De Standaard

Aan Lydia Peeters, minister zonder wachtlijst­en

- Erik Vlaeminck

Geachte mevrouw Peeters, beste Lydia,

De meesten van uw collega’s beloven van alles, maar houden zelden woord. Vervolgens zeggen ze – al naargelang van de pluchen zetel waarin ze zitten – dat het ofwel de schuld is van de federale regering, ofwel die van Jan Jambon die er een janboel van maakt.

U bent de uitzonderi­ng op de regel, u doet nooit mee aan dat soort zwartepiet­en. U volgt lijnrecht uw lijfspreuk en u gaat de problemen “met passie en ambitie” te lijf. Als er te veel bussen en trams te laat komen, dan lost u dat krachtdadi­g op. U schaft gewoon de helft van de bussen en trams af en met de slag komen er maar half zo veel te laat. Uw collega-ministers kunnen slechts met open mond toekijken.

Nu hebt u ze andermaal het nakijken gegeven. U had een premie van 5.000 euro beloofd aan alle sukkelaars die, omdat ze geen bushalte meer voor hun deur hebben en hun kinderen niet meer op school raken, verplicht worden om een elektrisch­e auto te kopen. Die maatregel was zo succesvol dat de miljoenen die er dit jaar voor werden uitgetrokk­en, half april al op waren.

Iedere andere minister in uw Vlaamse regering zou in zo’n geval, naar aloude gewoonte, een wachtlijst aanleggen. Matthias Diependael­e (N-VA) pronkt in het Guiness Book of Records met zijn indrukwekk­ende wachtlijst voor sociale woningen. Hilde Crevits (CD&V) zit hem op de hielen met haar wachtlijst voor mensen die recht hebben op centen omdat ze een handicap hebben. Ben Weyts (N-VA) lijkt zijn concurrent­en binnen de kortste keren in te halen met zijn wachtlijst voor kinderen die nood hebben aan buitengewo­on onderwijs. U kunt het zich veroorlove­n om die collega’s vierkant uit te lachen. Voor sukkelaars die een premie willen om een elektrisch­e auto te kunnen kopen, komt er geen wachtlijst. Zij worden niet in de steek gelaten en kunnen op hun twee oren slapen.

Ik weet dat het niet gebruikeli­jk is, maar zou u uw collega’s toch eens kun- * nen uitleggen hoe ze het kunnen regelen om, zoals u het doet, geld uit te geven dat er niet is? Het zou voor mij, en voor velen in mijn kennissenk­ring, een oplossing zijn, want wij staan allemaal op meerdere wachtlijst­en en overal zijn duizenden wachtenden voor ons.

Eventueel kunt u mij, in het antwoord dat u ongetwijfe­ld zult sturen, ook deelachtig maken aan de truc om geld uit te geven dat er niet is. Ik heb namelijk dringend nieuwe schoenen nodig en een scheermach­ine.

Het schiet me nu te binnen dat dat laatste ook een elektrisch­e motor bevat. Ziet u mogelijkhe­den om me daarvoor ook een premie te bezorgen?

U bij voorbaat dankend, groet ik u met de meeste Hoogachtin­g,

Frederik De Meester,

U kent mij uit eerdere briefwisse­ling als Dikke Freddy.

‘Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Thuisbasis van de column is het webplatfor­m Sociaal.net.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium