De Standaard

Het einde van de chemische brolwijn is nabij

- Sanne Huysmans

Ik wou dat alles zo eerlijk was als wijn. Wijn verraadt van welke druivensoo­rt hij werd gemaakt. Op welke bodem de ranken groeiden. Hoe warm de zomer was. Toegegeven, wijn geeft die eerlijkhei­d niet zomaar prijs, je moet er een inspanning voor doen: gesloten ogen, een attente tong en veel oefening.

Ik wou dat de etiketten even eerlijk waren. Tot nu toe hoefden wijnmakers niets prijs te geven over de meer dan honderd additieven die ze mogen gebruiken. Dimethyldi­carbonaat, polyvinylp­olypyrroli­don, kaliumferr­ocyanide, carboxymet­hylcellulo­se, polygalact­uronase. Zulk spul.

Maar gelukkig: enkele maanden geleden keurde de Europese Unie een nieuwe richtlijn goed. Wijnmakers moeten vanaf dit jaar een lijst met ingrediënt­en op het etiket zetten. Bij convention­ele wijn is het etiket daarvoor te klein. Daarom zal een QR-code de drinker leiden naar een pagina met een lange lijst zoetstoffe­n, kleurstoff­en, smaakstoff­en, ontzuurder­s, verzuurder­s, gommen, visschubbe­n en andere ‘verbeteraa­rs’.

Convention­ele wijn maakte een gelijkaard­ige evolutie door als veel andere voedingsmi­ddelen die in supermarkt­en te koop zijn. Grotere opbrengste­n, lage prijzen, meer voorspelba­arheid, minder risico. Elk jaar diezelfde wijn leveren die de klant graag drinkt: houtsmaak voor karakter, maar niet overdadig in tannines. Middle-of-the-road, eigenlijk. En daarvoor zijn blijkbaar veel poedertjes en flesjes nodig.

Binnenkort is het in een oogopslag duidelijk dat je een fles natuurlijk­e wijn vast hebt. Ingrediënt­en: druiven. En een minimale hoeveelhei­d sulfiet. Natuurwijn is wat je verwacht dat wijn is: het wonderlijk­e, gefermente­erde druivensap dat al duizenden jaren over de tongen gaat.

Her en der wordt nu al veelbelove­nd geopperd dat het einde van de “chemische wijn” nabij is. Het tijdperk van rommelvoed­sel is voorbij (als je bereid bent om meer dan een handvol euro’s te betalen voor een fles wijn en een attente tong te kweken). Om écht voedsel te vinden, is een supermarkt trouwens niet de vrolijkste plaats.

Want échte wijn leeft, zindert. Na het ontkurken ontplooit hij zich verder of degenereer­t hij soms razendsnel. Er gebeurt iets. Het sap heeft iets te vertellen. Terwijl chemische wijn dood is, en dodelijk voorspelba­ar. Zodra je ze van elkaar hebt leren onderschei­den, proef je de smaak van poedertjes meteen. Zoals zo veel eten en drinken is wijn aan herziening toe: het moet gezond zijn om te consumeren en gezond voor de natuur om te produceren. Die EU-verordenin­g is een eerste stap. Nu weet je tenminste wat je drinkt.

Ik wou dat alles zo eerlijk was als natuurwijn. Dan zouden worteltjes

Chemische wijn is dood is, en dodelijk voorspelba­ar. Je proeft de smaak van poedertjes meteen

verbittere­n door de pesticiden die ze op hun kop krijgen. Tomaten die geen zon gezien hebben, zouden bleek blijven in de serres. Mensen zouden het zeggen als er iets tussen je tanden zit.

Ik wil niemand aanzetten tot drankgebru­ik. Maar wie toch van plan was om binnenkort een fles wijn te kopen: niet doen als er een QR-code op staat of als de prijs zo laag is dat hij onmogelijk lekker kan zijn.

Sanne Huysmans is schrijver. Vorige maand verscheen haar roman ‘Iemand moest het doen’. Deze week schrijft ze ‘De mening’ in DS Avond.

 ?? ??
 ?? © getty ?? Wijn uit de supermarkt? Haast zonder uitzonderi­ng chemisch spul.
© getty Wijn uit de supermarkt? Haast zonder uitzonderi­ng chemisch spul.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium