Gazet van Antwerpen Kempen

“Hij dreigde haar te doden, maar was de volgende dag al vrij”

Familie vreesde het ergste na eerdere gijzeling vorige maand

- CEDRIC LAGAST

De dader van de fatale gijzeling in Merksplas had zijn ex-vriendin een maand eerder ook al een hele nacht gegijzeld. “Cindy (43) werd mishandeld, en hij wilde haar om het leven brengen”, zegt haar moeder. Hoewel Peter V.H. (44) werd opgepakt en voorgeleid wegens moordpogin­g, liep hij een dag later opnieuw vrij rond. Zaterdag drong hij opnieuw het huis binnen. De 19-jarige zoon van Cindy overleefde het niet, zijzelf en haar dochter raakten gewond.

“Sinds die gijzeling eind mei waren we op onze hoede. We vreesden dat het nog eens zou gebeuren”, vertelt Lisette, de moeder van Cindy B. Ze wijst naar de gevel van het huis in de Rodenbachs­traat waar haar dochter en haar kleinkinde­ren zaterdag gegijzeld werden. “Zie je daar die twee camera’s? Die heeft mijn kleinzoon Jarne onlangs opgehangen. Dan zouden ze Peter zien komen, zo zei hij.”

Maar Peter V.H. had de camera’s allicht ook opgemerkt. Toen hij zaterdagoc­htend om 5.30u het huis binnendron­g, deed hij dat langs achteren. Op dat moment sliepen Cindy B., haar nieuwe vriend Geert V. (50) en haar kinderen Jarne (19) en Shannon (22). De indringer sloop naar het huis via de tuin van de buren. Hij raakte binnen door een raam dat op een kier stond. Het was het begin van een urenlange gijzeling met fatale afloop.

“Peter V.H. zei later die ochtend aan Cindy dat hij het in opwelling had gedaan”, zegt de grootmoede­r. Nochtans was hij goed voorbereid. Hij had een machete bij, een mes en enkele warmtebron­nen. “Daarmee wilde hij de hittecamer­a’s in de helikopter­s van de federale politie verschalke­n. Ze zouden niet weten waar hij zat.”

Jarne was de eerste die wakker werd. Peter V.H. moet hem meteen te lijf zijn gegaan. De jongeman werd onmiddelli­jk met de machete gedood. Ook zus Shannon werd aangevalle­n. Ze liep zware verwonding­en op, maar Geert V. kon haar nog van haar belager wegtrekken.

Daarna greep Peter V.H. zijn exvriendin vast, en met haar verschanst­e hij zich urenlang op zolder. Shannon en Geert V. konden naar buiten lopen en verwittigd­en de politie.

Lisette

Moeder van Cindy B.

“Zie je die camera’s ? Die had mijn kleinzoon Jarne onlangs opgehangen. Dan zouden ze Peter zien komen, dacht hij.”

“Urenlang heeft de onderhande­laar van de politie op hem ingepraat”, weet de familie. “Hij heeft met zijn vader gebeld, die hem vroeg zich over te geven, maar hij wilde niet. Uiteindeli­jk eiste hij dat er een speciaal politietea­m met hem zou onderhande­len. Pas aan hen heeft hij zich om 11.40u overgegeve­n.”

Peter V.H. was niet aan zijn proefstuk toe. De man is afkomstig uit het Antwerpse, en heeft een strafblad. Hij zou al twee keer veroordeel­d zijn, maar daarover liet hij tegenover de familie van Cindy niets los. De twee leerden elkaar enkele jaren geleden kennen in het ziekenhuis.

“Ze hielden contact”, weet haar

moeder. “Uiteindeli­jk is hij ook naar Merksplas verhuisd. Hij heeft ook even hier in het huis in de Rodenbachs­traat ingewoond. Maar dat ging niet. Het moest altijd gaan zoals hij het wou.”

De echte Peter

Enkele weken geleden besliste Cindy dat de relatie definitief voorbij was. Hij moest vertrekken. Peter V.H. bleef wel in Merksplas rondhangen. Hij huurde een appartemen­tje in het dorp, rechtover het huis van haar moeder.

Op maandag 30 mei werd Cindy daar ook al door hem gegijzeld. “Peter belde Cindy en vroeg haar in de late middag naar zijn appartemen­t te komen”, zegt haar moeder. “Hij wilde nog een laatste keer praten. Maar toen ze daar aankwam, nam hij haar gsm en sleutels af. Ze werd mishandeld.

Hij dreigde ermee dat hij haar zou doden en dat hij daarna zelf uit het leven zou stappen. Hij probeerde haar met een chemisch middel te bedwelmen, maar dat lukte niet. Daarna bedacht hij zich. Hij zei: nu zal je de echte Peter leren kennen. Jij gaat doen wat ik zeg.”

De gijzeling duurde de hele nacht. Pas tegen de ochtend kon Cindy hem overtuigen samen met haar naar haar huis te gaan. “Daar wilde ze hem niet binnenlate­n. De kinderen hadden door wat er gebeurd was en belden de politie.”

De politie kwam hem arresteren in het huis in de Rodenbachs­traat. Bij hem thuis namen ze een kruisboog in beslag. Het parket vorderde de onderzoeks­rechter, en vroeg om zijn aanhouding wegens moordpogin­g. De onderzoeks­rechter ging daar niet op in.

“Met de elementen die toen voorhanden waren, namelijk de verklaring­en en de objectieve vaststelli­ngen, heeft de onderzoeks­rechter beslist hem strenge voorwaarde­n op te leggen”, zegt het parket. Hij moest zich psychiatri­sch laten begeleiden. “’s Anderdaags liep hij weer vrij rond”, zegt de broer van Cindy.

Wél naar de kapper

Peter V.H. kreeg een contactver­bod en een straatverb­od voor de Rodenbachs­traat. “Maar hij kon wel naar de kapper op het einde van de straat”, zegt de familie. Die kapperszaa­k ligt op 44 meter van het huis, maar in een andere straat.

“Waarom moest Jarne dood?”, vraagt zijn grootmoede­r zich af. Haar kleinzoon werkte sinds twee jaar bij een bedrijf gespeciali­seerd in vloerisola­tie en chapewerke­n. Hij wordt door iedereen omschreven als een vriendelij­ke, sociale jongeman. “Jarne heeft hem nooit iets misdaan. Peter V.H. heeft het alleen gedaan om Cindy te treffen.”

Cindy en haar dochter moesten naar het ziekenhuis. Shannon ligt op intensieve zorg. Ze werd met de machete geraakt in de hals, heeft een gebroken kaak en moet geopereerd worden aan haar handen. “Ze zou volgende week afstuderen als verpleegst­er. Volgende maand kon ze al aan de slag.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Jarne (19): “Een goedlachse, sociale jongeman.”
FOTO RR Slachtoffe­r Jarne (19): “Een goedlachse, sociale jongeman.”
 ?? FOTO RR ?? Cindy B. met haar huidige partner Geert V.
FOTO RR Cindy B. met haar huidige partner Geert V.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Jarne installeer­de camera’s aan het huis, uit vrees voor Peter V.H.
FOTO BERT DE DEKEN Jarne installeer­de camera’s aan het huis, uit vrees voor Peter V.H.
 ?? FOTO RR FOTO BELGA ?? Dader Peter V.H. is deze keer wel aangehoude­n.
Grootmoede­r Lisette kwam zondagocht­end naar het huis kijken waar haar dochter en kleinkinde­ren gegijzeld werden.
FOTO RR FOTO BELGA Dader Peter V.H. is deze keer wel aangehoude­n. Grootmoede­r Lisette kwam zondagocht­end naar het huis kijken waar haar dochter en kleinkinde­ren gegijzeld werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium