De Standaard

Vlaamse overheid koopt kladversie Beethovens­onate

Cultuurmin­ister Jan Jambon heeft twee muzieksche­tsen van Ludwig van Beethoven gekocht. Die kostten 101.000 euro.

- Geert Sels

Dinsdag ontmoeten de Europese cultuurmin­isters elkaar op een formele Raad Cultuur. Maar maandagavo­nd was er eerst een informeel werkdiner in de Rubenszaal van het KMSKA. Daar werden de cultuurmin­isters vergast op de Negende symfonie van Beethoven. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) had een nieuwtje voor zijn collega’s. De Vlaamse overheid had onlangs twee compositie­schetsen van Ludwig van Beethoven verworven. Die ‘kladopzetj­es’, hadden betrekking op het laatste deel van de ‘Pianosonat­e nr. 1 in f’.

In tegenstell­ing tot zijn vakbroeder­s Bach, Mozart en Haydn componeerd­e Ludwig van Beethoven niet uit het blote hoofd. Hij maakte schetsen voor zijn muziekstuk­ken. Alles samen zou Beethoven zowat achtduizen­d pagina’s met compositie­schetsen hebben achtergela­ten. Daarvan is de overgrote meerderhei­d zoek.

De schetsen - een voor- en achterkant – die de Vlaamse overheid kocht, dateren uit 1796. Van Beethoven was toen 26 en schreef drie pianosonat­es die het genre ingrijpend zouden vernieuwen. Van de eerste pianosonat­e zijn er wereldwijd maar drie pagina’s gekend. Twee daarvan hebben betrekking op het eerste deel van de sonate en ze bevinden zich in de bibliothek­en van Wenen en Moskou. De derde, die nu in de Vlaamse Topstukken­collectie zit, heeft als enige betrekking op de finale.

80.000 euro

De schetsen doken eind vorig jaar op bij het Brusselse veilinghui­s Arenberg. Dat verkocht diverse loten uit de nalatensch­ap van Lucien Tonnelier, een Brusselse advocaat en een bedreven pianist die in 1932 overleed. Het stuk werd toen voor 80.000 euro verkocht.

Na de veiling kreeg het Departemen­t Cultuur een vraag om de schets uit te voeren buiten Europa. Omdat het het enige Beethovend­ocument in België was, werd het uitgeroepe­n tot Topstuk en kreeg het ‘huisarrest’. Daarop verkocht de eigenaar het aan Vlaanderen, intussen voor 101.000 euro.

De schets wordt in langdurig bruikleen afgestaan aan de Alamire Foundation in Leuven.

 ?? © arenberg auctions ??
© arenberg auctions

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium