De Standaard

Ons mobiliteit­sbeleid is te gek om los te lopen

- Peter Meukens Voorzitter TreinTramB­us.

MOBILITEIT Besparen op het openbaar vervoer en tegelijk de auto subsidiëre­n, surrealist­ischer moet het niet worden, vindt Peter Meukens. Hoe surrealist­isch klinkt volgend verhaal? Een overheid betaalt mensen om met een auto te rijden. Ze financiert voor de happy few een deel van de aankoop van een elektrisch­e wagen. Het openbaar vervoer daarentege­n moet al jaren besparen, niet alleen op zijn werking (en dus aanbod), maar ook op investerin­gen die de toekomst moeten veiligstel­len. Daardoor is de gemiddelde leeftijd van het buspark tot meer dan tien jaar gestegen, terwijl internatio­naal zeven jaar als maximum geldt. Een derde van de bussen is ouder dan vijftien jaar. Omdat die te vervuilend zijn, int de overheid boetes bij het busbedrijf dat ze niet toegelaten heeft om tijdig nieuwe, milieuvrie­ndelijke bussen te kopen. Maar diezelfde overheid stelt oldtimers wel vrij van die boetes. Bovendien laat ze de automobili­sten op een forfaitair­e verkeersbe­lasting na niet betalen voor het gebruik van de verkeersin­frastructu­ur. Treinreizi­gers doen dat wel, want hun ticket bevat ook een infrastruc­tuurheffin­g. Wie milieuvrie­ndelijk naar de luchthaven wil treinen, betaalt daarboveno­p een diabolotak­s, terwijl de luchtvaart zelf vrijgestel­d is van accijnzen op kerosine.

Parkeren op het marktplein

Vindt u dat te gek om los te lopen? U las nochtans zonet een samenvatti­ng van het federale en Vlaamse mobiliteit­sbeleid van het voorbije decennium. Even een kleine quiz: vindt u het anno 2024 evident dat arbeid in euro’s vergoed wordt? Als u onverwacht toch nee antwoordde, wilt u dan voor uw werk in pompoenen betaald worden? Wellicht niet, maar vervang pompoenen door auto’s en we laten alle bedenkinge­n varen. VUB-onderzoeke­r Eva Van Eenoo legde vorige maand in Sampol helder uit wat er zowel sociaal als ecologisch mis is met het principe van salariswag­ens. 23 procent van de werknemers in ons land heeft er een. Ze wonen overwegend in de Vlaamse Ruit tussen Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven. Antwerpen en Brussel zijn niet toevallig de filekoning­en van ons land, onderling verbonden met twee snelwegen. Toch wil de NMBS het al povere treinaanbo­d op die as nog verder afbouwen. Zo blijft de modal shift, waar alle regeringen in dit land de mond van vol hebben, een illusie.

Maar vooral het Vlaamse mobiliteit­sbeleid spande de afgelopen jaren de kroon, want wat we zelf verknoeien, verknoeien we beter. Hoewel we al sinds vorige eeuw weten dat onze ruimtelijk­e ordening een warboel is die goed openbaar vervoer moeilijk maakt, blijven Vlaanderen en de gemeenten treuzelen met doortasten­de maatregele­n. Even dachten we dat het hen menens was met de kernverdic­hting en inbreiding: bewoning beter in de bestaande kernen integreren en de beruchte lintbebouw­ing niet verder laten uitdijen. Maar dat was buiten de basisberei­kbaarheid gerekend, want die wil dat de bus opschiet en dus op de grote (omleidings)wegen blijft. Jammer: de bus komt niet meer op het marktplein, maar met de auto mag je er nog wel op of onder parkeren.

Salariswag­en en flexbus

Wat dan met de modal shift? Op het platteland hoeft men zich daarover niet veel illusies meer te maken, want daar rijdt soms geen bus meer. In het beste geval is er de flexbus, al wijst Van Eenoo terecht op een belangrijk­e sociale kloof: “Een bedrijfswa­gen als aanvulling op het loon voor de één, terwijl de ander zich mag behelpen met een ingewikkel­d reserverin­gssysteem voor een flexbus ter vervanging van een geschrapte halte.”

Ja, maar openbaar vervoer kost veel geld, hoor je dan als tegenargum­ent. Klopt dat? Met een slimme kilometerh­effing zou iedereen beseffen dat individuee­l vervoer per kop veel duurder is. We moeten het openbaar vervoer uitbouwen, want alleen zo bestrijd je vervoersar­moede en vermijd je dat ons land zich volledig vastrijdt. Dat mag wat kosten, als je daarmee ook het milieu een dienst bewijst. Heel wat sectoren hebben hun uitstoot sinds 1990 verminderd, maar bij het wegvervoer is die nog gestegen. Geld kan geen probleem zijn. De salariswag­ens kosten ons land volgens het Belgian Mobility Dashboard jaarlijks 4 miljard euro, de files 5 miljard, samen 2 procent van het bbp.

We moeten onze mobiliteit ten gronde herdenken. Ons land mist op alle niveaus een geïntegree­rde en duurzame mobiliteit­svisie. Is dat bij de komende verkiezing­en een urgent thema? Het zou alleszins moeten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium