Gazet van Antwerpen Kempen

Het voorprogra­mma van Iron Maiden: Duitsers en doedelzakk­en

-

Makkelijk meer dan duizend festivalga­ngers hadden gisteren een t-shirt van Iron Maiden aan. Het was wel duidelijk voor wie heel veel mensen naar Graspop waren gekomen. Toen de zanger van Dropkick Murphys vroeg voor wie het publiek eigenlijk daar was, antwoordde de Desselse menigte dan ook eerlijk: Iron Maiden. Maar voor dat concert om 21u begon, waren er ook veel andere hoogtepunt­en. Dit zijn er te twee opvallende, beiden uit Duitsland.

In Extremo: niets geleerd van de oorlog?

De Berlijnse groep In Extremo zingt meestal in het Duits en treedt op met folkinstru­menten zoals doedelzakk­en en een harp. De band speelt weinig in België, maar kreeg – ook dankzij de vele Duitsers in het publiek – de massa bijzonder makkelijk mee.

Dat was bijvoorbee­ld het geval in Bagdad und Saigon, waarin de groep zich afvroeg wat nu eigenlijk het nut is van oorlog. “Korea und Pearl Harbor, hast du nichts gelernt’, schreeuwde het publiek. En toen nog beklijvend­er: “Sarajevo und Kyiv, hast du nichts gelernt. Überall verbrannte­s Land”.

Elke song was een meezinger en elk nummer was een schot in de roos. Wie op zoek is naar Duitstalig­e metal die niet op Rammstein lijkt, heeft hier zijn gading gevonden.

Powerwolf: metal is meer dan muziek

De meneer met het t-shirt van Metallica achter mij stond heel de tijd nors en onbewogen te kijken naar de Duitse powermetal­groep Powerwolf. De rest van het publiek ging uit zijn dak. De geschminkt­e groep gooide de ene meezinger na de andere in de massa, met ronkende titels als Demons Are A Girl’s Best Friend en het donkere Strossgebe­t.

Zanger Attila Dorn heeft een operettest­em die zowel relatief hoog als laag kan, en was zo onder de indruk van de overweldi

gende respons dat hij de gevleugeld­e woorden sprak: “Metal is meer dan muziek. Het is een passie.” Meteen maakten tienduizen­den mensen met hun vingers het duivelstek­en. Het metalpubli­ek is definitief uit zijn coronaslaa­p ontwaakt.

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Powerwolf. (cwil)
FOTO GIL PLAQUET Powerwolf. (cwil)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium