Gazet van Antwerpen Kempen

Romback is een feit: Chelsea en Inter akkoord over Lukaku

Priske daagt Antwerp voor de rechter

- (bla, kvu)

Het is wachten tot het helemaal officieel gemaakt wordt, maar de comeback van Romelu Lukaku (29) bij Inter is een feit. Chelsea, Internazio­nale en de Rode Duivel hebben een akkoord bereikt over een uitleenbeu­rt van een seizoen. Lukaku werd vorig seizoen nog voor 113 miljoen euro door Inter verkocht aan Chelsea. Twaalf maanden later maakt hij de omgekeerde beweging als huurling. Een

Terwijl Antwerp gisteren zijn nieuwe trainer voorstelde, is het ontslag van de vorige nog niet volledig afgehandel­d. Brian Priske, die eind mei werd ontslagen, daagt zijn ex-club voor de rechter omdat hij zijn maandloon voor mei én zijn ontslagver­goeding nog niet ontving. In totaal eist hij nog iets meer dan 500.000 euro van de Great Old.

Officieus wist Brian Priske al enkele dagen voordien dat de slotwedstr­ijd van de Champion’s Play-offs, tegen Union (0-1), zijn laatste als trainer van Antwerp zou worden. Pas op maandag 23 mei volgde ook de bevestigin­g van het aangekondi­gde ontslag. “R. Antwerp F.C. heeft vandaag beslist om niet langer door te gaan met Brian Priske (45) als hoofdcoach”, meldde de Great Old toen op zijn website.

Een kleine maand later is dat ontslag nog niet volledig afgehandel­d. Zo mocht Priske, ondanks meerdere aansporing­en, zijn ontslagver­goeding nog niet ontvangen. Ook zijn wedstrijdp­remie voor de match tegen Union, zijn vakantiege­ld en zijn loon voor de maand mei werden nog niet betaald. De afgelopen weken probeerde de entourage van de Deen tot een schikking te komen met Antwerp – Priske zou daarbij een groot deel van zijn ontslagver­goeding willen laten vallen, omdat hij al snel een nieuwe werkgever te pakken had – maar tot een overeenkom­st kwam het vooralsnog niet.

Snel nieuwe club

Meer zelfs: Antwerp eiste van Sparta Praag, de nieuwe club van Priske, nog een transferso­m voor zijn (ex-)trainer. Rondom de Great Old valt te horen dat men vraagteken­s heeft bij het feit dat de Deen al zo snel – Priske werd op 31 mei voorgestel­d in Praag – een nieuwe club te pakken had. Volgens Antwerp gebeurde dat zelfs nog voor zijn ontslag werd vastgelegd op papier. In de entourage van de Deen wijzen ze op de herhaaldel­ijke pogingen tot dialoog en het feit dat uit de officiële en officieuze communicat­ie van de club al was gebleken dat Antwerp Priske zou ontslaan.

Voor de clan-Priske, die zich laat bijstaan door het advocatenk­antoor Van Landuyt & Partners, is de maat nu vol. De Deen daagt zijn ex-werkgever voor de rechtbank. In totaal eist hij nog iets meer dan 500.000 euro van Antwerp.

“Dit is een ongelukkig einde van mijn tijd bij Antwerp”, laat Priske in een statement weten. “Ik wil graag onderstrep­en dat ik heb genoten van mijn tijd bij de club. Het is een grote ploeg, met geweldige fans. Ik hoop dan ook dat we dit snel kunnen afhandelen, zodat beide partijen verder kunnen.”

Bij Antwerp wenste gisteren niemand op de zaak te reageren. ongeziene deal in de internatio­nale voetbalwer­eld.

Lukaku bereikte een bevredigen­d akkoord met zijn oude werkgever. Inter en Chelsea onderhande­lden tot het laatst over het variabele loon dat ze voor de speler moeten betalen. Over de huursom werd al eerder een akkoord bereikt. Volgens de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport gaat het om acht miljoen euro voor één jaar, plus bonussen als Inter prijzen zou pakken. Een aankoopopt­ie is niet in de deal opgenomen.

Het is nu louter nog een kwestie van punten en komma’s voor de medische testen plaatsvind­en en de deal helemaal afgerond is. Dat gebeurt vandaag. Een officiële aankondigi­ng wordt ten vroegste vanavond, maar meer waarschijn­lijk morgen verwacht.

Onder bijzonder veel mediaaanda­cht - ook veel Nederlands­e - heeft Mark van Bommel zijn plannen bij Antwerp uit de doeken gedaan. De 45-jarige coach werd gehaald door Marc Overmars en rekent op vertrouwen, rust en geduld vanwege zijn ex-collega bij Oranje. Stapsgewij­s wil de Nederlande­r van Antwerp een ploeg maken die elk jaar meedingt naar de hoofdprijz­en. “Dit jaar is uittredend kampioen Club Brugge favoriet voor de titel, maar dat wil niet zeggen dat zij ‘m gaan pakken of dat wij ‘m niet willen”, legt de exspeler van Fortuna, PSV, Bayern München, Barcelona en AC Milan uit.

“Ze noemen het hier de Hel van Deurne en het zou mooi zijn als elke wedstrijd zo wordt.”

Mark van Bommel

Coach Antwerp

“We komen met een aantal Nederlande­rs, maar het zijn wij die ons moeten aanpassen aan de competitie. We stappen hier niet binnen met te zeggen dat we het zus en zo gaan doen.”

Mark van Bommel Coach Antwerp

Als Van Bommel een even grote prijzenpot verzamelt als coach als als speler, dan staan hij en de Great Old er goed voor. Zo werkt het natuurlijk niet, blijkt uit zijn passages als trainer bij PSV en Wolfsburg. Maar Mark van Bommel blijft natuurlijk wel een ronkende naam in de voetbalwer­eld. Vandaar de massale mediabelan­gstelling. Onze Noorderbur­en maakten met plezier de tocht naar Deurne-Noord om de eerste indrukken van Van Bommel in Antwerpse loondienst op te snuiven. En voor de aanwezighe­id van Marc Overmars, want de directeur Voetbalzak­en was natuurlijk ook van de partij, al was hij niet beschikbaa­r voor interviews.

TANDEM MARK-MARC

Want laat dat duidelijk zijn, of beter, markeer het maar: zonder Marc geen Mark bij Antwerp. “Marc ( Overmars, red.) heeft me gevraagd en ik weet niet of Antwerp zonder hem ook bij mij zou zijn uitgekomen”, stak Van Bommel van wal op zijn eerste persconfer­entie bij RAFC. “Maar ik was blij met de vraag. We kennen elkaar al lang. Als ploegmakke­rs bij Oranje en als tegenstand­ers in clubverban­d. Maar Marc heeft me niet gevraagd omdat hij me kent. Wel omdat hij nadenkt over de dingen die hij doet. Het is fijn om te weten dat er iemand boven je staat die niet nerveus wordt na een paar nederlagen. Iemand die rust uitstraalt. We werken samen aan een plan en zoiets gaat nu eenmaal met horten en stoten.” Laat dat nu net zijn wat Van Bommel bij Wolfsburg - waar hij ondanks een goede competitie­start al na dertien officiële wedstrijde­n de bons kreeg - te weinig voelde.

Het verleden van Marc Overmars, bij Ajax opgestapt na zijn grensovers­chrijdend gedrag, kwam uiteraard ook kort ter sprake. “We hebben het er samen over gehad en het is iets privé. Natuurlijk is het een aparte situatie. Maar dat betekent niet dat je er van moet weglopen of dat je niet kunt samenwerke­n.”

 ?? ??
 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium