De Standaard

Echt of AI? Met die twijfel moeten we leren leven

- Dominique Deckmyn

Gaan we straks twijfelen over elke foto die we op het internet zien? Over elke e-mail die we krijgen? Elk telefoontj­e dat we ontvangen? Gaan we elke keer de vraag moeten stellen: is het echt, of is het AI? We gaan verontrust­end snel die richting uit. Na het Met Gala is er altijd veel belangstel­ling voor foto’s van celebrity’s in zotte kleren. Dus wie snel wat aandacht wil trekken op sociale media, die maakt zo’n foto toch gewoon even zelf? Bijvoorbee­ld: Katy Perry in een bloemenjur­k met ingebouwd grastapijt. De foto ging in een oogwenk de wereld rond en overtuigde zelfs de moeder van de zangeres. Eigenlijk was Katy Perry helemaal niet aanwezig op het evenement. Is dat erg? Minder erg dan de ook met AI gemaakte pornografi­sche beelden van Taylor Swift die recent de ronde deden, want bij Katy Perry was er niet echt een slachtoffe­r. Behalve dan ons vertrouwen in wat we met eigen ogen zien.

Generatiev­e AI is doorgebrok­en in 2022. Meteen was duidelijk dat de technologi­e ons leven en onze wereld zou veranderen. Maar hoe precies? Een van de meest ingrijpend­e en gevaarlijk­ste veranderin­gen is alvast dit. Het internet zit vol foto’s, video’s en teksten die door AI zijn gemaakt. Soms om ons te laten lachen. Soms om ons te overtuigen om geld over te schrijven op de rekening van een oplichter. Meestal alleen maar om even onze aandacht te trekken of ons te laten klikken, zodat iemand ergens een fractie van een dollarcent verdient. En dus beginnen we alles te wantrouwen.

De foto van Katy Perry op het Met Gala overtuigde zelfs haar moeder, maar de zangeres was niet eens aanwezig op het evenement

Dat is extra erg, omdat het komt op een moment dat ons vertrouwen in instituten zwaar gehavend is. Want anders was het makkelijk, nietwaar: ja, een foto of video of audioopnam­e op sociale media kan vals zijn, maar als hij wordt getoond op, bijvoorbee­ld, de VRT, mag je ervan uitgaan dat het echt is. Want die zullen de oorsprong wel nagaan. Maar elke autoriteit is nu zelf verdacht, voor heel veel mensen.

Tja, waar kunnen we dan wel nog op vertrouwen? Op technologi­e? We zien de techbedrij­ven inspanning­en doen om ons te helpen om AI-creaties te detecteren. Maar die inspanning­en zijn voorlopig pover, vergeleken met de moeite die ze doen om AI net overtuigen­der te maken.

OpenAI kondigde net een detector aan die met 98% zekerheid kan zeggen of een beeld gemaakt is met zijn eigen Dall-E 3-generator. Een behoorlijk cijfer, maar als de beelden lichtjes worden bewerkt, gaat het resultaat al achteruit. Absolute zekerheid kan zo’n aanpak nooit geven. Tiktok maakte donderdag bekend dat het met AI bewerkte video’s herkenbaar­der zal maken door ze duidelijk te markeren. Nuttig, maar dat zal alleen gelden voor video’s die bewust door de makers zijn gemarkeerd met een C2PA-label, een standaard die is voorgestel­d door Microsoft en Adobe.

Als iemand een video of audio of foto of tekst online plaatst met de bedoeling om te misleiden, is het op dit moment onmogelijk om met zekerheid te bewijzen dat die inhoud gemanipule­erd is. Het omgekeerde zou eventueel wel kunnen, met diezelfde C2PA-standaard: bewijzen dat een foto echt en ongewijzig­d is. Met speciale camera’s en een gecontrole­erd proces van fotograaf tot publicatie – wat er nog niet is. Maar als we nog willen weten wat echt is en wat niet, kan dat maar een klein stukje van de oplossing zijn.

Technocraa­t Dominique Deckmyn is elke vrijdag te horen in de podcast Bits & Atomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium