Gazet van Antwerpen Kempen

Rode Kruis leert kinderen reanimatie en defibrille­ren

-

De Hoogstraat­se afdeling van het Rode Kruis heeft gisteren de reamaratho­n beëindigd. 367 leerlingen van vijf lagere scholen kregen theorie en praktijkle­s over hoe je iemand moet reanimeren en defibrille­ren. Volgend jaar zouden nog meer scholen aansluiten.

De sessies ‘Reanimatie op school’ werden gegeven aan het vijfde en zesde leerjaar van de lagere scholen van het Klein Seminarie Hoogstrate­n, Spijker Hoogstrate­n, De Klimtoren in Meerle, De Meerpaal in Meer en Scharrel in Minderhout.

“We leggen in stappen uit hoe je met reanimatie iemands leven kan redden”, zegt lesgever Guido Theunissen. “De leerlingen oefenen op poppen van het Rode Kruis. We leggen ook uit hoe een AED-toestel werkt. Voor de juiste reanimatie moet je de borstkas van de patiënt vijf centimeter induwen. Het heeft ons aangenaam verrast dat de meeste kinderen in het vijfde jaar daarin slagen. Sommigen hadden wat bijsturing nodig, maar belangrijk is dat ze aan hun ouders zeggen dat ze weten hoe te reanimeren.”

Het zesde leerjaar van basisschoo­l De Meerpaal in Meer volgde donderdag de opleiding reanimeren.

Hoogstrate­n wil een hartveilig­e gemeente zijn en dus deed het stadsbestu­ur vorig jaar een oproep naar lagere scholen om

deel te nemen aan de opleiding. “We hebben hierin meer dan vierduizen­d euro geïnvestee­rd”, zegt schepen van Gezondheid

Faye Van Impe (N-VA). “Het Rode Kruis doet de praktische kant, de stad is de tussenscha­kel met de scholen.”

Doorstromi­ng

“Een aantal scholen waar het Rode Kruis niet is langs geweest, heeft al de vraag gesteld om volgend jaar mee in te stappen. Dat juichen we uiteraard toe. We rekenen vooral op de secundaire scholen, dat vergemakke­lijkt de doorstromi­ng naar het oproepsyst­eem EVapp.”

Hoogstrate­n is sinds vijf jaar de proefgemee­nte van EVapp, waarbij de aangeslote­n vrijwillig­ers via sms of app worden opgeroepen om hulp te bieden bij een hartfalen in de buurt. Al meer dan 250 inwoners hebben zich ondertusse­n geregistre­erd voor EVapp. En dat is een mooi aantal.

 ?? FOTO RAM ??
FOTO RAM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium