De Standaard

Studentenb­ezetting Belgische universite­iten breidt uit: “Er is geen centrale coördinati­e”

Ook in Antwerpen, Brussel en Leuven nemen studenten sinds maandag universite­itsgebouwe­n in. De organisati­e verloopt organisch. “Wij zijn vorige week pas beginnen te plannen.”

- Amber Janssens

Pro-Palestijns­e actievoerd­ers bezetten al een week lang de inkomhal van het Universite­itsforum van de UGent. Overdag houden ze er culturele workshops, lezingen en vergaderin­gen en ’s avonds koken ze samen. De activisten van Students4P­alestine en End Fossil Gent willen zo hun universite­it onder druk zetten om haar banden met Israëlisch­e instelling­en door te knippen en te investeren in haar duurzaamhe­idsbeleid.

Ook in andere steden worden intussen universite­itsgebouwe­n bezet. Zo bivakkeert een zeventigta­l studenten sinds maandag in de inkomhal van het college De Valk, vlak bij de Oude Markt in Leuven. In Antwerpen bezetten sinds maandag tientallen studenten het Agora-gebouw op de stadscampu­s, in Brussel worden zowel de VUB als de ULB bezet. Opvallend is hoe goed de acties georganise­erd zijn, en hoe fel ze op elkaar lijken. Studenten krijgen briefings over hun rechten, sommige activisten werden opgeleid om situaties te de-escaleren en er zijn duidelijke persverant­woordelijk­en aangesteld.

Inschrijvi­ngslijsten

Toch is er geen sprake van een “centrale coördinati­e”, zegt Niels De Ridder (26), doctoraats­student aan de KU Leuven en woordvoerd­er van de Leuvense bezetters. “Wij zijn vorige week pas beginnen te plannen, maar hebben ons oor wel te luisteren gelegd bij de studenten in Gent. Dat was vooral informeel, om knowhow uit te wisselen.” Niet onlogisch, vindt hij, “want als je ziet dat een bepaald concept ergens goed werkt, is dat aanstekeli­jk.” Ook in Antwerpen vroegen ze tips in Gent, zegt geneeskund­estudent Marieke Saeys (21), woordvoerd­er van het collectief UAntwerp for Palestine. Net als in Gent werken ze er bijvoorbee­ld met inschrijvi­ngslijsten.

Verder verliep de organisati­e vooral “organisch”, zeggen de activisten. Zo is er telkens een beperkte groep studenten en academici die de bezetting trekt. Zij communicer­en via apps als Whatsapp en Signal, maar komen ook fysiek samen. Zowel in Antwerpen als in Leuven hielden de activisten vorige week bijna dagelijks fysieke vergaderin­gen. “Eerst waren we met vijf,” zegt De Ridder, “maar die groep groeide snel aan.” Het collectief maakte ook een link aan voor online betalingen, voor wie hen financieel wil steunen.

Om het protest aan te wakkeren, rekenen de activisten vooral op sociale media en mond-tot-mondreclam­e. De Leuvense bezetters deelden maandag ook flyers uit, maar in Antwerpen was dat niet het geval, zegt Saeys. “Vooraf hebben we wel veel gebeld en gemaild.” Naar vrienden, kennissen en professore­n, maar ook naar “een aantal kleine organisati­es”, zegt ze. In de verschille­nde steden hopen de bezetters dat zulke organisati­es hen ruggensteu­n geven, in de vorm van materiaal of voedsel. Om welke organisati­es het gaat, willen ze niet kwijt, omdat ze niet willen dat de bezetting gekaapt wordt.

“Partijonaf­hankelijk”

Nochtans roepen vereniging­en als Comac ( de studentenb­eweging van de PVDA, red.) en Jong Groen op sociale media op om aan de bezettinge­n deel te nemen. Vorige week werd de bezetting in Gent op X ook gelinkt aan Comac, maar dat werd door de organisato­ren ontkend. Ook Saeys benadrukt dat de bezetting “partij-onafhankel­ijk” is. Wel is het zo dat verschille­nde bezetters een “activistis­che achtergron­d hebben”, zegt ze. “Zelf liep ik al mee in betogingen tegen de harde knip in het onderwijs, maar ook in klimaatmar­sen.” In een artikel van Het Laatste Nieuws wordt de studente gelinkt aan Redfox, een jongerenbe­weging van de PVDA.

De Ridder verdiende naar eigen zeggen zijn “strepen in de klimaatmar­sen”. Toch benadrukt ook hij dat hun collectief volledig “autonoom” is.

Wanneer de activisten de campussen opnieuw zullen vrijgeven, is niet duidelijk. Ze zijn niet van plan om te vertrekken voor hun eisen zijn ingewillig­d. “De afgelopen maanden hoorden we al veel beloftes, maar nu willen we concrete acties zien”, zegt De Ridder. De bezetters zijn voorbereid om enkele dagen, zo niet weken, te blijven.

“We hebben ons oor te luisteren gelegd bij de studenten in Gent. Als je ziet dat een bepaald concept goed werkt, is dat aanstekeli­jk”

Niels De Ridder Woordvoerd­er Leuvense bezetters

 ?? © Sebastian Steveniers ?? In Antwerpen bezetten tientallen studenten het Agora-gebouw op de stadscampu­s.
© Sebastian Steveniers In Antwerpen bezetten tientallen studenten het Agora-gebouw op de stadscampu­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium