De Standaard

Waar ligt de vrede begraven?

In het rampzalige jaar 2001 waren er niet alleen de aanslagen van 11 september, schrijft Johan de Boose. Honderddui­zenden mensen sloegen toen ook op de vlucht in Noord-Macedonië.

- Johan de Boose Schrijver en OostEuropa­kenner.

Wie weet waar Noord-Macedonië ligt? Ik heb het hier op mijn schoot. Het bestaat uit vijf boeken in een treurige staat. Bladen los of gescheurd, ruggen gebarsten, één boek met leren omslag, nog intact. De gedrukte exemplaren zijn korans. In andere staan handgeschr­even teksten. Ik zoek een datum: begin 20ste eeuw.

Noord-Macedonië heeft een schattige vlag: een zestienpun­tige zon gekruist met de Union Jack, heel dartel. Het land ligt pal in het hart van de Westelijke Balkan, boven Griekenlan­d, waarmee het kibbelt over de naam. Noord-Macedonië behoorde tot Socialisti­sch Joegoslavi­ë, totdat Joegoslavi­ë instortte. Nu is Noord-Macedonië onafhankel­ijk en ongelukkig­er dan ooit tevoren. De politiek is een krabbenman­d: corruptie, misdaad, oude rekeningen. Veel mensen vertrekken. Intriest in een van de mooiste landen van Europa.

Deze maand waren er verkiezing­en. Overal rukken extreemrec­htse volksmenne­rs op, hier was het de VMRO, gesticht in 1990 door een dichter. Voluit: Interne Macedonisc­he Revolution­aire Organisati­e en Democratis­che Partij voor Macedonisc­he Nationale Eenheid. Bij de stichting waren ze anti-alles: anti-Joegoslavi­sch, anticommun­istisch, anti-Albanees. Noord-Macedonië moest Slavisch, orthodox en zelfbedrui­pend zijn. Vandaag wordt er gedanst in Skopje, de meest surreële hoofdstad van Europa, met titanische standbeeld­en van Alexander de Grote, kloeke boerenmoed­ers en zwaardvech­ters in een land dat amper twee miljoen inwoners telt – en elke dag een paar tientallen minder. Heikel punt in Noord-Macedonië is, zoals in het hele continent, hoe om te gaan met diversitei­t.

Ik neem u mee naar het dorp Podmacane, waar ik rendez-vous heb in het etnomuseum van Jone. Jone woont in een huis naast een verlaten hoeve die ooit aan rijke moslims toebehoord­e. Museum is een ambitieus woord, maar het klopt wel. In zijn schuur heeft Jone alles geëtaleerd. Kostuums aan vleeshaken, foto’s in vitrines, tapijten op de betonvloer. Trotse Jone houdt bij ieder tentoonges­teld stuk een korte rede.

Ik word verliefd op zijn boeken. Voor de koran in de vitrine vraagt hij 100 euro, voor 150 euro krijg ik alle boeken die ernaast liggen erbij: het verval waaraan ze ten prooi zijn, ontroert me. Objecten met een mythe, gewond door de tijd.

Land in de wachtkamer

We sluiten een deal. Bij een glas vertelt Jone hoe hij ze bemachtigd heeft. “Zie je het huis daar?” Ik kijk naar de ruïne van de hoeve. Jone dempt zijn stem alsof hij afgeluiste­rd wordt. “Ze hadden er genoeg van en zijn vertrokken, ik weet niet waarheen.” Ik vraag waar ze genoeg van hadden. “De man, ik heb het met mijn eigen ogen gezien, stond in de deur en smeet alle boeken die hij niet mee kon nemen op een hoop.” Hij wijst naar mijn aankoop en tuurt naar zijn afwezige buren. “Raar volk, die moslims, en toen waren ze ineens weg.” Ik vraag waarom. Schouderop­halen. Ik wil weten wanneer. “Dat weet ik niet meer.” Ik dring aan, omdat niemand zomaar zijn huis verlaat. “Wellicht was het in 2001, in augustus, een maand vóór 9/11.” Wat is er gebeurd? Hoofdschud­den.

Wat is er gebeurd in de maand vóór de aanslagen van 11 september 2001? Ik neem contact op met H., een Albanese Noord-Macedoniër, ex-moslim, een soort ziener, die het ginds ook niet meer zag zitten en verhuisd is naar België, waar hij mijn pad verlicht.

“Geen land op de Balkan,” zegt hij, “heeft het de laatste 35 jaar zo lastig gehad als Noord-Macedonië.” Overal was het desastreus, maar daar heeft de spanning tussen Slavische en Albanese bewoners een kookpunt bereikt. 1991 was het jaar waarin Joegoslavi­ë instortte, omdat Slovenië en Kroatië zich losscheurd­en. NoordMaced­onië wilde ook, maar werd internatio­naal niet erkend, en het land belandde in de wachtkamer. De Albanese minderheid verzette zich ook tegen afscheurin­g omdat zij binnen Joegoslavi­ë verbonden bleef met de moslims in Kosovo. Ze stichtten een eigen universite­it, maar die werd gesloopt.

Toen in Kosovo de hel losbarstte tussen de Serviërs en de Albanezen, in 1999, kozen de Albanezen uit Noord-Macedonië uiteraard de kant van de Kosovaarse moslims. Honderddui­zenden mensen sloegen op de vlucht. De Navo bemoeide zich ermee en strooide bommen in het rond. Dat was catastrofa­al. Tijdens vredesbesp­rekingen laaide het geweld op. De burgeroorl­og zou tien maanden duren in het rampzalige jaar 2001, en hij zou de laatste fase zijn van de Joegoslavi­sche oorlog, die exact tien jaar eerder was uitgebroke­n. Er werd vurig gekibbeld: hadden de Verenigde Staten met hun steun aan de Albanezen het conflict aangemoedi­gd om de invloed van Rusland op de Balkan te verzwakken? Wie zal het bewijzen? De Macedoniër­s hielden op hun beurt vol dat het geweld in hun land een uit Kosovo geïmportee­rd conflict was, en dat de Albanezen moslimfund­amentalist­en waren.

Gekwetste zielen

De wapens hadden altijd het laatste woord. Dagelijks sloegen vierduizen­d mensen op de vlucht. Zowel moslims als christenen waren de dupe van de uit de hand gelopen burenruzie. Macedonië ontving Oekraïense wapens, en de Albanezen werden gesteund door het Kosovaarse Bevrijding­sleger. En door de Navo. Te midden van het puin en de lijken werd de burgeroorl­og beëindigd met het Akkoord van Ohrid op 8 augustus 2001, een maand vóór 9/11. “De heropbouw kon beginnen, maar de gekwetste zielen waren onherstelb­aar,” besluit H.

Ik zit met de boeken van Jones buren op mijn schoot. Nu weet ik wat er gebeurd is. Hun snelle vertrek, hun vlucht met zo weinig mogelijk ballast. De ballast heb ik hier in mijn handen. Duizenden huizen zijn op die manier verlaten, door moslims en door christenen. Wie niet in een massagraf terechtkwa­m, is weggevluch­t. Weinigen zijn teruggekee­rd. Jones buren evenmin, hun huis is een bouwval, nie

De wapens hadden altijd het laatste woord. Zowel moslims als christenen waren de dupe van de uit de hand gelopen burenruzie

mand kijkt er nog naar om. Het zinkt weg tussen de netels en de varens, een triest museum van verlatenhe­id en verdriet.

Politiek, bedacht ik na de extreemrec­htse verkiezing­suitslag in NoordMaced­onië, is in het beste geval een manier om ingewikkel­de problemen met gepaste empathie op te lossen. Extremiste­n vereenvoud­igen de feiten en geven primitieve antwoorden. Een Noord-Macedonisc­he filosoof zei tegen me: “Wie weet waar ze de vrede hebben begraven?” Ik bekijk de gehavende schat op mijn schoot. Misschien staat daarin het antwoord, in wat is achtergela­ten en wordt opgeraapt door een passant uit de toekomst.

 ?? ?? President Stevo Pendarovsk­i van Noord-Macedonië feliciteer­t zijn opvolgster Gordana Siljanovsk­a-Davkova, op 12 mei in Skopje
President Stevo Pendarovsk­i van Noord-Macedonië feliciteer­t zijn opvolgster Gordana Siljanovsk­a-Davkova, op 12 mei in Skopje
 ?? ??
 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium