Gazet van Antwerpen Kempen

ZONDVLOEDT­ELEX

-

Al voor 3,9 miljoen euro giften. Via het nationale rekeningnu­mmer BE70 0000 0000 2525 werden al voor 3,9 miljoen euro aan giften verzameld, door privéperso­nen en bedrijven.

10.700 vrijwillig­ers Rode Kruis staan klaar. Al meer dan tienduizen­d vrijwillig­ers hebben zich aangemeld op het platform van het Rode Kruis. Maar voor die aan de slag kunnen, wordt gewacht tot het water voldoende gezakt is en de door het noodweer getroffen steden en gemeenten de ‘acute noodfase’ voorbij zijn. Dat wil zeggen: eerst puin ruimen, vermisten zoeken en noodhulp bieden. Over enkele dagen zouden de eerste vrijwillig­ers ter plaatse gericht worden ingezet.

“Momenteel zijn er nog geen vrijwillig­ers op het terrein actief, omdat we in de meeste getroffen steden en gemeenten nog in de zogenaamde acute noodfase zitten”, zegt Jan Poté van het Rode Kruis. “Er wordt nu groot puin geruimd om straten vrij te maken, er worden huizen gestabilis­eerd en we zoeken nog steeds naar vermisten. Dit gebeurt door het leger, de Civiele Beschermin­g, de brandweer en het Rode Kruis. Als we eenmaal daaruit zijn en het water begint te zakken, kunnen we bekijken wat de specifieke noden zijn. De steden en gemeenten zullen dit voornameli­jk zelf aangeven.” (evdm)

Vandaag dag van nationale rouw. Alle vlaggen in het land hangen vandaag halfstok. En op het middaguur wordt een minuut stilte in acht genomen, waarvan de regering “iedereen vraagt die zo veel mogelijk te respectere­n”. De hulpdienst­en laten hun sirenes loeien. En het openbaar vervoer zal waar mogelijk ook een minuut de motor stilleggen. Dat lukt niet bij treinen. In de plaats daarvan wordt pendelaars gevraagd een minuut stilte in acht te nemen.

Na het nieuws van 12u draaien alle Vlaamse radiostati­ons het nummer No sound but the wind van Editors, als teken van solidarite­it. Op radio en tv is er vandaag een aangepaste, sobere programmer­ing. Zo verschuift de aflevering van de vrolijke Eén-quiz Switch naar morgen.

Koning Filip en premier Alexander De Croo (Open Vld) bezoeken vanochtend het rampgebied in Verviers. Daar vindt een herdenking­splechtigh­eid plaats. De activiteit­en aan de vooravond van de nationale feestdag worden aangepast of zelfs geschrapt. Het klassiek concert in de Brusselse Bozar, waarvoor de koninklijk­e familie was uitgenodig­d, gaat vanavond niet door. Net zoals het Bal National op het Vossenplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium