Gazet van Antwerpen Kempen

Make-overs

-

Zoals steeds is het de ambitie van Antwerp om nog beter te doen dan het vorige seizoen. Tot nu toe is dat altijd gelukt, maar dit keer betekent dat tweede worden of voor het eerst met de hoofdprijs aan de haal gaan. Makkelijk gezegd, gezien de makeovers op alle niveaus. Te beginnen in de spelersgro­ep.

De hamvraag is: hoe vaak gaan de namen van Refaelov en Mbokani nog vallen? “Iedereen is vervangbaa­r”, wordt in het voetbal vaak gezegd, maar simpel zal het niet zijn. In drie jaar tijd was het ervaren koningskop­pel goed voor negentig goals en 44 assists, afgedwonge­n penalty’s incluis. De nieuwe aanvaller heet Frey en heeft een neus voor goals, maar uiteraard minder klasse dan Dieu - hij is meer een wroeter. Een extra (top)spits is nodig. Rafa werd nog níét vervangen, maar dat is wel de bedoeling, want ook extra creativite­it is welkom. Daarnaast vertrok ook Hongla en zit Lamkel Zé zoals vanouds in de twilight zone, hopend op een transfer. Aan Yusuf en Balikwisha om hun talent om te zetten in prestaties en te bewijzen dat ze minstens even goed kunnen doen. Achterin knelt het schoentje nog op de linksback, want die staat er nog niet. De Amerikaan Vines zou dat euvel straks kunnen verhelpen. Engels is wel een topaanwins­t centraal achterin, van zodra hij topfit is. Met nog Seck en De Laet zit Antwerp daar heel goed, zoals op de rechtsback, met Bataille en (voorlopig toch) Buta.

Dan de staf. Van Laszlo Bölöni naar Ivan Leko naar Frank Vercautere­n naar Brian Priske: dat zijn drie stijlbreuk­en in één jaar tijd. De manier waarop Priske wil spelen - offensief, met veel beweging en hoge druk kunnen we als voetballie­fhebbers alleen maar toejuichen. Het zal het spektakel ten goede komen. Maar wennen wordt het zeker. In zo’n speelstijl kruipt zoveel meer voorbereid­end werk en energie dan in het parkeren van de bus.

Tot slot was er de make-over in het bestuur, met D’Onofrio die het voor bekeken hield. Sven Jaecques had niet de ambitie om in diens voetsporen te treden, maar de manier waarop de algemeen manager de boel in handen heeft genomen, is straffe kost. In sneltempo haalde hij een rist kwaliteits­volle spelers naar de Bosuil, onder wie ook enkele jongeren. Vooral die jongeren zijn belangrijk, want daar wil Paul Gheysens - en ook zoon Michael, die op termijn uit de schaduw zal treden - naartoe. Gheysens wil - net als concurrent Club Brugge - serieus investeren in talenten die op termijn kunnen worden doorverkoc­ht en de club rendabel maken. Uiteraard is daar tijd en geduld voor nodig, maar met Antwerp weet je nooit. Het zou zomaar kunnen dat het, met links en rechts nog een versterkin­g erbij, dit seizoen al scoort.

 ?? DAVID VAN DEN BROECK ??
DAVID VAN DEN BROECK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium