Gazet van Antwerpen Kempen

“We hadden het erger verwacht”

Wout van Aert, Greg Van Avermaet en Tiesj Benoot gearriveer­d in Tokio

- MAARTEN DELVAUX

Zondag nog als ritwinnaar op het Tourpodium in Parijs, gistermidd­ag veilig geland in Tokio. Wout van Aert heeft niet lang kunnen nagenieten van zijn zege op de Champs-Elysées, maar is blij dat hij in de Japanse hoofdstad is aangekomen. “Gelukkig heb ik toch een beetje kunnen slapen.”

Samen met Tour-Belgen Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet stapte Wout van Aert zondagavon­d in Parijs op het vliegtuig naar Tokio. Na een vlucht van twaalf uur wandelden ze rond 19.00u Japanse tijd – 12.00u Belgische tijd – de aankomstha­l van Haneda Airport binnen.

“Het was een lange reis, maar ik ben blij dat ik hier ben. Gelukkig heb ik toch een beetje kunnen slapen. Maar voorlopig zit er niet veel kracht meer in de benen”, vertelde Van Aert aan Sporza.

“We konden goed platliggen, ik heb goed geslapen”, aldus Tiesj Benoot. “Al is het wel een beetje raar om in het donker toe te komen. We hebben de voorbije veertien uur geen daglicht meer gezien.”

Juiste beslissing

De horrorverh­alen van meer dan zeven uur wachten aan de extreem procedurev­erslaafde Japanse douane waarmee andere atleten de voorbije dagen werden geconfront­eerd, bleven de Belgische renners bespaard.

“We werden bij de grenscontr­ole niet lang opgehouden. We hadden het erger verwacht”, vertelde titelverde­diger Greg Van Avermaet. “We zijn gewend van veel te reizen en waren hier op voorbereid. De beslissing om enkele uren na het einde van de Tour al naar Tokio te vliegen, is de juiste gebleken.”

Dat betekende wel dat Van Avermaet geen tijd meer had om afscheid te nemen van zijn vrouw Ellen en zijn twee jonge dochters.

“Ik heb ze niet meer gezien. Ik zal in totaal zes weken van huis geweest zijn. Gelukkig zijn er Facetime en Whatsapp om dat een beetje te compensere­n, maar ik ga na de Spelen zo snel mogelijk naar huis om hen terug te zien.”

Zaterdag staat de olympische wegrit al op het programma.

“We moeten ons nu zo snel mogelijk aanpassen aan de warme omstandigh­eden, maar de jetlag verteren wordt het moeilijkst­e.”

Vandaag Casse en Nikiforov

Dat bleek ook uit beelden die Nafi Thiam maakte op de bus van Team Belgium in Tokio. Daarop is te zien hoe haar volledige entourage ligt te slapen met het bijschrift Jetlag is no joke. Thiam arriveerde zondag in Tokio en trainde gisteren een eerste keer in het Belgische basiskamp in Mito. Ook tennisster Elise Mertens oefende voor het eerst op de snikhete blauwe olympische tenniscour­ts.

Vandaag reizen onder anderen judoka’s Matthias Casse (regerend wereldkamp­ioen) en Toma Nikiforov (regerend Europees kampioen) naar Tokio.

De atleten van Team Belgium hielden vannacht – om 9.00u plaatselij­ke tijd – een minuut stilte als eerbetoon aan de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen in België. Ze deden dat aan de Place of Mourning in het olympisch dorp in Tokio.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium