De Standaard

“Werklooshe­id in de tijd beperken? Da’s PS-gemeenten koeioneren”

Jean-Pascal Labille (Solidaris) en Thierry Bodson (FGTB) draaien niet rond de pot als ze spreken voor een rood publiek. “Het is heel simpel, onze tegenstand­er, dat is rechts.”

- Peter De Lobel

Waals-Brabant is geen overtuigd socialisti­sche provincie zoals Henegouwen of Luik. Het is de MR die hier de plak zwaait. En dus zijn het maar een kleine honderd rode lieden die dinsdagavo­nd naar het zaaltje Le Bois d’Arpes in Nijvel afzakken voor een bijeenkoms­t van L’action commune. Die socialisti­sche driespan bestaat uit de PS, de vakbond FGTB en Solidaris, de mutualitei­t. In verkiezing­stijden schroeven die hun nauwe samenwerki­ng altijd net iets meer op. Dankzij de inspanning­en van hun enorme gezamenlij­ke netwerk slaagt de PS er in de laatste campagnewe­ken doorgaans in om nog een paar procenten goed te maken.

Rode lijnen

In ruil laten FGTB en Solidaris wel hun eisenpakke­t achter op het bureau van PS-voorzitter Paul Magnette. “Da’s ook onze rol. Wij zeggen aan de partij wat de rode lijnen zijn die ze volgens ons niet mag overschrij­den”, zegt Jean-Pascal Labille, al jarenlang topman van Solidaris en in de regering-Di Rupo nog minister van Overheidsb­edrijven en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. “Het is uiteindeli­jk de partij die beslist, niet wij. Maar wij geven wel aan wat er leeft bij de mensen.”

Samen met FGTB-voorzitter Thierry Bodson komt hij de aanwezige militanten en de PS-kandidaten in de zaal nog eens goed inpeperen waarom de verkiezing­en van 9 juni zo belangrijk zijn en wat er op het spel staat.

Sommige van hun rode lijnen zijn no-brainers. Labille bepleit bijvoorbee­ld een groeinorm van minstens 3 procent in de gezondheid­szorg. Iets waar zowel de PS als Vooruit voor zijn, tegenover de liberalen en de N-VA die willen snoeien. Labille hamert tijdens zijn betoog ook op maatregele­n voor de financieri­ng van de ziekenhuiz­en. “Geen enkel ziekenhuis is op dit moment financieel in evenwicht. Zeer zorgwekken­d, gezien de grote noden.” Opvallend: de Luikenaar is geen onverdeeld­e fan van het werk van Vooruit-vicepremie­r Frank Vandenbrou­cke op dat vlak. “Aan het begin van de legislatuu­r zei Paul Magnette ons dat het met Vandenbrou­cke zou zijn alsof de PS zelf de minister van Sociale Zaken had, maar dat was toch niet echt het geval. Er is echt nood aan een sterke PS in alle regeringen, die bovendien federaal Sociale Zaken opnieuw naar zich trekt.”

Zowel Bodson als Labille eist dat de wet van ’96 (die de marge voor loonstijgi­ngen bepaalt) wordt teruggesch­roefd. “Die wet verhindert ons om over deftige loonmarges te onderhande­len. Vorig jaar heeft de index de meubelen gered, maar de PS kan niet in een regering stappen die deze wet niet stopt”, zegt Bodson beslist. De twee verzetten zich voorts nog tegen een zevende staatsherv­orming, maar zijn tegelijk niet zo naïef om te denken dat die discussie na de verkiezing­en niet opnieuw zal losbarsten. De PS moet zich er dus wel op voorbereid­en, vinden ze.

Bouchez de kop van Jut

Net als de PS en haar uiterst linkse rivaal PVDA/PTB verwacht Bodson dat er een soort rijkentaks komt. “Wij vragen een extra belasting voor wie meer dan 1 miljoen euro heeft. De woning en een eventuele handelszaa­k behoren daar niet toe. En na dat eerste miljoen gaat het ook maar om 1 procent. Wie drie miljoen op zijn rekening heeft, zou dus amper 20.000 euro moeten betalen. Daar kún je niet tegen zijn. Het is bijna immoreel dat de MR zich daartegen verzet. Dit gaat om echte rijken, hé, niet om de middenklas­se. Dit toont echt dat de MR een partij is voor de rijken.”

De MR is dinsdagavo­nd wel vaker de kop van Jut. Vooral Labille hakt met veel ijver in op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn partij. “Tijdens covid konden Sophie Wilmès (MR) en Bouchez niet genoeg benadrukke­n hoe belangrijk de zorg was. En nu wil de MR er 5 miljard op besparen!” Het is heel simpel, zegt Labille: “Onze tegenstand­er, dat is rechts. De MR, Open VLD, de N-VA en zeker extreemrec­hts.”

Hij gaat zelfs zo ver als de MR ondemocrat­isch te noemen. “Bouchez heeft een hekel aan het middenveld omdat wij een tegenmacht vormen. Dat zegt genoeg; dan ben je geen democraat. Ik maak me geen illusies, niets is ooit verworven. Zelfs in Wallonië zijn we niet immuun voor extreemrec­hts. Ook hier is er daar vruchtbare bodem voor. En net daarom zijn wij mee de hoeders van de democratie.”

Ook Bodson heeft geen goed woord over voor de MR. “Neem de beperking van de werklooshe­id in de tijd. In Frankrijk en Duitsland doen ze dat, maar het verschil met België is dat men dan van het ene nationale budget naar het andere gaat. Terwijl dat in België een grote impact zou hebben op de gemeenten. Daar is het Bouchez ook om te doen. Hij wil, en ik ga het plat zeggen, de socialisti­sche gemeenten koeioneren, les faire chier. Want het is daar dat veel mensen wonen die van de werklooshe­idssteun uitgeslote­n zullen worden. Maar eerlijk, op zo’n manier aan politiek doen, dat is flirten met extreemrec­hts.”

“Tijdens covid konden Wilmès en Bouchez niet genoeg benadrukke­n hoe belangrijk de zorg was. Nu wil de MR er 5 miljard op besparen” Jean-Pascal Labille Solidaris

 ?? © belga ?? Voor vakbondsma­n Thierry Bodson en Jean-Pascal Labille (ziekenfond­s Solidaris) is de MR “een partij voor de rijken”.
© belga Voor vakbondsma­n Thierry Bodson en Jean-Pascal Labille (ziekenfond­s Solidaris) is de MR “een partij voor de rijken”.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium