Omerta creëert kwalijk reukje van mond vol rotte tanden
Stilzwijgen rond plots vertrek van Zwitserse toprenner bij Team DSM roept alleen maar vragen op
Vorig jaar won hij een rit in de Tour en de Waalse Pijl. Marc Hirshi behoorde op zijn 22ste bij de groten. Dit jaar kreeg zijn imago een deuk na een contractbreuk zonder verdere toelichting bij Team DSM. De omerta in dit dossier zorgt voor een smet op het blazoen van de wielersport.
Marc Hirschi (22) reed zich de voorbije weken warm in de Rondes van Catalonië en Baskenland. Volgens enkele van zijn collega’s oogt de titelverdediger van de Waalse Pijl scherp. Klaar voor een nieuwe hoofdrol in de Ardennen, om te beginnen in de Amstel Gold Race van zondag.
Vorig zomer bestormde hij de wielerhemel en plaatste het Zwitserse alternatief van Van Aert en Van der Poel zich in dezelfde categorie als zijn generatiegenoot Pogacar. Ook de voorbije maanden was Hirschi talk of the town – zij het extrasportief. Op 5 januari maakte Team DSM bekend dat het contract met zijn Zwitserse superster werd verbroken. Vier dagen later kondigde UAE Team Emirates aan dat Hirschi tot eind 2023 zijn kleuren zal verdedigen.
De reden voor de contractbreuk werd niet gecommuniceerd en dat zal ook nooit gebeuren. Er is namelijk een wettelijke bindende NDA (non disclosure agreement) geconcipieerd door de betrokken partijen zijnde het management van Team DSM, Hirschi en zijn makelaar Fabian Cancellara – rond wie wel vaker een zweem van mysterie hing. Dus regende het speculaties, de specialiteit van Radio Peloton. Geld? Het gebruik van ketonen dat bij Team DSM niet is toegelaten? Twee fout ingevulde whereabouts? Gissingen, de ene al minder waarschijnlijk dan de andere, maar ze passeerden allemaal de revue.
Meer dan de uiteindelijke reden is net het stilzwijgen over die reden de storende factor in dit verhaal. Omerta en de wielersport, dat hebben we al te veel meegemaakt. Nog altijd. Het is geen geheim dat ploegen en renners positieve coronatests in de doofpot steken. Dat mag. Er bestaat zoiets als het recht op privacy, maar voor het imago van de zuivere en eerlijke sport is het geen goede zaak. Operatie Aderlass blijkt voorlopig – gelukkig – een scheet in een fles en andere grote dopingzaken blijven al een tijdje achterwege. De wielersport wint aan zieltjes. Er wordt attractief gekoerst en jonge renners kunnen snel wedijveren met de wereldtoppers. Gunstige signalen, maar openheid van communicatie is er nog altijd niet. Het maakt dat we best argwanend mogen zijn en blijven.
Geloofwaardig?
Bijzonder is dat het in de ZaakHirschi gaat om twee ploegen die erg verschillen van elkaar. Ploegmanager Iwan Spekenbrink van Team DSM profileert zich als een witte ridder, die vaak op de barricaden staat in de strijd voor een proper beleid. Het is tevens de roerganger van de MPCC – een beweging die ijvert voor een geloofwaardige wielersport. Is geheimhouding rond een contractbreuk van je toprenner geloofwaardig?
Team DSM geldt als de protocolploeg. Regels worden nauwgezet gevolgd. In het geval van een overtreding volgen er sancties. Een renner die in coronatijden op stage een bus shampoo gaat kopen zonder toestemming te vragen aan de ploeg, moet het trainingskamp verlaten. Wat vast staat, is dat Hirschi een regel van Team DSM heeft geschonden. Hirschi zou al tegen enkele collega’s verteld hebben hoe opgelucht hij is om weg te zijn bij het strenge regime van Team DSM. Tom Dumoulin, Marcel Kittel, Michael Matthews, Warren Barguil en de Belgen Edward Theuns, Louis Vervaeke, Zico Waeytens en Xandres Vervloesem zijn voorgangers. Hirschi is zeker niet de laatste. De naam van Jai Hindley klinkt al enkele weken bij Trek - Segafredo en Israël Start-Up Nation. De nummer twee van de Giro is einde contract en de volgende kopman die andere oorden wil opzoeken.
Ook klassieke kopman Soren Kragh Andersen botste met de regels. De Deen ligt nog onder contract tot eind 2022, maar geldt als een rare vlegel. Recent ging hij nog in de clinch met de sportieve leiding. Team DSM veranderde in het tussenseizoen van Cervelo naar Scott als fietsleverancier. Andersen wilde op zijn nieuwe tijdritfiets zijn oude positie kopiëren, maar dat stuitte op een njet, gevolgd door veel gebakkelei. Na zijn vijfde plaats in de tijdrit van Parijs - Nice werd het geschil zo op de spits gedreven dat de ploeg hem daags nadien niet meer liet starten. Officieel stapte de Deen uit koers met rugproblemen. De ware reden was dat hij in Nederland werd verwacht voor een nieuwe bikefitting om klaarheid te schenken over zijn positie op de tijdritfiets.
Tandprobleem
Lijnrecht tegenover Team DSM staat UAE Team Emirates. De ploeg van Tourwinnaar Tadej Pogacar behoort niet tot de MPCC en houdt er een lossere naleving van de regels op na, zo stellen we vast. Grote baas en ex-renner Mauro Gianetti lag in 1998 drie dagen in coma door het gebruik van dopingproduct Perfluorocarbon. Met Sergio Henao zat er tot voor kort een renner in zijn kern die voordien bij Team Sky op non-actief was gezet wegens afwijkende bloedwaarden. Met Juan Sebastian Molano staat er een renner op de loonlijst die in 2019 door de UCI en zijn ploeg een paar maanden aan de kant was gehouden met ‘abnormale fysiologische waarden’.
Het is onmogelijk dat Hirschi vanwege zo’n reden moest opstappen bij Team DSM, want dan had de UCI dat gecommuniceerd. Dopingmisbruik is bij voorbaat uitgesloten, maar net omdat de lippen stijf op elkaar worden gehouden, hangt er een reukje aan. Een reukje van een mond vol rotte tanden. Oh ja, de reden dat Hirschi pas eind maart zijn eerste koers voor UAE Team Emirates reed, was volgens zijn ploeg te wijten aan een tandprobleem. We zullen het maar geloven.