Gazet van Antwerpen Kempen

“Alle bezoekers blijven hier superaardi­g, ook als ze dronken zijn”

Van 14 tot 71 jaar: jong en oud geniet van de zon en van de eerste editie van Dessels metalfesti­val in drie jaar tijd

-

Meer dan vijftigdui­zend mensen hebben gisteren voor het eerst in drie jaar weer genoten van Graspop Metal Meeting in Dessel. De ellenlange files aan het begin van de dag konden de pret niet bederven. “Alle bezoekers zijn hier superaardi­g, ook als ze dronken zijn.”

De eerste helft van de eerste festivalda­g op Graspop is simpel samen te vatten: file en puffen. De file groeide in de vroege ochtend geleidelij­k aan, en was tegen de middag al opgelopen tot buurgemeen­te Retie. Wie gisteren met de auto naar Graspop kwam, moest vanachter zijn stuur zien hoe de fietsers de rij met wagens fluitend voorbijred­en. Ook op het festivalte­rrein zelf was er een grote file: aan de merchandis­estand. Duizenden mensen wilden een t-shirt van hun favoriete groep bemachtige­n, en vooral van headliner Iron Maiden.

Moeder van 71 jaar gaat mee

Maar dat deerde niet: op het festivalte­rrein liepen jonge en iets oudere mensen met een brede lach op hun gezicht rond. Helga (71) en Sandra (45) Korner – moeder en dochter – zijn daar een goed voorbeeld van. “Wij komen sinds de dood van mijn papa in 2016 elk jaar naar Graspop, dus het is goed dat de coronaperi­ode nu eindelijk voorbij is”, zegt Sandra. “We hebben in de voorbije zomers vooral gewandeld in de natuur. De time-out was leuk, maar ik ben toch blij dat we eindelijk weer naar ons vertrouwde festival kunnen. Ik ben een grote metalfan, en heb mijn mama daarmee aangestoke­n. De dood van mijn papa heeft ons doen inzien dat het leven zo verschrikk­elijk kort is. Daardoor hebben we beslist om elk jaar enkele dagen alleen met ons tweetjes door te brengen, en onze keuze is op Graspop gevallen. De muziek is hier goed, de toiletten zijn proper en de sfeer is gemoedelij­k. Mijn mama houdt vooral van jongere bands, zoals Volbeat. Ik heb het meer voor oudere groepen zoals Iron Maiden.”

Mama Helga staat er een beetje onwennig bij, als we haar vragen waarom zij zo graag naar Graspop komt. “Vroeger ging ik naar de disco, maar mijn dochter heeft me de hardere muziek leren kennen, en dat is prima. Ik weet niet of ik het hier mag zeggen, maar op Graspop kan ik al eens een jointje roken. Mag dat hier? Eentje kan geen kwaad, hè. In Duitsland doen ze daar moeilijker over.”

“Tieners met gerust hart meenemen”

Festivalga­nger Elke Lenaerts uit het Nederlands­e Zeeland is am

per 14 jaar. “Dit is mijn allereerst­e festival. Ik mocht mee met een vriendin van mijn ouders”, zegt ze. “Ik vind metal heel tof. Ik zet thuis vaak Iron Maiden en Volbeat op.” Ze is hier met Suzanne Durenkamp (45). “Ik ga zelf heel vaak naar Graspop, en weet dus dat dit een festival is waar je met een gerust hart tieners naartoe kan nemen. Op Graspop is er nooit zottigheid. Alle bezoekers blijven hier superaardi­g, ook als ze dronken zijn.”

Gemoedelij­ke sfeer in de moshpits

Ook Marloes Van Eerden (33) en Sven Kwakernaat (24) uit het Nederlands­e Tilburg komen vooral voor de sfeer naar Graspop. “Het gaat er hier gemoedelij­k aan toe, ook in de moshpits”, zegt Marloes. “Als we wild door elkaar lopen en iemand op zijn bek gaat, wordt die na een seconde al opgeraapt door een beer van een vent. Veel metalmanne­n mogen er dan al lomp en heftig uitzien, maar eigenlijk zijn het lieve teddyberen.”

Vriend Leander Dieleman (40) verwoordt het nog iets anders. “Op Graspop lopen veel mensen rond die er in de gewone maatschapp­ij niet altijd bij horen, omdat ze er anders uitzien. Hier horen ze er duidelijk wel bij. Dat heb ik in die twee jaar corona misschien nog het meest gemist: het gevoel van samenhorig­heid. Ik heb hier vandaag alleen nog maar mensen met een grote glimlach gezien.”

Helga Korner (71) Festivalga­nger “Ik weet niet of ik het hier mag zeggen, maar op Graspop kan ik al eens een jointje roken.”

Leander Dieleman (40) Festivalga­nger “Dat heb ik in die twee jaar corona misschien nog het meest gemist: het gevoel van samenhorig­heid.”

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ??
FOTO GEERT VAN DE VELDE
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? CHRISTOF WILLOCX
FOTO GIL PLAQUET CHRISTOF WILLOCX
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Sven Kwakernaat, Marloes Van Eerden en Leander Dieleman.
FOTO GIL PLAQUET Sven Kwakernaat, Marloes Van Eerden en Leander Dieleman.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Sandra en Helga Korner.
FOTO GIL PLAQUET Sandra en Helga Korner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium