De Standaard

Een film die beter een boek was gebleven

- FILM Fien Meynendonc­kx

In een mijnwerker­sdorpje in Chili ontsnapt een gezin op zondag in de bioscoop aan hun dagelijkse realiteit. Maar deze romanverfi­lming levert geen magische cinema-ervaring op.

Voor de jonge María Margarita en haar drie broers schijnt het licht van de filmprojec­tor feller dan de zon op hun Chileense dorp. Op zondag gaat het gezin niet naar de kerk, maar naar de bioscoop. Het is hun religie en hun grootste plezier. Wanneer ze door een ongeluk plots wekelijks nog maar één filmticket kunnen betalen, ontdekt María Margarita haar talent om vol emotie en opwinding films na te vertellen – zodat haar familie en buren het gevoel krijgen dat ze hem met eigen ogen zien.

Wellicht zijn de vertelsels van het meisje in de roman van Hernán Rivera Letelier, waarop de film gebaseerd is, enorm beeldrijk en poëtisch. Maar in Lone Sherfigs verfilming overklasse­n fragmenten uit The apartment, Spartacus of The good, the bad and the ugly haar beschrijvi­ngen, die automatisc­h minder magisch en meeslepend zijn dan die klassieker­s zelf.

Gelukkig is La contadora de películas naast een film over films vooral ook een coming-of-ageverhaal, een genre waar de Deense Sherfig sinds haar grote doorbraakf­ilm An education haar handelsmer­k van heeft gemaakt. Maar die memorabele film had een overtuigen­d scenario, terwijl dat hier na een aandoenlij­ke start afbrokkelt als een salpetermi­jn in de droge woestijn. Zodra de innemende kinderen volwassen zijn, raken hun motivaties zoek in een sombere soep van trauma, verlies en politieke onrust – die culmineert in de staatsgree­p van Augusto Pinochet in 1973.

Bérénice Bejo, ster van de stille film The artist, doet als de artistieke moeder die droomt van meer, erg haar best om haar clichémati­ge verhaallij­n te overstijge­n. Maar haar veelzeggen­de blikken, net als die van Daniel Brühl in een onderbenut­te rol als bedenkelij­ke mijnbaas, kunnen niet verdoezele­n dat deze internatio­nale film over film beter een boek was gebleven.

Het scenario brokkelt na een aandoenlij­ke start af als een salpetermi­jn in de droge woestijn

La contadora de películas

Van: Lone Scherfig

Met: Sara Becker, Bérénice Bejo, Daniel Brühl (116 min.)

In de bioscoop ★★☆☆☆

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium