Gazet van Antwerpen Kempen

G-golf gaf Liliane Cambré nieuwe schwung na ongeval

Dramatisch­e aanrijding in IJsland veranderde haar leven, nu is Kempense Europees kampioene G-golf

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Nadat Liliane Cambré (61) uit Lille in april al Belgisch kampioen G-golf werd, sleepte de vrouw met een lichamelij­ke beperking nu ook de Europese titel in de wacht met het Belgische team. Haar leven veranderde vijf jaar geleden van de ene dag op de andere toen een vrachtwage­n over haar benen reed tijdens een reis in IJsland.

Liliane Cambré uit Lille fietste in 2003 met haar partner Jan Van Dijck nog de halve wereld rond met 32.000 kilometer op de teller. De globetrott­er is avontuurli­jk en sportief ingesteld, maar op 19 juli 2017 leidde een spijtig ongeval in IJsland tot een plotse ommekeer.

“Op de eerste dag van de vakantie werd ik aangereden door een vrachtwage­n tijdens een wandeling. Mijn man kon nog wegspringe­n, maar ik ben gevallen en de vrachtwage­n reed over mijn benen”, vertelt Liliane. “De chauffeur was onwel geworden en reed plots op het verkeerde rijvak recht op ons in. De dokters in IJsland hebben puik werk verricht en mijn voet en mijn linkerbeen kunnen redden. Ze konden een amputatie vermijden, maar ik hield er wel een blijvend letsel aan over.”

Liliane was na een wereldreis in 2006 geïnteress­eerd geraakt in de golfsport. Na een initiatie sloot ze zich aan bij de golfclub Witbos in Noorderwij­k (Herentals) waar ze meermaals per week op de court staat. Haar zware ongeval bedreigde ook haar hobby, maar ze stortte zich helemaal op G-golf of golfen voor personen met een beperking. “Tien dagen in het ziekenhuis in IJsland, twee maanden in het UZ Leuven, twee maanden revalidere­n in Turnhout en dertig operaties tot nu toe hebben mij gebracht naar de G-golf.

En ik geniet alle dagen van wat ik nog kan”, zegt de gemotiveer­de dame. “De eerste vraag bij het ontwaken in het ziekenhuis was: kan ik nog golfen? En toen voelde ik of ik nog benen had. Gelukkig maar, het had veel slechter kunnen aflopen.”

Dromen van WK

Liliane Cambré begon eerst met regionale golfwedstr­ijden en sinds vorig jaar is ze ook actief op het Europese circuit van EDGA of European Disabled Golf Associatio­n. De voorbije maanden zijn heel succesvol verlopen. In april sleepte ze nog de Belgische titel in het G-golfen in de wacht. En het voorbije weekend behaalde ze met het Belgische team de Europese Nations Cup in het G-golf. Behalve Liliane Cambré bestaat dat team uit Senne Nuyens (15) uit Antwerpen, Jules Hallez (19) uit Bornem en Peggy Gijsels (50) uit Antwerpen.

“Onder leiding van coach Patsy Van Baarle heeft ons team verrassend gewonnen. Dat had niemand voor mogelijk gehouden, want we lieten golfland bij uitstek Engeland en ook Tsjechië achter ons”, zegt ze. “Ik ga verder hard werken om nog te groeien en mooi te presteren op een wereldkamp­ioenschap. Ik droom zelfs van de Paralympis­che Spelen. Daarom doe ik een oproep om van G-golf een paralympis­che sport te maken.”

Volgende week is Liliane actief op een wedstrijd in Tsjechië en daarna zal ze nog naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Portugal trekken.

Genieten in de natuur

Momenteel staat ze 28ste op de wereldrang­lijst in haar categoriE; bij de dames moet ze enkel een Australisc­he golfer laten

Het Belgisch G-golfteam met de Lilse Liliane Cambré (tweede van rechts) juicht na de winst van de Europese Nations Cup.

Liliane leeft zich uit met golfen na een zwaar ongeval op reis.

voorgaan in de rangschikk­ing.

“Het leuke aan golf is dat je altijd in de natuur vertoeft. Het golfhandic­ap-systeem laat toe

dat je met iedereen kan spelen: jong en oud, geroutinee­rde spelers maar ook beginners, validen en mindervali­den”, somt Li

Liliane Cambré

G-golfkampio­ene liane op. “Je leert heel veel mensen kennen omdat je in wedstrijde­n nooit met vaste partners speelt. Je kunt alleen in wedstrijde­n je golfhandic­ap laten zakken, maar je kunt ook puur als ontspannin­g golfen. Op de golfbaan vergeet ik de pijn of miserie, en denk ik niet aan mijn beperking. Het is dan vooral genieten. Aan iedereen die nog in een revalidati­ecentrum verblijft, raad ik aan om te gaan golfen. Iedereen kan dit leren.”

“De sport doet je buitenkome­n en je grenzen verleggen. Iedereen kan dit leren.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium