Gazet van Antwerpen Kempen

“Tijdens het werk drink ik gemakkelij­k vier liter water”

Ook bouwvakker­s proberen hoofd koel te houden in tropische temperatur­en

-

Jef Boudewijns uit Merksplas zit al twintig jaar in het vak: “Ik heb liever zon dan regen. Zonnecrème smeren? Dat zou eigenlijk moeten voor mijn gezondheid, maar ik lap die goede raad aan mijn laars.”

Op de zandgronde­n van de Kempen liep de temperatuu­r donderdagm­iddag al vlot op richting dertig graden Celsius en de volgende dagen zal die magische (warmte)grens vlot overschred­en worden. Voor bouwvakker­s, die vaak volledig blootgeste­ld zijn aan de zon, zijn het dus extra lastige werkomstan­digheden. seren, al zijn ze daar niet allemaal rouwig om. “Mij hoor je niet klagen”, stelt Jef Boudewijns uit Merksplas. “Ik heb liever zon dan regen. Nu zijn de temperatur­en eigenlijk nog aangenaam, want ik kan best wel wat verdragen. Ik zit al meer dan 20 jaar in het vak en heb dus al wat ervaring. Pas wanneer het 35 of 37 graden wordt, ervaar ik dat als echt te warm weer.”

Koelboxen in schaduw

In opdracht van Metaalbouw Spranco werkt Jef Boudewijns momenteel aan de stalen constructi­e van een toekomstig­e bedrijfsha­l in Hoogstrate­n. “In de schaduw werken kunnen we hier niet, maar dat is vaak zo op een bedrijvent­errein. In een klein hoekje hebben we schaduw en daar staan onze koelboxen.

Piet Van Bavel

Mede-zaakvoerde­r Bouwwerken Gebr. Van Bavel

“Voor ons bedrijf is 30 graden een grens, dan treedt een hitteplan in werking. Er wordt om 6u gestart met werken en wanneer het warmer is dan 30 graden worden de pauzes doorbetaal­d.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium