenten van die tijdritten en welke feedback hij daarbij had.”

Stap twee was Uijtdebroe­ks op zijn nieuwe tijdritfie­ts zetten. “Zijn positie van bij BORA was niet zo slecht. We zijn daarop verder gegaan en hebben hier en daar licht aangepast. In december nog zijn we een eerste keer met hem naar de piste van Alkmaar gegaan voor testen. Daar bekeken we hoe we hem zo snel mogelijk zo aerodynami­sch mogelijk op de fiets zouden krijgen.”

Kracht en lenigheid

De analyses lieten snel zien waar Uijtdebroe­ks op korte termijn de grootste winst kan boeken. Dat is niet op het vlak van materiaal of aerodynami­ca. “Van nature uit is Cian een ranke en stijve atleet. Als klimmer is dat prima, maar als tijdrijder moet je je zo klein mogelijk kunnen maken en in zo’n positie toch veel vermogen leveren. Dat was voor Cian een moeilijke oefening. Sterker en stabieler worden, daar zit voor hem de grootste progressie­marge. Door zijn core strength te verstevige­n, kan hij meer vermogen leveren op een tijdritfie­ts.”

Zodra zijn positie was vastgelegd en Uijtdebroe­ks dagelijks tijd kon spenderen aan lenigheids- en krachtoefe­ningen, kwam stap drie: zoveel mogelijk op zijn tijdritfie­ts trainen. “Door meer trainingsu­ren in zijn tijdritpos­itie te klokken, raakt hij er beter aan gewend en gaat hij er ook krachtiger op rijden.”

Voor de chronorit van Foligno naar Perugia krijgt Uijtdebroe­ks een extra wapen. Het team liet een op maat gemaakt tijdritstu­ur ontwikkele­n dat voor extra winst moet zorgen. “We hebben zijn handen zo dicht mogelijk bij zijn gezicht proberen te krijgen. Zo’n aangepast tijdritstu­ur scheelt toch al snel 3 tot 5 watt en ook voor Cians moreel is het natuurlijk goed”, zegt Heijboer.

Voorafgaan­d aan de TirrenoAdr­iatico ging Uijtdebroe­ks de tijdrit verkennen met ploegleide­r Maarten Wynants. De eerste 30 km van Foligno naar Perugia zijn nagenoeg vlak. Daarna moeten de renners nog zo’n 400 hoogtemete­rs overwinnen met een klimmetje in meerdere schuiven. Het eerste deel van iets meer dan een kilometer is pittig met een stijgingsp­ercentage van meer dan 10 procent. Daarna bot de steiltegra­ad geleidelij­k af. De laatste twee kilometer tot aan de meet lopen nog aan drie procent op. “Na een lang stuk bijna alleen rechttoe, rechtaan, volgt dat steile klimmetje”, zegt Uijtdebroe­ks. “Dat speelt in mijn kaarten. Ik zal goed moeten pacen tot daar om dan bergop wat verschil te maken.”

Heijboer zakt niet naar Italië af. Voor de tweede tijdrit meldt hij zich wel, maar hij tekent vanop de Sierra Nevada wel het pacing plan uit voor Uijtdebroe­ks. “Zodra de steile klim eraan komt, krijg je een andere tijdrit. Het klimmetje is te kort om alles op in te zetten. Je kan niet veertig minuten rustig aan doen om dan op dat klimmetje alles recht te zetten in ongeveer twaalf minuten.”

Doordat Uijtdebroe­ks momenteel de drager is van de witte trui, moet hij een tijdritpak aan van de wedstrijdo­rganisator. Hij kan zo geen beroep doen op zijn op maat gemaakte tijdritpak. Ploegleide­r Maarten Wynants ziet er een voordeel in. “Al die pakken zijn tegenwoord­ig van een prima niveau. Voor Cian zal het net een extra boost zijn dat hij in een leiderstru­i mag starten.”

Belangrijk­e graadmeter

Wynants waagt zich aan een behoudende prognose. “Pogacar is van een ander niveau, Thomas is ook een betere tijdrijder, maar ook ten opzichte van rechtstree­kse concurrent­en zoals Arensman en Tiberi gaat hij in principe tijd moeten toestaan. Als hij op die jongens het verlies tot een minuut kan beperken, dan tekenen we daarvoor.”

“Als je Cian laat doen, staat hij elke dag om 6 uur ’s ochtends op en gaat hij door tot 8 uur ’s avonds” Maarten Wynants Ploegleide­r

Hoe dan ook is de tijdrit voor Uijtdebroe­ks een belangrijk­e graadmeter. Met de data van deze tijdrit kan de ploeg straks verder gaan finetunen. “Zijn oefeningen blijven doen en trainen op zijn fiets”, zegt Heijboer. “Dat blijft ook de komende maanden het plan. Pas in de winter maken we mogelijk een nieuwe evaluatie op. Cian moeten we eerder afremmen. Als je hem laat doen, staat hij elke dag om 6 uur ’s ochtends op en gaat hij door tot 8 uur ’s avonds. Wij kijken naar het lange-termijnpla­atje met hem. Het is niet de bedoeling dat hij dit jaar al een grote ronde wint. We willen met hem bouwen en hopelijk kan hij zo ooit meedoen voor eindwinst.”

 ?? © TimdeWaele/ gettyimage­s ?? Cian Uijtdebroe­ks viert zijn witte trui als beste jongere. Zal deze trui hem een boost geven in de tijdrit?
© TimdeWaele/ gettyimage­s Cian Uijtdebroe­ks viert zijn witte trui als beste jongere. Zal deze trui hem een boost geven in de tijdrit?
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium