Gazet van Antwerpen Kempen

OVAM strijdt mee tegen zwerfvuil

- EDDY MEULEMANS

De stad Geel zet al langer in op een strenge aanpak van zwerfvuil en sluikstort­en. Daarin krijgt ze nu de hulp van enkele officiële vaststelle­rs van afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM, die mikken op betrapping op heterdaad.

Geel voert sowieso al geregeld gecoördine­erde controleac­ties uit, waarbij de stedelijke medewerker­s zelfs de inhoud van publieke vuilnisbak­ken onderzoeke­n om te zien of er geen huishoudel­ijk afval in steekt dat eigenlijk in de container voor restafval hoort. Om dit beleid nu nog meer kracht bij te zetten, doet Geel een beroep op de zwerfvuilh­andhavers van OVAM. “Zij werken nauw samen met onze eigen diensten en focussen zich op het op heterdaad betrappen”, vertelt Bart Julliams (N-VA), schepen van Milieu en Natuur. “Zij hebben de bevoegdhei­d om overtredin­gen vast te stellen wanneer ze ie

hoofdzetel van de internatio­nale basketbalf­ederatie FIBA, in een loden hitte van 35 graden Celsius, deed Team Belgium het voortreffe­lijk. De (Arendonkse) Belgen wonnen drie van de zes interlandw­edstrijden, tegen Bosnië-Herzegovin­a, Noorwegen en Estland, en eindigden zo op de zesde plaats: twee plaatsen lager dan de 3x3 Lions vorig jaar in Tokio en goed voor een officieel olympisch diploma.

Ceremonie

Marieke, Mats, Dieter, Hanne en Daan kregen tijdens de afsluitend­e ceremonie hun diploma persoonlij­k overhandig­d uit handen van secretaris-generaal Andreas Zagklis van het FIBA. Wat FIFAvoorzi­tter Gianni Infantino is voor het voetbal, is de Griek An

Het G-team van BBC Okido, in blauwe uitrusting, verloor nipt van Finland. Toch slaagden de Arendonkse basketters erin om een olympisch diploma mee naar België te brengen.

dreas Zagklis voor het basketbal. “We voelden er ons heel erg welkom. FIBA wil de Special Olympics-ploegen er oprecht graag bij”, zegt delegatiel­eider Dirk Geenen (52) van BBC Okido.

Compliment­en

De internatio­nale basketbalw­aarnemers waren ook vol lof

over de Belgische inbreng. “We kregen veel compliment­en over ons mooie ‘unified’-samenspel”, zegt Dirk. “Hoewel de meeste tegenstand­ers meer gestalte hadden en zo fysiek in het voordeel waren, speelden we sterke wedstrijde­n.”

Zondag, meteen na de ceremonie, namen de olympische atleten

de terugvluch­t naar Zaventem. Het tweedaagse avontuur werd bekostigd door de internatio­nale basketbalf­ederatie. “Alleen onze vluchten tussen Brussel en Genève moesten we zelf betalen”, zegt Dirk. “Maar gelukkig konden we daarvoor rekenen op een tussenkoms­t van onze club Okido.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium