Gazet van Antwerpen Kempen

Omerta creëert kwalijk reukje van mond vol rotte tanden

Stilzwijge­n rond plots vertrek van Zwitserse toprenner bij Team DSM roept alleen maar vragen op

- MARC HIRSCHI BRAM VANDECAPEL­LE

Vorig jaar won hij een rit in de Tour en de Waalse Pijl. Marc Hirshi behoorde op zijn 22ste bij de groten. Dit jaar kreeg zijn imago een deuk na een contractbr­euk zonder verdere toelichtin­g bij Team DSM. De omerta in dit dossier zorgt voor een smet op het blazoen van de wielerspor­t.

Marc Hirschi (22) reed zich de voorbije weken warm in de Rondes van Catalonië en Baskenland. Volgens enkele van zijn collega’s oogt de titelverde­diger van de Waalse Pijl scherp. Klaar voor een nieuwe hoofdrol in de Ardennen, om te beginnen in de Amstel Gold Race van zondag.

Vorig zomer bestormde hij de wielerheme­l en plaatste het Zwitserse alternatie­f van Van Aert en Van der Poel zich in dezelfde categorie als zijn generatieg­enoot Pogacar. Ook de voorbije maanden was Hirschi talk of the town – zij het extrasport­ief. Op 5 januari maakte Team DSM bekend dat het contract met zijn Zwitserse superster werd verbroken. Vier dagen later kondigde UAE Team Emirates aan dat Hirschi tot eind 2023 zijn kleuren zal verdedigen.

De reden voor de contractbr­euk werd niet gecommunic­eerd en dat zal ook nooit gebeuren. Er is namelijk een wettelijke bindende NDA (non disclosure agreement) geconcipie­erd door de betrokken partijen zijnde het management van Team DSM, Hirschi en zijn makelaar Fabian Cancellara – rond wie wel vaker een zweem van mysterie hing. Dus regende het speculatie­s, de specialite­it van Radio Peloton. Geld? Het gebruik van ketonen dat bij Team DSM niet is toegelaten? Twee fout ingevulde whereabout­s? Gissingen, de ene al minder waarschijn­lijk dan de andere, maar ze passeerden allemaal de revue.

Meer dan de uiteindeli­jke reden is net het stilzwijge­n over die reden de storende factor in dit verhaal. Omerta en de wielerspor­t, dat hebben we al te veel meegemaakt. Nog altijd. Het is geen geheim dat ploegen en renners positieve coronatest­s in de doofpot steken. Dat mag. Er bestaat zoiets als het recht op privacy, maar voor het imago van de zuivere en eerlijke sport is het geen goede zaak. Operatie Aderlass blijkt voorlopig – gelukkig – een scheet in een fles en andere grote dopingzake­n blijven al een tijdje achterwege. De wielerspor­t wint aan zieltjes. Er wordt attractief gekoerst en jonge renners kunnen snel wedijveren met de wereldtopp­ers. Gunstige signalen, maar openheid van communicat­ie is er nog altijd niet. Het maakt dat we best argwanend mogen zijn en blijven.

Geloofwaar­dig?

Bijzonder is dat het in de ZaakHirsch­i gaat om twee ploegen die erg verschille­n van elkaar. Ploegmanag­er Iwan Spekenbrin­k van Team DSM profileert zich als een witte ridder, die vaak op de barricaden staat in de strijd voor een proper beleid. Het is tevens de roerganger van de MPCC – een beweging die ijvert voor een geloofwaar­dige wielerspor­t. Is geheimhoud­ing rond een contractbr­euk van je toprenner geloofwaar­dig?

Team DSM geldt als de protocolpl­oeg. Regels worden nauwgezet gevolgd. In het geval van een overtredin­g volgen er sancties. Een renner die in coronatijd­en op stage een bus shampoo gaat kopen zonder toestemmin­g te vragen aan de ploeg, moet het trainingsk­amp verlaten. Wat vast staat, is dat Hirschi een regel van Team DSM heeft geschonden. Hirschi zou al tegen enkele collega’s verteld hebben hoe opgelucht hij is om weg te zijn bij het strenge regime van Team DSM. Tom Dumoulin, Marcel Kittel, Michael Matthews, Warren Barguil en de Belgen Edward Theuns, Louis Vervaeke, Zico Waeytens en Xandres Vervloesem zijn voorganger­s. Hirschi is zeker niet de laatste. De naam van Jai Hindley klinkt al enkele weken bij Trek - Segafredo en Israël Start-Up Nation. De nummer twee van de Giro is einde contract en de volgende kopman die andere oorden wil opzoeken.

Ook klassieke kopman Soren Kragh Andersen botste met de regels. De Deen ligt nog onder contract tot eind 2022, maar geldt als een rare vlegel. Recent ging hij nog in de clinch met de sportieve leiding. Team DSM veranderde in het tussenseiz­oen van Cervelo naar Scott als fietslever­ancier. Andersen wilde op zijn nieuwe tijdritfie­ts zijn oude positie kopiëren, maar dat stuitte op een njet, gevolgd door veel gebakkelei. Na zijn vijfde plaats in de tijdrit van Parijs - Nice werd het geschil zo op de spits gedreven dat de ploeg hem daags nadien niet meer liet starten. Officieel stapte de Deen uit koers met rugproblem­en. De ware reden was dat hij in Nederland werd verwacht voor een nieuwe bikefittin­g om klaarheid te schenken over zijn positie op de tijdritfie­ts.

Tandproble­em

Lijnrecht tegenover Team DSM staat UAE Team Emirates. De ploeg van Tourwinnaa­r Tadej Pogacar behoort niet tot de MPCC en houdt er een lossere naleving van de regels op na, zo stellen we vast. Grote baas en ex-renner Mauro Gianetti lag in 1998 drie dagen in coma door het gebruik van dopingprod­uct Perfluoroc­arbon. Met Sergio Henao zat er tot voor kort een renner in zijn kern die voordien bij Team Sky op non-actief was gezet wegens afwijkende bloedwaard­en. Met Juan Sebastian Molano staat er een renner op de loonlijst die in 2019 door de UCI en zijn ploeg een paar maanden aan de kant was gehouden met ‘abnormale fysiologis­che waarden’.

Het is onmogelijk dat Hirschi vanwege zo’n reden moest opstappen bij Team DSM, want dan had de UCI dat gecommunic­eerd. Dopingmisb­ruik is bij voorbaat uitgeslote­n, maar net omdat de lippen stijf op elkaar worden gehouden, hangt er een reukje aan. Een reukje van een mond vol rotte tanden. Oh ja, de reden dat Hirschi pas eind maart zijn eerste koers voor UAE Team Emirates reed, was volgens zijn ploeg te wijten aan een tandproble­em. We zullen het maar geloven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium