Gazet van Antwerpen Kempen

Op naar volle stadions

- (ybw, dvd, hh, havg)

Uw favoriete ploeg binnenkort opnieuw in een vol stadion aan het werk zien? Het kan. Het Overlegcom­ité gaf gisteren immers groen licht voor het Covid Safe Ticket: een soort coronapas die de clubs moet toelaten om hun stadion vanaf vrijdag 13 augustus opnieuw volledig uit te verkopen, zonder afstandsre­gels en mondmasker­s.

Een bewijs dat u al minstens twee weken volledig gevaccinee­rd bent, een bewijs dat u net hersteld bent van een coronabesm­etting óf een negatieve pcr-test van jonger dan 72 uur: een van die drie zaken zult u moeten kunnen voorleggen om een zogeheten Covid Safe Ticket te bemachtige­n. Die ‘coronapas’ heeft u binnenkort nodig om binnen te geraken op georganise­erde evenemente­n in de buitenluch­t met minstens 1.500 aanwezigen. Ook voor een ticket voor een wedstrijd in de Jupiler Pro League zult u vanaf vrijdag 13 augustus dus een Covid Safe Ticket nodig hebben.

Dat klinkt als een verstrengi­ng, want op dit moment kunt u al een wedstrijdt­icket kopen zonder ook maar enig bewijsmidd­el te tonen. Alleen is er wel een wezenlijk verschil: als het Covid Safe Ticket-systeem in werking treedt, mogen clubs hun stadions opnieuw volledig uitverkope­n en dus niet langer voor dertig procent, zoals vanaf de competitie­start tot 13 augustus het geval is. Bovendien hoeven de fans in het stadion geen mondmasker meer te dragen. Een goeie zaak voor de fans, die opnieuw op een normale manier van het voetbal kunnen genieten, én voor de clubs, die hun inkomsten weer wat zien verhogen.

Topper op Beerschot

Beerschot ontvangt meteen een topclub wanneer de tribunes weer mogen vollopen. Op zondag 15 augustus komt Standard op bezoek. KV Mechelen moet een weekje langer wachten om voor een vol huis te spelen. Op speeldag 4 gaan de Kakkers op zoek naar drie punten bij AA Gent. De eerste thuiswedst­rijd met de nieuwe maatregele­n is tegen Union.

Bij Antwerp mag de Bosuil weer vollopen tegen OHL (speeldag 5 op zondag 29 augustus). Antwerp moet dus nóg een weekje langer wachten omdat de thuismatch tegen Genk van 20 augustus werd uitgesteld.

Tijd dringt

“Als we dankzij het Covid Safe-ticket de stadions opnieuw kunnen vullen, is dat fantastisc­h nieuws”, vindt Stijn Van Bever, de woordvoerd­er van de Pro League.

Wel heeft de vereniging van profclubs nog vragen over de concrete uitwerking van het systeem. Die ligt in handen van de overheid.

“Als we het Covid Safe Ticket zouden kunnen integreren in de scanning van de toeganstic­kets, zou dat perfect zijn”, zegt Van Bever. “Want dan kunnen de supporters snel binnen. Maar zolang het systeem niet op punt staat, blijft het lastig. Rijen van honderden mensen omdat clubs alles manueel moeten controlere­n: dat willen we vermijden. De tijd dringt om een systeem klaar te hebben.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium