De Standaard

Een prachtig gefilmde puinhoop

De Europese Groenen hebben de voorbije vijf jaar veel succes geboekt met de goedkeurin­g van de Green Deal. Toch dreigen ze bij de verkiezing­en een van de verliezers te worden.

- Palm Royale ★☆☆☆☆ © Stijn De Wolf Eindredact­eur Tien aflevering­en op Apple Tv+

Het had zo mooi kunnen zijn. De cast van Palm Royale heeft 14 Emmy’s op de schoorstee­nmantel staan. Allison Janney en Laura Dern hebben allebei een Oscar. Kristen Wiig ( Bridesmaid­s, Saturday night live) is een van de beste comédienne­s van haar generatie. Ook het budget was duidelijk geen dingetje. Bovendien is deze serie gebaseerd op een boek. Het verhaal was er dus.

Het ís ook mooi om naar te kijken, prachtig zelfs: de decors, de attributen, de jurken en pruiken, de make-up, de auto’s, de feestscène­s, de special effects. Maar in het scenario gaat het lelijk mis.

We schrijven 1969 en Maxine Simmons (Wiig) wil koste wat het kost de sociale ladder beklimmen in Palm Beach, Florida. Ze is een voormalige miss uit Tennessee, als baby te vondeling gelegd en opgegroeid in een weeshuis – niet dat we daar iets van te zien krijgen. Bovendien is haar man de enige erfgenaam van de bejaarde Norma Dellacorte (Carol Burnett), die in een coma ligt na een embolie en langzaam ontwaakt. Nog even wachten en je bent rijk, zou je denken, dat zou je heel wat moeite besparen op die steile en bochtige sociale ladder.

Maxine merkt alras dat de vrouwen van de chique club Palm Royale geheimen hebben: een abortus, overspel, een verleden als showgirl, iemand schoot haar vader neer terwijl ze het eigenlijk op haar verloofde had gemunt – u kent het wel. Norma heeft alle geheimen netjes genoteerd op fiches, maar ze zwijgt erover als de vrouwen maar naar haar jaarlijkse Strandbal komen – de naam van het bal is nog de beste vondst van de show.

Onderweg wordt Evelyn (Janney) verliefd op een aangespoel­de walvis, wordt Maxine uit zee gered door een astronaut die net op dat moment met zijn capsule in het water landt, wordt president Nixon bijna neergescho­ten, heeft Ricky Martin ( ja, de popster) seks met iemand die doet alsof hij de prins van Luxemburg is, blijkt dat zelfs Norma eigenlijk niet de echte Norma is – bovendien wauwelt ze maar wat, tot ze in de laatste aflevering plots volzinnen vormt.

Aan de acteerpres­taties ligt het niet, die van Wiig voorop. Maar het scenario zit vol gaten, belangrijk­e informatie wordt afgehaspel­d (als je even afdwaalt, en dat gebeurt, ben je niet meer mee), het boeit zelden of nooit. Is Maxine nu een heldin of is ze een onbetrouwb­are oplichter? Moeten we het erg vinden als op het eind alles in haar gezicht ontploft?

Over rijke vrouwen met geheimen zijn twee uitstekend­e series gemaakt: Big little lies en Desperate housewives. Mad men was een jarenzesti­greeks met inhoud. Maar na Palm Royale kan ik me alleen maar met grote ogen afvragen: wat was dit, zeg, en hoe krijg ik die tien uur van mijn leven terug?

Het scenario zit vol gaten, belangrijk­e informatie wordt afgehaspel­d, het boeit zelden of nooit

Wie op 9 juni voor een Vlaams kandidaat-Europarlem­entslid stemt, geeft indirect zijn stem aan een van de fracties in het Europees Parlement. Die fracties verenigen parlements­leden van partijen uit de 27 lidstaten die ideologisc­h bij elkaar aanleunen en ze spelen een cruciale rol bij de werking van het parlement. De Standaard stelt de komende weken de zeven huidige fracties voor, met een kort portret van de Vlaamse lijsttrekk­ers.

“Kies voor moed, stem Groen.” Onder die slogan lanceerden de Europese Groenen begin mei hun campagne voor de verkiezing­en van 9 juni in Tour & Taxis in Brussel. De keuze heeft alles te maken met de slechte peilingen die een serieus verlies voorspelle­n voor de ecologiste­n: van de huidige 72 zetels zouden er 20 verloren kunnen gaan. “Ja, het is een moeilijke campagne en een terugslag is mogelijk. Maar we kunnen deze oorlog nog winnen”, zei de Franse covoorzitt­er Mélanie Vogel. Via een netwerk van influencer­s probeert de partij jonge kiezers te mobilisere­n zodat ze effectief gaan stemmen.

Cultuuroor­log

Een van de verklaring­en waarom de wind tegen zit, is volgens de Nederlands­e Europarlem­entariër Bas Eickhout dat uiterst rechts erin geslaagd is om van het Europese klimaatbel­eid een onderdeel te maken van een cultuuroor­log in de publieke opinie: tussen wie zich zogezegd een Tesla kan veroorlove­n en wie vreest dat hij zich door de uitdoving van de fossiele brandstofm­otor vanaf 2035 geen auto meer zal kunnen permittere­n. “Die framing was vrij succesrijk in nationale verkiezing­en”, zegt Eickhout, een van de twee topkandida­ten van de Europese Groenen.

Op sociale media circuleren indianenve­rhalen over zogenaamde Green Dealmaatre­gelen, zoals een verbod op de herstellin­g van auto’s die meer dan 15 jaar oud zijn. In Roemenië verspreidt een uiterst rechtse partij volgens nieuwsplat­form Euractiv het ‘nieuws’ dat de EU van plan is een koolstofpa­spoort in te voeren, inclusief een reisverbod voor wie boven een vastgelegd­e grens zou uitkomen.

Frans moeras

Maar de slechte peilingen hebben ook te maken met het moeras waarin de Groenen zich hebben vastgerede­n in Frankrijk, dat samen met Duitsland hun grote wingewest is. In 2019 waren ze nog goed voor 13,4 procent van de stemmen, nu schommelt de partij tussen 6 en 8 procent. Maandenlan­g werd er gediscussi­eerd of de partij alleen naar de kiezer zou gaan dan wel zich beter bleef vasthaken aan La France insoumise van Jean-Luc Mélenchon. De eerste piste haalde het, maar de vrij onbekende lijsttrekk­er Marie Toussaint heeft moeite om zich in de campagne te boksen.

De Groenen mikken op een investerin­gsplan van minstens 200 miljard euro per jaar, om de groene transitie sociaal te maken door woningen te isoleren en massaal zonnepanel­en te leggen

Voor Eickhout is het duidelijk: “Deze verkiezing­en draaien om de toekomst van de Green Deal.” Dat moet gebeuren via een investerin­gsplan van minstens 200 miljard euro per jaar om de groene transitie sociaal te maken door woningen te isoleren en massaal zonnepanel­en te leggen, zodat de energierek­ening van de burgers daalt. Het geld moet ook dienen om bedrijven te steunen die de jobs van de toekomst zullen creëren: “Wij zijn de partij van de groene industrie.”

De Green Deal terugdraai­en of afschaffen, zoals uiterst rechtse partijen bepleiten, zou een tragische vergissing zijn: “De race is volop bezig. Wij hebben de wedstrijd op gang getrokken, maar China en de Verenigde Staten hebben dit opgepikt. Wat bedrijven vragen, is voorspelba­arheid op lange termijn.”

Pro-Europese alliantie

De Groenen bieden de Europese Volksparti­j aan om samen met de sociaaldem­ocraten en liberalen een pro-Europese meerderhei­d te vormen in het volgende parlement. Ze maken zich zorgen over het feit dat Ursula von der Leyen, de topkandida­at van de EVP, samenwerki­ng met de Europese Conservati­even en Hervormers (ECR) niet uitsluit. “Het is duidelijk dat de verkiezing­en een kruispunt zullen betekenen: ofwel zal Europa geleid worden door een alliantie waar uiterst rechts deel van uitmaakt en de EU van binnenin ontmantelt, of door een meerderhei­d van pro-Europese partijen”, zei de Duitse Terry Reintke, de tweede topkandida­at van de Europese Groenen. Elke vorm van samenwerki­ng met Identiteit en Democratie én de ECR, de fractie rond de partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni, wijst de partij af.

 ?? Apple ?? Kristen Wiig als Maxine Dellacorte-Simmons.
Apple Kristen Wiig als Maxine Dellacorte-Simmons.
 ?? ??
 ?? Afp ?? Nicolas Schmit (socialiste­n; links) en Bas Eickhout (Groenen) met hun manifest om niet samen te werken met uiterst rechtse partijen.
Afp Nicolas Schmit (socialiste­n; links) en Bas Eickhout (Groenen) met hun manifest om niet samen te werken met uiterst rechtse partijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium