Gazet van Antwerpen Kempen

Gehaakte knuffeltje­s van Antwerpen tot Zuid-Korea

-

Zesde patronenbo­ekje, al 100.000 exemplaren verkocht, vertaald in vijf andere talen en op de markt in Zuid-Korea. Het gaat zéér hard voor Zoomigurum­i, het haakboekje van de Antwerpse grafisch ontwerpste­r Joke Vermeiren (31). Meer: haar partner Bruno en zij leven er van.

Breien kan ze niet, haken wel. Hele dierentuin­en vol, met intussen al haar zesde boekje Zoomigurum­i-patronen: Jokes eigen hippe, fijne versie van de Japanse haakpoppet­jes Amigurumi, met alleen maar diertjes. Aaibare knuffeltje­s waarvan zelfs de haaien lief kijken. “Mensen willen gewoon graag schattige diertjes maken”, zegt Joke Vermeiren in haar kantoor in Antwerpen. “Dus wilden we ons daarmee een klein beetje onderschei­den van wat er al bestond.”

Al vier jaar intussen, allemaal door haar vriend Bruno Dillen (32). Hij kwam destijds binnen met een haaknaald, een bol wol en een patroon van een South Park- figuurtje. Sinds dat herkenbaar in hun living ligt, is het duo uitgegroei­d tot overtuigde hakers én de sturende kracht achter de amigurumi-community in België. Hij beheert hun platform www.amugurumip­atterns.net, zij selecteert er designs uit die gebundeld worden in de boekjes, die ze ook zelf layout. Intussen is de reeks vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Koreaans en Italiaans en zijn er al 100.000 exemplaren van verkocht.

Eigenheid

“Het fijne is dat mensen er veel van zichzelf in kunnen leggen”, zegt Joke. “Wij geven een patroon mee, maar iedereen kan er eigen details in veranderen. De gezichtsui­tdrukking, bijvoorbee­ld. Katten en honden zijn heel populair, net omdat mensen hen de kleurtjes van hun eigen huisdier geven. Vanaf het moment dat je ze oogjes geeft, krijgen de knuffeltje­s persoonlij­kheid.”

Daarom is Joke ook selectief: niet elke egel of elke kat haalt een van de vijftien bladzijden per boekje. “We zoeken echt unieke stuks: designs waarin je de hand van de ontwerper ziet, met bijzondere karakteris­tieken en waarvan je de persoonlij­kheid bijna kunt aflezen in de blik. Dat maakt het net zulke toffe knuffeltje­s, ook ideale cadeautjes.”

Zelf ontwierp ze ook al Zoomigurum­i. “Ik zie zo veel mooie dingen, overal”, zegt Joke. “En dat is ook niet het belangrijk­ste van het haken. Het fijne aan haken is dat het een van de weinige dingen is waarmee je je hoofd volledig kunt leegmaken. Je moet wel, want zonder volledige focus lukt het gewoon niet. Epn dat stilstaan is niet meer vanzelfspr­ekend. Terwijl je nu na een guurtje al iets moois in de plaats krijgt.”(sobu)

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Joke Vermeiren.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Joke Vermeiren.
 ??  ??
 ?? WOLF ?? Enkele van de figuurtjes in het haakboekje.
WOLF Enkele van de figuurtjes in het haakboekje.
 ??  ??
 ?? FOTO J.A. DE ??
FOTO J.A. DE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium