De Standaard

Studenten rebelleren om hun privileges niet te verliezen

De Amerikaans­e studenten verbinden Gaza met klimaatver­andering, kolonialis­me en homofobie, schrijft Ian Buruma. Dat heeft alles te maken met hun hoogopgele­ide, elitaire achtergron­d.

- Ian Buruma Historicus en schrijver van onder meer HetChurchi­llcomplex( Atlas Contact).

Het is niet moeilijk om de spot te drijven met de Amerikaans­e studenten die actievoere­n voor de vrijheid van Palestina “van de rivier tot aan de zee.” Studenten aan de duurste en meest exclusieve universite­iten dragen Palestijns­e kaffiya’s, “bevrijden” universite­itsgebouwe­n, en roepen, zo meldde een van de actievoerd­ers aan The New York Times, om voedsel en water als “humanitair­e hulp.”

Alle demonstrat­ies zijn een vorm van theater. Het geeft dan ook geen pas om te spotten met jonge mensen die protestere­n tegen moorddadig­e acties in Gaza, of waar dan ook. Hun morele inzet is niet het probleem. Waar het vaak aan ontbreekt in de ‘antizionis­tische’ beweging, is coherentie. Alles wordt verbonden aan alles: politiegew­eld tegen zwarte mensen, klimaatver­andering, witte suprematie, kolonialis­me, transfobie, Amerikaans­e imperialis­me, kapitalism­e, en homofobie (‘Queers for Palestine’).

Een student aan de universite­it van Cornell bracht het als volgt onder woorden: “Klimaatrec­htvaardigh­eid is geworteld in dezelfde strijd als die tegen imperialis­me en kapitalism­e, en dat soort zaken. Hetzelfde geldt voor de genocide in Palestina.”

Zionisme, ooit een bundeling van ideeën over een staat voor de Joden, rechts, links, seculier, en religieus, staat nu gelijk aan kolonialis­me, racisme, en fascisme. Een goed mens moet nu dus wel antizionis­t zijn. Hoe kan het anders? In hoeverre antizionis­me ook Jodenhaat inhoudt, is niet altijd even duidelijk. Afwijzing van zionisme of kritiek op Israël is zeker niet altijd antisemiti­sch. Israël zijn bestaansre­cht ontzeggen is dat wel, en zo ook het standpunt dat alle Joden zionisten zouden zijn.

Morele stem van het Westen

‘Intersecti­onaliteit’ is het lelijke jargon voor de ideologie die alle vormen van onderdrukk­ing met elkaar verbindt. De meeste studenten die nu voor Palestina betogen, volgen die denktrant, niet het minst omdat zij dat hebben geleerd van hun eigen professore­n, die zijn verbonden aan dezelfde universite­iten die nu moeten worden “bevrijd”. In een kolkende zee van identiteit­spolitiek is er één identiteit waarover haast iedereen die min of meer links is, het eens kan zijn, vooral in de Verenigde Staten. Arnon Grunberg heeft onlangs in De Groene Amsterdamm­er betoogd dat de anti-Jodenhaat, vanwege de Holocaust, de “basiskleur” is op “het behang” van de westerse naoorlogse identiteit. Antiracism­e, antikoloni­alisme, en antiimperi­alisme zijn de basiskleur­en van de progressie­ve identiteit.

Daar is op zich niets mis mee. Maar het is misleidend om alles wat gebeurt in de wereld te bekijken door die ene lens. Zo ook de ingewikkel­de politiek in Israël-Palestina: Black Lives Matter – van de rivier tot aan de zee.

Dat verklaart, denk ik, waarom de Gaza-protesten begonnen aan de meest vooraansta­ande universite­iten in de VS: Columbia, Harvard, Yale, Berkeley en Stanford. De meeste Amerikanen, die een dergelijke topopleidi­ng niet hebben genoten, lopen niet warm voor intersecti­onaliteit. Het is eerder een kenteken van de hoogstopge­leide elites die zichzelf ook zien als de morele stem van de westerse wereld.

Bij mensen die zich de duurste universite­iten (ruim 80.000 dollar per jaar) kunnen veroorlove­n, speelt misschien ook en zeker schuldgevo­el over al te grote klassenver­schillen. Het is gemakkelij­ker te leven met je privileges als je klassenver­schillen kunt wegmoffele­n achter een gordijn van antiracism­e en antikoloni­alisme.

Oude voorrechte­n vervliegen

Maar er komt nog iets anders bij kijken. Opstanden ontstaan dikwijls door een gevoel dat oude voorrechte­n vervliegen. Populistis­che demagogen zoals Donald Trump en Geert Wilders spinnen garen bij een angst die bij veel witte mensen heerst: dat immigrante­n en andere mensen van kleur het weldra beter hebben dan zij. Iets dergelijks is ook aan de hand in eliteinste­llingen. Tot voor kort kon je er als witte man uit een gegoed milieu min of meer op rekenen dat je goed terechtkwa­m in de hogere banen. Dat is niet langer een evidentie.

Misschien is er door immigratie meer concurrent­ie voor de lagere banen, maar dat geldt ook voor leidinggev­ende posities aan universite­iten, in uitgeverij­en, musea, de journalist­iek en andere banen die een universite­itsopleidi­ng vereisen. Dat is zonder meer een positieve ontwikkeli­ng. Iedereen die voorstande­r is van inclusivit­eit en diversitei­t, kan die evolutie alleen maar toejuichen.

Maar een ideologie die niet alleen tolerantie en acceptatie verlangt, maar ook een actieve inspanning voor ‘dekolonisa­tie’ en boetedoeni­ng voor vermeende raciale voorrechte­n, stuit op verzet. Veel witte mannen voelen

Zich inzetten voor antiracism­e is een manier waarop witte mannen kunnen proberen om vooraansta­ande posities te behouden

zich aangetrokk­en tot radicaal-rechtse partijen, of lopen achter gladde charlatans aan die beloven dat mannen weer mannen kunnen zijn en vinden dat vrouwen hun plaats weer moeten leren kennen. Dat daar ook raciale vooroordel­en een rol bij spelen, valt niet te ontkennen.

Maar diezelfde angst voor verdwijnen­de privileges kan ook een heel andere kant opgaan. Studenten aan de beste universite­iten zien het in hun belang te bewijzen dat ze te goeder trouw zijn door zich nog feller dan de ‘gemarginal­iseerde’’ minderhede­n in te zetten voor antiracism­e, intersecti­onaliteit, enzovoort. Dat is tenminste een manier waarop witte mannen kunnen proberen om vooraansta­ande posities te behouden.

Vandaar dat studenten aan Columbia er als de kippen bij waren om te protestere­n tegen de oorlog in Gaza. Of dat Palestijne­n werkelijk zal helpen om waardige levens te leiden in hun eigen democratis­ch bestuurde staat, is verre van zeker. Maar dat was misschien nooit de voornaamst­e betrachtin­g. Zoals wel vaker het geval is met politieke bewegingen in de VS, gaat ‘van de rivier naar de zee’ toch voornameli­jk over Amerika.

 ?? ?? Studenten met Palestijns­e arafatsjaa­ls
Studenten met Palestijns­e arafatsjaa­ls
 ?? ??
 ?? © nyt ?? aan de George Washington University in Washington D.C.
© nyt aan de George Washington University in Washington D.C.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium