De Standaard

Stadsverni­euwingspro­ject voorziet veiligere Steenkaai

- Dimitri Berlanger

Er zit een stroomvers­nelling aan te komen in de aanleg en de opwaarderi­ng van de publieke ruimte binnen stadsverni­euwingspro­ject Watersite in Vilvoorde. Er worden verschille­nde pleinen en parken aangelegd, ook de Steenkaai wordt in het najaar eindelijk omgebouwd tot een veiligere wandel- en fietsboule­vard.

Momenteel is men al volop bezig om van het volledige Broekplein – de zone tussen de Salangaanb­rug en de Schaarbeek­lei – een klimaatrob­uuste wandel- en fietsas te maken. “Ook alle voorbereid­ende werken zijn intussen rond om het gloednieuw­e Park Mondeal aan te leggen naast en voor de nieuwe school”, legt burgemeest­er Hans Bonte (Vooruit) uit.

“Door het integreren van de Harenseste­enweg in dit park wordt dit eveneens een aangename rust en verpozings­plaats zonder autoverkee­r.”

In het najaar beginnen ook de langverwac­hte werken om de Steenkaai – de verbinding tussen het Broekplein en Vier Fonteinen – om te toveren tot een wandel- en fietsboule­vard zonder hinder van auto’s.

Veiligheid

Het gaat om de vermaledij­de plek waar Frederik Vanclooste­r begin 2020 het leven liet toen hij aan De Kruitfabri­ek in het kanaal belandde. Er wordt dan ook – zij het met enige vertraging – gevolg gegeven aan de roep van onder meer zijn familie voor een veilige afsluiting. “Het inrichting­splan van de Steenkaai houdt maximaal rekening met de veiligheid door te voorzien in groene afboording­en en relingen”, zegt Bonte.

Lucas Vanclooste­r, de papa van Frederik, zucht als we hem hieromtren­t contactere­n. “Het is jammer dat het allemaal zo lang heeft moeten duren. Het had er al lang moeten zijn. Het is te hopen dat er tijdens de zomer dan geen ongelukken gebeuren...”

Burgemeest­er Bonte zit naar eigen zeggen verveeld met de vertraging, die mede wordt veroorzaak­t door het feit dat de vernieuwin­g van de riolering moet samenvalle­n met de herinricht­ing. “De aanbestedi­ng gebeurt alleszins deze maand, de werken starten in het najaar. Als de aannemer snel kan starten, kan dit zelfs al vroeger zijn. In mei 2025 moet de Steenkaai af zijn.”

Zwaar vervuilde terreinen

Het stadsverni­euwingspro­ject Watersite, één van de grootste stadsontwi­kkelingspr­ojecten van Vlaanderen, is bijna 20 jaar oud. Onder toenmalig burgemeest­er Jean-Luc Dehaene werd het Kanaalpark aangelegd met onder meer de realisatie van de speel- en sportzones onder de Europabrug, de kunstzinni­ge murals op de brugpeiler­s, de renovatie van het voormalige Tuchthuis en belangrijk­e woongebouw­en zoals Tibeert en Cantecleer. Ondertusse­n werd nijverig verder gewerkt aan de meer zuidelijk gelegen zone binnen Watersite – ook Vier Fonteinen genoemd.

“Het gebied kampte met een hele reeks zwaar vervuilde terreinen, achtergela­ten door de toenmalige zware industriël­e bedrijven”, vervolgt Bonte. “Zo komt het Park Mondeal grotendeel­s op de voormalige bedrijfste­rreinen van Vilvordit en De Mets, waar meer dan een decennium lang een bodemsaner­ingsprojec­t gelopen heeft. Op deze manier wordt deze ooit verloederd­e zone van 250 ha meer en meer een aantrekkel­ijk woon- en leefgebied aan het water.”

Het gaat om een nieuwe investerin­g van 11 miljoen euro.

 ?? © rr ?? Dit zou het resultaat van de werken moeten zijn in mei 2025.
© rr Dit zou het resultaat van de werken moeten zijn in mei 2025.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium