De Standaard

De armen moeten het maar uitzweten

- Paul Goossens Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op vrijdag.

Dank zij het rekenwerk van het Planbureau is de kiescampag­ne dan toch in de realiteit geland. De kiesstrijd kan de irrationel­e waan nu achter zich laten en focussen op de vragen die er echt toe doen. Welke bevolkings­groep de factuur van het begrotings­tekort zal betalen, is er zo een. Het is de verdienste van het Planbureau dat het, in tegenstell­ing tot onder meer Vlaams Belang en de MR, op de budgettair­e noodsituat­ie blijft focussen. Maar op de vraag wie voor de onvermijde­lijke besparinge­n zal opdraaien en of die groepen daar voldoende draagkrach­t voor hebben, geeft het Planbureau geen antwoord.

Tot voor kort was de vraag naar de draagkrach­t haast taboe bij de meeste overheidsi­nstellinge­n. Concrete en solide cijfers over de erg ongelijke verdeling van de rijkdom waren er niet bij, ook niet bij het Planbureau. Bij de vorige verkiezing­en (2019) moest het forfait geven toen het de mogelijke opbrengst van een miljonairs­taks moest berekenen. De voorbije maanden werden alle zeilen bijgezet om de klus te klaren.

Het resultaat is toch voor verbeterin­g vatbaar. Het is duidelijk dat het Planbureau zich hier op onbekend terrein begeeft en een mijnenveld vreest. Zo onderschat het de absolute topvermoge­ns – een streep door de rekening van PVDA, die alleen de 1 procent viseert – en overschat het allicht de reactie van de miljonairs. De belangrijk­ste vraag wordt evenwel niet beantwoord: welke huishouden­s hebben voldoende reserves en veerkracht hebben om het tekort op de begroting te dempen? Dat is verbazend, omdat we meer dan ooit tevoren zicht hebben op de financiële draagkrach­t van de Belgische en Vlaamse huishouden­s.

Het zou zinvol zijn mocht het Planbureau verder kijken dan het begrotings­tekort en ook de sociale impact van de saneringsp­rogramma’s becijferen. Welke groep wordt ontzien en welke wordt geroosterd? Het is leuk om te weten dat de N-VA het tekort in 2029 tot “maar” 3,6 procent van het bbp terugbreng­t, maar nog belangrijk­er is dat de botte bijl van de partij de meest kwetsbaren in de samenlevin­g treft. Alsof Charles Woeste, de conservati­eve peetvader die in het begin van vorige eeuw priester Daens verketterd­e, uit de doden is opgestaan.

De recent tot militante nationalis­t vervelde Mark Elchardus stofte zopas een tot op de draad versleten dooddoener af. Terwijl hij het groeiende belang van de breuklijn tussen nationalis­ten en kosmopolie­ten in deze kiesstrijd onderstree­pte, minimalise­erde hij de tegenstell­ing tussen links en rechts. “Minder duidelijk is wat sociaaleco­nomisch links en rechts nog van elkaar onderschei­dt.” Dat schreef Elchardus drie dagen nadat de N-VA met een plan had uitgepakt dat het tegendeel aantoonde. Uitgereken­d de partij die voortduren­d over een warme Vlaamse gemeenscha­p toetert, serveerde een rechts paardenmid­del dat komaf maakt met de basisbegin­selen van een solidaire samenlevin­g.

De volgende regering, zo stelt de N-VA voor, moet zich engageren om 21 miljard euro te besparen. Meer dan de helft van die sanering zou in de sociale zekerheid moeten gebeuren. Behalve een drastische rem op de uitgaven in de gezondheid­szorg worden vooral leefloners en werklozen gepluimd. Beide groepen zouden een vijftal indexspron­gen moeten slikken. Terwijl de rijke 1 procent ongestoord verder mag borrelen – de N-VA wijst elke nieuwe belasting af die de vermogens viseert – wordt de onderkant van de samenlevin­g op rantsoen gezet. Als dat plan werkelijkh­eid wordt, zakken veel mensen weer onder de armoededre­mpel.

Dat is ook de bedoeling, De Wever doet daar niet flauw over. Op de persconfer­entie waar het pakket werd voorgestel­d, was hij duidelijk: “Ze moeten het uitzweten.” Het zou van fatsoen getuigen mocht De Wever zich voor die omineuze woorden verontschu­ldigen. Hetzelfde misprijzen waarmee Hillary Clinton ooit de “deplorable­s” schoffeerd­e, vind je terug als de top van de N-VA het over uitkerings­trekkers heeft: het zijn zweetdieve­n, die de begroting doen ontsporen omdat ze zich comfortabe­l in de werklooshe­idsval hebben genesteld.

Die val bestaat. Als sommigen beter af zijn met een uitkering dan met een job tegen het minimumloo­n, dan klopt er iets niet. Ofwel verhoog je dan de minimumlon­en ofwel snij je in de uitkeringe­n. De N-VA kiest voor dat laatste, want het is goed voor de schatkist. Dat uitgereken­d de minst vermogende­n middels indexspron­gen de factuur van de werklooshe­idsval krijgen aangesmeer­d, illustreer­t hoe spijkerhar­d en nietsontzi­end het conservati­eve nationalis­me momenteel is.

Minder dan 5 procent van de Belgische huishouden­s bestaat uit werklozen of leefloners. Ze zitten in de kelder van de vermogensp­iramide en bij de minste tegenslag dreigen ze kopjeonder te gaan. Die groep moet je activeren en stimuleren, niet uitroken. Tegelijker­tijd de club van de 1 procent ontzien, goed voor circa 20 procent van de Belgische rijkdom en met portefeuil­les tussen de 5 miljoen en de 5 miljard euro, illustreer­t de opmars van de nieuwe moraal: the winner takes it all.

Het zou van fatsoen getuigen mocht De Wever zich voor zijn omineuze woorden verontschu­ldigen

 ?? © Kristof Vadino ?? U hebt het al niet breed en u wilt het nog smaller? Stem dan N-VA!
© Kristof Vadino U hebt het al niet breed en u wilt het nog smaller? Stem dan N-VA!
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium