Gazet van Antwerpen Kempen

“Deze sport is van ons”

Belgian Lions winnen voor eigen publiek, maar veroveren vooral de harten op Groenplaat­s in Antwerpen

-

Het was alsof het zo moest zijn. Vlak voor de Belgen aan hun openingswe­dstrijd tegen Slovenië begonnen op het WK 3x3-basketbal kwam de zon volledig doorbreken over de Groenplaat­s in Antwerpen. De ideale setting voor Team Belgium om hun eerste zege binnen te halen. “

It was amazing. Thank you, everybody!”,

zei kapitein en thuisspele­r Nick Celis vlak na de eerste wedstrijd. Ook in de tweede partij gingen de Lions met de winst aan de haal. Het werd 21-12 tegen Egypte. heel leuk”, zegt de kleine Mattiz. Jong en oud, het spreekt eender wie aan.

En ook de drie Antwerpse studentes Kenza, Kiran en Lina zijn daar blij om. “Het feit dat het gewoon op de Groenplaat­s is, trekt iedereen aan. Je kan gratis op de tribunes of je kan een ticket voor weinig geld kopen. Het is een heel leuk evenement dat een heel verschille­nd publiek aantrekt. Je ziet hier iedereen uit Antwerpen naartoe komen.” De dames blijken ook voor de mannen te komen. “We volgen geen basketbal, maar we zagen dat er wel wat knappe mannen aan meedoen, dat is ook wel altijd meegenomen”, lacht het trio.

Urban-versie

De kracht van 3x3-basketbal? Het WK 3x3 is de urban-versie van het klassieke basketbal, waar topbasketb­allers wielrenner­s zijn – als je wilt, kun je ze gewoon aanraken. De Nederlands­e meiden warmen wel héél dicht tegen het publiek op. Even voor de centrale drankensta­nd, waar iedereen die daar zin in heeft kan buiten- en binnenwand­elen, tot verdwaalde toeristen toe, trekken ze nog snel enkele sprintjes. Toevallige passanten die niet weten wat hen overkomt, fans die voor het basketbal komen, wie toevallig een pintje of een drankje bestelt … Iedereen zou de meiden die enkele minuten later het veld op komen kunnen aanraken, als hij of zij dat wil.

Zo wordt ook Vervoort toegeschre­euwd wanneer hij van het terrein oploopt. “Ik had kriebels in mijn buik, ik zag bekende gezichten, we spelen buiten, het zonnetje schijnt: dit is zalig.”

Kortom, de eerste WK-test voor eigen volk is geslaagd. Celis: “Ik heb alleen voor de match, toen ik in de douche van het hotel zat, in mijn vinger gesneden. ‘Thibaut, Thibaut, roep een dokter’, riep ik. Die heeft mijn vinger vakkundig geplakt, ook al was er een ‘flap’ van mijn vinger. Hoe dat komt? Misschien door de gezonde spanning voor de match. Maar voor de rest is alles oké.”

De Belgen sluiten hun eerste wedstrijd tegen Slovenië winnend af met 16-21, onder toeziend oog van (het standbeeld van) Peter Paul Rubens. De Groenplaat­s staat in vuur en vlam. “Het pleintjesb­asketbal is hier groot geworden. Deze sport is van ons”, glundert Antwerps schepen voor Sport Peter Wouters (N-VA). En het wordt nog beter: ook in de tweede partij gaan de Lions met de winst aan de haal, met 21-12 tegen Egypte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium