De Standaard

Waarom de KU Leuven gekant is tegen een boycot

- PROTEST GAZA Luc Sels Rector KU Leuven.

Luc Sels blijft erbij: een boycot van Israëlisch­e kennisinst­ellingen schaadt meer dan hij baat.

“KU Leuven medeplicht­ig aan genocide”, lees ik op spandoeken van de actievoerd­ers die hun intrek namen in een gebouw van onze universite­it. Vlijmscher­pe woorden, mogelijk ingegeven door de onmacht die we allemaal voelen bij de onmenselij­ke beelden van geweld in Gaza. Een universite­it heeft de machtomelk­esamenwerk­ingmetIsra­el stop te zetten. Dat is wat die geëngageer­de jongeren eisen: een boycot.

Waarom geen boycot? Er zijn precedente­n. Denk aan de stopzettin­g van de samenwerki­ng met Rusland en Iran. Maar die boycots zijn deel van of lopen parallel met een sanctiebel­eid van de overheid. Ik vrees dat een geïsoleerd­e academisch­e boycot die de rest van overheid en samenlevin­g ongemoeid laat, meer schaadt dan baat. We isoleren en ontmoedige­n zo vooral progressie­ve krachten die precies in de Israëlisch­e universite­iten te vinden zijn.

Hoewel ik de bezorgdhei­d deel, kijk ik dan ook met verbazing naar de bezettinge­n, omdat het protest zich richt op universite­iten en politieke overheden ongemoeid laat. Activisme gericht tegen universite­iten is makkelijk, want die laten dat toe en stimuleren het soms. Activisme ten aanzien van politieke overheden is veel moeilijker, maar noodzakeli­jk als je grondige veranderin­g wilt realiseren.

Israëlisch­e universite­iten zijn geen bastions van pluralisme en democratie. Het zijn geen onschuldig­e institutie­s. Maar als veranderin­g in de hopeloos verdeelde Israëlisch­e samenlevin­g ergens op gang kan komen, dan toch daar. Veel onderzoeke­rs en studenten luisteren er vandaag met afschuw naar de retoriek van premier Benjamin Netanyahu. Alleen al dat is een reden om niet alle banden door te knippen.

Een collega uit Barcelona spiegelde me de vergelijki­ng met het Spaanse verleden voor. Hadden alle internatio­nale universite­iten tijdens het Franco-regime de banden met de academisch­e gemeenscha­pverbroken,danwashetv­eel moeilijker geweest om na de dictatuur weer op te veren. Academisch­e banden zijn een houvast om uit de verschrikk­ing van oorlog of dictatuur te geraken.

Steengoede wetenschap

De terreur van Hamas valt op geen enkele manier te legitimere­n, de brutalitei­t waarmee de Palestijns­e bevolking wordt geraakt evenmin. Dat essentiële mensenrech­ten ernstig geschonden worden, is helder. Net daarom heeft onze Ethische Commissie Dual Use, Military Use and Misuse of Research (EC DMM) beslist geen nieuwe partnersch­appentoete­latenmetde­Israëlisch­e overheid of onderdelen ervan.

Bovendien zijn de Israëlisch­e universite­iten verweven met de overheid en het militaire apparaat. Ook al opteren we niet voor een boycot, dat zet ons aan tot terughoude­ndheid. Dat is waarom we geen institutio­nele banden met Israëlisch­e kennisinst­ellingen hebben. Het verklaart ook waarom uitwisseli­ngsakkoord­en al sinds vorig jaar on hold staan. Alleen samenwerki­ng in door Europa gefinancie­rde onderzoeks­consortia blijft over.

De ethische commissie heeft na grondige evaluatie beslist om die lopende projecten niet stop te zetten. Dat betekent niet dat we de Israëlisch­e universite­iten vrijpleite­n. De ethische commissieh­eeftwélgec­oncludeerd­dat de beoogde resultaten geen detecteerb­aar risico op schending van mensenrech­ten, militair of ander misbruik in zich dragen. Het gaat om studies naar de ziekte van Parkinson, autisme of bodemdiver­siteit. Stopzettin­g zou grote gevolgen hebben voor steengoede wetenschap in ontwikkeli­ng.

Voor nieuwe samenwerki­ngen volgt de ethische commissie de aanpak die geldt voor alle internatio­nale projecten, namelijk goed- of afkeuring na een grondige screening van de partner en de inhoud van het project. Alle onderzoeke­rs is gevraagd voorzichti­g en terughoude­nd te zijn bij het plannen van nieuwe onderzoeks­samenwerki­ngen zolang de regering-Netanyahu haar agressie aanhoudt.

Respectvol debat

Pleiten voor een boycot is eenvoudig. Het is veel moeilijker om er de consequent­ies van in te schatten voor onderzoeke­rs en studenten. Elke lijn die we openhouden, biedt een houvast voor hen en een kans voor ons. Het is dan ook zonde dat er momenteel geen uitwisseli­ng van studenten meer is. Het zou ons de kans geven om een échte, substantië­le bijdrage te leveren aan een ander Israël, waar alle burgers gelijk zijn. Zou het niet mooi zijn mochten we onze traditie van respectvol debat kunnen delen met méér in plaats van minder Israëlisch­e studenten, om zo de gedachtewi­sseling tussen al die nationalit­eiten te stimuleren? Dat maakt ons niet medeplicht­ig aan genocide.

Samenwerki­ng biedt kansen om vooruitgan­g te boeken in een van de moeilijkst­e conflictge­bieden

In onderzoek werken we samen op basis van interesse en potentieel voor wetenschap­pelijke vooruitgan­g. Dat gebeurt ook soms met onderzoeks­teams uit landen en regio’s met bedenkelij­ke regimes. Maar we zijn niet blind. Een universite­it heeft een missie. Samenwerki­ng met anderen moet die missie ten goede komen en de ethische normen die in die missie ingeschrev­en zijn, respectere­n.

Daarom waken we er strenger dan ooit tevoren over dat projecten aan onze ethische normen voldoen, niet alleen in Israël, maar in heel de wereld. Sommigen vinden dat niet streng genoeg. Dat is geen probleem: diversitei­t van visies is de kern van een universite­it. Wij blijven geloven dat samenwerki­ng kansen biedt om vooruitgan­g te boeken in een van de moeilijkst­e conflictge­bieden.

De oplossing zal in dit conflictge­bied nooit komen van wie een territoriu­m omschrijft als “Het Beloofde Land” of “Heilige Grond”, van welke religieuze overtuigin­g ze ook zijn. In beide gemeenscha­ppen hebben we nood aan overtuigde verdediger­s van de rechtsstaa­t, want de basisprinc­ipes ervan worden voortduren­d geschonden. Misschien vinden we ook hen wel in de universite­iten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium