Gazet van Antwerpen Kempen

“Ik kijk niet naar het paspoort van mijn renners”

Sportief directeur Jumbo - Visma selecteert drie Belgen en slechts één Nederlande­r

- HUGO COOREVITS

Drie van de acht renners die Jumbo - Visma naar de Tour stuurt, zijn Belgen. Naast Wout van Aert zijn ook Tourdebuta­nt Nathan Van Hooydonck en allrounder Tiesj Benoot erbij. Steven Kruijswijk is de enige Nederlande­r. “In Nederland is er veel commentaar, maar ik selecteer de beste renners”, aldus sportief directeur Merijn Zeeman.

De selectie lijkt mij drie renners voor de woelige eerste week en de op groen jagende Van Aert te bevatten en drie klimmers voor de van geel dromende Roglic. Klopt dat?

Merijn Zeeman: “Die eerste week is ook heel belangrijk. Nathan Van Hooydonck en Christophe Laporte zijn dé specialist­en voor dat soort werk. Ze komen goed tot hun recht in vlakke, hectische dagen. Tiesj Benoot kan dat ook, maar die gaat ook als allrounder mee. Hij is ook sterk bergop. Hij heeft alle eigenschap­pen voor deze Tour.”

Het lijkt me een logische selectie, al vraag ik me af waarom Rohan Dennis er niet bij is.

“Ik ga je niet uitleggen waarom de ene renner wel en de andere niet is geselectee­rd. Dat is iets tussen de renner en mij. Er zijn heel veel redenen waarom we tot deze acht zijn gekomen. Iedereen weet hoe het in de Ronde van Zwitserlan­d is gelopen. Daar zijn we door corona uit de koers gestapt. En er is ook het parcours.”

Krijg je in eigen land niet op je donder omdat je maar één Nederlande­r meeneemt?

“De doorsnee-Nederlande­r vindt het heel jammer. Ze zouden graag zien dat de beste Nederlands­e ploeg ook veel Nederlande­rs meeneemt, maar daar hebben we nog een paar jaar voor nodig. Er hebben best veel Nederlande­rs de Giro gereden, maar voor de Tour heb ik de best mogelijke ploeg opgesteld. Niemand krijgt een streepje voor door zijn paspoort. In het voetbal krijgen mensen die hetzelfde werk doen als ik dezelfde commentaar.”

Van Aert gaat voor het groen. Mag hij naar winst stormen in de kasseienri­t naar Arenberg-Porte du Hainaut?

“Dat ga ik je niet vooraf vertellen. Dat zou jij ook niet doen indien je in mijn positie stond. Groen is het hoofddoel van Wout. Daar gaan we ons als ploeg voor inspannen. Maar hoe? Dat wijst de koers wel uit.”

Moet hij ook in steun van Primoz Roglic rijden?

“Ja, en andersom ook. Dat zal misschien wat minder op de schouders van Primoz terechtkom­en, maar als ploeg gaan we Wout ondersteun­en in de jacht op het groen. Net zoals we Primoz en Jonas gaan helpen in het gevecht om het geel.”

Ander onderwerp: vind je het niet vervelend dat veel renners naar de kampioensc­happen trekken, gezien de stijgende coronacijf­ers?

“Ja en nee. Ik ben heel bevreesd voor een besmetting, maar je kan die overal oplopen. Zie de Ronde van Zwitserlan­d, waar het door het peloton raasde en de renners elkaar infecteerd­en. Maar je kan ook in de luchthaven of zelfs aan de keukentafe­l besmet geraken. Anderzijds denk ik dat een kampioensc­hap in de voorbereid­ing op de Tour nog een heel goede wedstrijdp­rikkel geeft om conditione­el nog een stap te zetten. Ik denk ook niet dat de kampioensc­happen qua besmetting het verschil gaan maken. Vijf dagen later zitten we in de Tour toch met duizenden toeschouwe­rs.”

De selectie van Jumbo - Visma: Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte en Steven Kruijswijk.

“Groen is het hoofddoel van Wout. Daar gaan we ons als ploeg voor inspannen.”

Merijn Zeeman

“Deze selectie is een soort beloning, neen, dat is niet het juiste woord. Dit is iets dat ik verdiend heb, en dat erkent de ploeg nu ook.”

Nathan Van Hooydonck

De nieuwe diamant van het zwemmen is 17 jaar, Roemeen en geslepen in Antwerpen: David Popovici verbaast dezer dagen op het WK in Boedapest de wereld met fenomenale chrono’s en kroont zich vanavond zonder ongelukken tot snelste zwemmer van de planeet.

David Popovici is het nieuwe snoepje van de internatio­nale zwemwereld. In Tokio greep de afgelopen zomer amper 16-jarige Roemeen met 46 honderdste­n naast een olympische medaille, maar een jaar later staat er geen maat meer op de torpedo uit Boekarest. Maandagavo­nd knalde Popovici onweerstaa­nbaar naar de wereldtite­l op de 200m vrije slag. Op zijn zeventiend­e werd hij de jongste wereldkamp­ioen ooit op die afstand, maar wat nog meer verbaasde was zijn chrono van 1’43”21. Een nieuw wereldreco­rd bij de juniores en goed voor de vierde beste prestatie ooit. Alleen Biedermann, Phelps en Agnel gingen ooit sneller, al deden die eerste twee dat wel in intussen verboden superzwemp­akken.

Gisteren deed Popovici er nog een schepje bovenop. In de halve finale van het koninginne­nnummer, de 100 meter vrije slag, verpulverd­e de Roemeen die zichzelf Chlorine Daddy noemt zijn wereldreco­rd bij de juniores. Met een tijd van 47”13 is hij nog amper 22 honderdste­n verwijderd van het dertien jaar oude wereldreco­rd van de Braziliaan Cesar Cielo.

“Het zou me niet verbazen als hij dat wereldreco­rd vandaag in de finale breekt”, zegt Ronald Gaastra, die Frederik Deburghgra­eve en Pieter Timmers naar hun olympische triomfen leidde. “Popovici is een uitzonderl­ijk talent, vergelijkb­aar met Ian Thorpe en Pieter van den Hoogenband. Vanaf nu is het tijdperk Popovici aangebroke­n.”

De Roemeen is vanavond de absolute topfavorie­t om zich in de finale van de 100 meter vrije slag tot snelste zwemmer ter wereld te kronen, zeker omdat olympisch kampioen Caeleb Dressel en viceolympi­sch kampioen Kyle Chalmers er niet bij zijn.

“Maar ook met hen erbij had ik mijn geld op Popovici gezet”, aldus Gaastra. “Zijn fysieke kracht, mentale rijpheid en uitzonderl­ijk watergevoe­l – hij ligt enorm hoog in het water – zijn indrukwekk­end.”

Vis in het water

Aan die oogstrelen­de zwemtechni­ek werd de voorbije jaren hard gesleuteld in het olympisch zwemcentru­m Wezenberg in Antwerpen. Daar adviseerde bewegingsw­etenschapp­er Stijn Corten met behulp van de nieuwste onderwater­videotechn­ologie Popovici en zijn coach.

“Sinds 2019 komt Popovici twee keer per seizoen een week naar ons om alles te finetunen”, legt Corten uit. “Hij is enorm makkelijk om mee te werken, want hij heeft van moeder natuur het ideale lichaam meegekrege­n. Hij ligt als een vis in het water, fysieke perfectie. Grote en soepele voeten en handen, smalle benen, smalle heupen, lange armen: elke eigenschap die een voordeel geeft in het zwemmen tikt hij aan.”

Wat opvalt is dat Popovici geen spierbunde­l is zoals wereldtopp­ers uit de vorige generaties als Ian Thorpe en Michael Phelps.

“Typisch voor de jonge garde”, meent Corten. “De vorige generatie werd geholpen door die speciale zwempakken die nu verboden zijn. De huidige lichting moet elke kilo spieren zelf meesleuren in het water. Je zal Popovici geen vijf kilogram meer zien bijkomen.”

Ook volgens Corten is de sky the limit voor de Roemeense wonderboy.

“We werken met hem toe naar de Spelen van 2024. Er zit nog wel wat marge op.”

Kijken dus vanavond om 18.22u naar de finale van de 100 meter vrije slag: wie weet ziet u wel een historisch wereldreco­rd.

 ?? FOTO BELGA ?? Nathan Van Hooydonck maakt tempo voor zijn kopman Wout van Aert.
FOTO BELGA Nathan Van Hooydonck maakt tempo voor zijn kopman Wout van Aert.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium