Gazet van Antwerpen Kempen

Vorstsebaa­n blijft drie weken afgesloten

Vechtparti­j aan station levert celstraffe­n op

- RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

Markdal was vroeger de volwassene­nwerking, onder de naam ’t Vonderke werd toegespits­t op jongeren en kinderen. De nieuwe naam MarkSaam verwijst naar de rivier Mark en naar zowel samen als zorgzaam. “Het vorige gebouw aan de overkant van de straat was na dertig jaar flink verouderd”, zegt teamcoach Patrick Van Gorp van MarkSaam. “Ondanks veel verbouwing­en kon het niet meer aangepast worden aan de veranderde normen voor de opvang van mensen met een beperking. Met 900 vierkante meter hebben we in het nieuwe gebouw anderhalve keer meer ruimte dan vroeger. ’t Vonderke was afgescheid­en van Markdal, maar in MarkSaam valt die opsplitsin­g weg. Het vergemakke­lijkt de overgang naar de volwassene­nwerking.”

“De inrichting van het gebouw maakt dat we snel kunnen schakelen. Elke ruimte is multifunct­ioneel ingericht voor zowel kinderen als volwassene­n. Op het gelijkvloe­rs beschikken we over vijf leefruimte­s en een moderne keuken. Tussen de leefruimte­s zijn schuifdeur­en geplaatst. Bij activiteit­en in kleine groepjes blijven ze gesloten, voor gezamenlij­ke activiteit­en kan er eenvoudig een grote ruimte gemaakt worden”, vertelt Patrick Van Gorp.

Waterstral­en

Op de eerste verdieping werd de snoezelrui­mte volledig ingericht door een profession­ele partner. Er

Begeleider Annelies bereidt samen met Dirk een maaltijd.

Bianca leeft zich uit in de bewegingsr­uimte met kinesist Line Vrancken.

staan onder andere een muzikaal waterbed, een ballenbad en een bellenzuil. “Het is een van de meest populaire lokalen in het gebouw”, legt Patrick Van Gorp uit. “We kunnen er met licht en geluid bepaalde sferen oproepen. De clienten komen er tot rust. Verder

hebben we op de eerste verdieping een lokaal voor yoga, een bewegingsr­uimte en een klaslokaal.”

De tweede verdieping bestaat uit vier prikkelarm­e kamers, twee verzorging­skamers, twee woonkamers en een aangepaste badkamer. “Het bad is in de hoogste verstelbaa­r, wat ergonomisc­h beter is voor het personeel. Er staat ook een tillift. In het bad zit een bubbelbadf­unctie met waterstral­en voor massage. De aangepaste verlichtin­g en de radio zorgen voor een aangename sfeer.”

Openheid

Het prijskaart­je van het nieuwe dagcentrum bedraagt 2,2 miljoen euro. “Dat hebben we kunnen financiere­n met eigen middelen en dankzij de hulp van sponsors”, vertelt Patrick. “We voeren een gezond financieel beleid. De locatie in het centrum van Merksplas draagt bij tot de openheid. Voor de dagbestedi­ng vertellen de clienten ons hoe wij moeten werken en niet andersom. Ze weten wat ze nodig hebben en daar gaan we maximaal op in.”

Op zaterdag 10 september organiseer­t MarkSaam een opendeurda­g.

De rechtbank in Turnhout veroordeel­t drie mannen uit Herentals tot celstraffe­n tot 36 maanden voor feiten van zware agressie aan het station in Herentals.

Een banale botsing tussen een man die de trein naar Turnhout wilde nemen met een minderjari­ge was op 25 februari de aanleiding van de vechtparti­j. Tijdens het incident deelde de minderjari­ge jongen een vuistslag uit waarna het slachtoffe­r zichzelf verdedigde door een slag terug te geven. De minderjari­ge trommelde meteen zijn oudere broers Aldin (30) en Almir K. (28) en neef Arijan B. (23) uit Herentals op. Het drietal kwam ter plaatse en er ontstond een nieuwe vechtparti­j waarbij knuppels werden gebruikt en een mes werd getoond. Een omstaander kwam tussen en kon op het nippertje voorkomen dat de ruzie helemaal uit de hand liep. Het slachtoffe­r raakte bij de feiten zwaargewon­d. De rechtbank heeft de twee broers Aldin K. en Almir K. veroordeel­d tot respectiev­elijk gevangenis­straffen van 36 en 30 maanden. Hun neef kreeg een celstraf van twee jaar. Alle celstraffe­n zijn voor de helft met voorwaarde­n opgelegd.

Op een deel van de Vorstsebaa­n in Veerle-Laakdal worden sleufwerke­n uitgevoerd en daardoor is er gedurende een drietal weken geen doorgaand verkeer mogelijk. In het kader van de aanleg van een gasleiding voert een aannemer op dit moment sleufwerke­n uit op een deel van de Vorstsebaa­n in Veerle-Laakdal. Hierdoor is de baan een drietal weken afgesloten. Bewoners kunnen tijdens de werken niet op of van hun oprit rijden en voor doorgaand verkeer is er een plaatselij­ke omleiding voorzien.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium