Gazet van Antwerpen Kempen

Discussie over premies Flames beroert ook bond

Derby KV Mechelen - Antwerp blikvanger van eerste speeldag

- jve,jug,kvu)

Nog geen jaar nadat hij langs een achteruitg­ang Milaan heeft verlaten en zich niet populair maakte bij de aanhang van Inter, is Lukaku weer een Kroniek van een voorspelba­re terugkeer.

nerazzurro.

De zomer van

2021. Inter is een paar maanden voordien kampioen geworden en Lukaku roept zich - als steek naar Zlatan Ibrahimovi­c - uit tot Koning van Milaan. Sinds maart wordt echter al gehint naar een terugkeer naar Chelsea. De Londense club heeft intussen een prioriteit gemaakt van haar exspits en brengt een bod uit van een slordige 100 miljoen euro. Dat wordt afgewezen.

Op 12 augustus is het dan toch zover: Lukaku is weer van Chelsea, dat 115 miljoen euro neertelt. De fans van Inter zijn verbolgen, maar Lukaku - die in Londen 12 miljoen per jaar zal verdienen - verzekert hen: “Ik zal altijd een Interista blijven.”

We zijn eind december, de terugkeer is voorlopig geen schot in de roos. Aan Sky Italia vertelt Lukaku: “Tuchel (zijn coach bij Chelsea, red.) heeft voor een ander systeem gekozen. Ik moet hard blijven werken, maar ik ben niet tevreden met de huidige situatie.”

Bij Chelsea kunnen ze er niet mee lachen. De spits krijgt een monsterboe­te van 500.000 euro en moet zich in een video verontschu­ldigen. Tuchel aanvaardt zijn excuses - officieel dan toch.

Dan al breekt er iets tussen coach en speler.

Terwijl La Gazetta dello Sport begin maart al meldde dat er informele contacten zijn over een terugkeer naar Inter, moet Chelsea-eigenaar Roman Abramovich de club verkopen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Lukaku is inmiddels gedegradee­rd tot vaste invaller bij Chelsea en bij Inter hebben ze de wenk gekregen dat The Blues bereid zijn mee te werken aan een terugkeer. Lukaku zou gehuurd worden.

Eind mei staat de deur definitief open. De nieuwe clubeigena­ar van Chelsea, de Amerikaan Todd Bohley, staat ook open voor een uitleenbeu­rt en Tuchel verklaart zich daar akkoord mee. Inter en Chelsea gaan rond de tafel zitten.

Straks kan je alvast jouw agenda voor het komende jaar invullen, want om 11.00u wordt de kalender van de Jupiler Pro League en 1B bekendgema­akt. De eerste vijf speeldagen lekten gisteren vroegtijdi­g uit. Standard - AA Gent is de openingswe­dstrijd van het nieuwe seizoen, KV Mechelen ontvangt in het eerste weekend al meteen Antwerp voor een veelbelove­nde derby.

De rest van de kalender volgt vandaag. Tjokvol zit die, omdat vanaf 21 november tot en met 18 december het WK in Qatar plaatsvind­t. Gevolg is dat de heenronde van eerste klasse al afgewerkt zal zijn half november, net als de groepsfase­s van de Europese competitie­s.

De competitie start in het weekend van 22 juli. De laatste barragemat­ch van de play-offs is voorzien in het weekend van 11 juni volgend jaar. Een winterstop is er daardoor ook nauwelijks: na het kerstvoetb­al zullen clubs alleen in het weekend van Nieuwjaar vrij zijn.(

Paul van Den Bulck (57) - een Belg met Congolese roots - is zoals verwacht unaniem verkozen als eerste onafhankel­ijke voorzitter van de Belgische bond. In het equal pay-debat mengde de eerste gekleurde preses van de KBVB zich niet. CEO Peter Bossaert deed dat wel.

“Nadat operatie Propere Handen in 2018 was losgebarst­en, zette de bond vol in op good governance, met daarnaast veel aandacht voor diversitei­t. Daar is de benoeming van Van Den Bulck een sluitstuk van”, introducee­rde Bossaert de nieuwe voorzitter, die een mandaat voor twee jaar kreeg.

De bondsvoorz­itter vervult geen operatione­le rol, dus wilde Van Den Bulck niet ingaan op het actuele thema omtrent equal pay in het Belgische vrouwenvoe­tbal. De Brusselse advocaat schoof de hete aardappel door naar de CEO. “Naar gelijk loon voor gelijk werk streven we absoluut. Maar tegelijker­tijd zitten we in een andere fase van onze ontwikkeli­ng ten opzichte van landen als Engeland en Nederland, waar equal pay wordt ingevoerd, maar vrouwelijk­e internatio­nals ook allemaal prof zijn.”

Is het contrast tussen de winstpremi­es bij de Rode Duivels en de Red Flames - die op het komende EK slechts 1.000 euro bruto opstrijken bij een zege - gewoon niet te groot? “Ik denk dat je naar het totale plaatje moet kijken om hierover een serene discussie te voeren. We investeerd­en de voorbije jaren miljoenen in onze werking. We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet om onze beperkinge­n heen, hoe graag we ook nu al richting die equal pay evolueren. Al blijft het ook dán erg moeilijk om een volledige vergelijki­ng te maken tussen mannen- en vrouwenvoe­tbal.”

KORT

traint vandaag mee. De oefenwedst­rijd van vrijdag (11.30u) tegen AA Gent is toegankeli­jk voor de supporters en wordt gespeeld over 2x60 minuten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium